Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum se face agricultura regenerativă pe Valea Argovei?

Publicat: 27 mai 2022 - 16:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu 7 ani, agronomul Ionel Gheorghe, fermier din Valea Argovei, judeţul Călăraşi, a făcut primii pași înspre o agricultură sustenabilă, conservativă, iar rezultatele nu au putut fi decât notabile.

„Noi am căutat să compensăm lipsa apei cu tehnologii mai adecvate şi aici mă refer, în principal, la prelucrarea solului. Deci, nu mai întoarcem brazda. Nu mai facem cinci treceri, ci numai două!", spune Ionel Gheorghe.

                            

Tehnologii conservative cu doar două utilaje!


Ionel Gheorghe spune că acum lucrează cu doar două utilaje: un dezmiriştitor şi o semănătoare performantă. „Foarte importantă este introducerea covoarelor vegetale în care semănăm culturile de primăvară. Imediat după recoltat, însămânţăm un mix de mai multe plante, între care şi leguminoase care lasă azot în teren, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea solului şi de a ține terenul protejat, deoarece rădăcinile plantelor afânează și decompactează solul. În acest mod, se păstrează cât mai mult apa, deoarece evaporarea se realizează într-un procent mai mic”, explică fermierul din Valea Argovei.

Foto canva_b 

Tratamente doar preventiv


Până acum a fost însămânţată o suprafaţă de 400 de hectare cu grâu, mazăre, muştar şi alte culturi. Fermierul se declară mulţumit de stadiul vegetativ al plantelor, mai ales că a şi plouat, fapt ce a înveselit lanurile înverzite. Trebuie spus totuşi că rezerva de apă la nivelul solului este mult diminuată şi în continuare e nevoie de cantităţi însemnate de precipitaţii! 

În fermă nu au fost probleme cu bolile şi nici cu dăunătorii. „Noi facem tratamente fitosanitare de prevenţie. În toamnă am aplicat un regulator de creştere, iar în primăvara asta T2 împotriva bolilor, dăunătorilor şi pentru combaterea buruienilor”, explică agricultorul.  

 

Fertilizare cu mare atenţie!


Administratorul Agro Fond Invest acordă o atenţie specială fertilizării solului şi nutriţiei plantelor care, în final, se exprimă prin reducerea costurilor de producţie.    

„Cu fertilizarea mergem mai uşor, cu mare atenţie, ca să nu facem cheltuieli foarte mari, pentru că, ştiţi cum e! Bagi banii în pământ şi pe urmă dacă vrea Dumnezeu, îi iei! Încă de dinainte să se scumpească îngrăşămintele, noi am micşorat undeva la jumătate dozele, fiindcă facem fertilizare localizată, graţie tehnologiei conservative pe care am adoptat-o de şapte ani încoace.

Cheltuielile se duc undeva la 1.000-1.200 euro pe hectarul de cultură, în funcţie de cum evolueză lucrurile în cursul perioadei de vegetaţie. Dacă e nevoie să aplici încă un tratament, nu stai pe gânduri!”, susţine Ionel Gheorghe.  

 

Campania a ţinut doar 3 zile


Începând cu jumătatea lunii aprilie au fost semănate cu porumb 140 ha pe un teren atent pregătit. „Am avut sămânţă hibridă de la marile companii producătoare; genetica nu mai este atât de diferită, în momentul de faţă hibrizii s-au cam uniformizat, şi-au demonstrat maximul de producţie, în condiţii optime de cultură. De asemenea, campania însămânţărilor de primăvară nu a durat nici trei zile, pentru că am organizat-o ireproşabil”, a rostit cu mândrie fermierul.

 

3 motive să renunţaţi la arat

 

În ferma lui Ionel Gheorghe de pe Valea Argovei se face agricultură conservativă şi toate câmpurile arată ca nişte loturi demonstrative. Cultivatorul susţine că sunt cel puţin 3 motive ca agricultorii să renunțe la arătură, ca lucrare de bază:

1. Pentru a nu se distruge microorganismele din sol.

2. Pentru a reda proprietăţile naturale ale solului.

3. Pentru a conserva apa în sol.

 Ionel Gheorghe_b

După ce am achiziționat maşina Horsch Focus s-a putut semăna direct în mirişte. Lucrăm cu densități foarte reduse, norma de semănat la grâu este între 100 și 130 kg/ha. Pe lângă economiile de combustibil, semințe și îngrășăminte există și o reducere de personal: la 600 ha avem angajaţi doar doi operatori!

IONEL GHEORGHE

Fermier din Valea Argovei, jud. Călăraşi 

 

CEL PUŢIN 3 AVANTAJE ALE AGRICULTURII CONSERVATIVE


1. Se reduc de până la cinci ori timpii de lucru!

2. Încadrarea mai bună în perioada optimă şi reducerea amprentei de carbon.  

3. Scade cantitatea de combustibil la hectar, deoarece se realizează mai puține lucrări. Printr-un simplu dezmiriștit și semănat direct se consumă maxim 30 litri de motorină la înființarea unei culturi, faţă de 70-80 litri, cât este nevoie în tehnologia clasică!

 

AGRICULTURA FĂRĂ ARĂTURĂ!

Fermierii au astăzi la dispoziţie destule instrumente pentru a gestiona riscurile care vin odată cu seceta. Andrei Chiriţă şi familia sa au ales tehnologia minimum-tillage, pentru a păstra umiditatea în sol şi a-şi proteja astfel investiţiile. Click aici şi vezi cum face fermierul agricultură fără arătură!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1381 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?