Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CUM se ajunge la o PRODUCŢIE de 4 TONE/HA la FLOAREA-SOARELUI?

Publicat: 24 iunie 2017 - 19:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Insula Mare a Brăilei, cultura de floarea-soarelui ocupă fix 8.184 ha, reprezentând 15 % din suprafaţa insulară. 

Specialiştii din cea mai întinsă exploataţie agricolă a Uniunii Europene şi-au ajustat în aşa fel tehnologia de cultivare încât după recoltare producţia de floarea-soarelui să atingă nivelul de 31.000 tone. Anul trecut, în IMB, s-a produs cea mai mare recoltă medie din ultimul deceniu – 3.755 kg/ha, aproape dublu de cât s-a obţinut în România (1.923 kg/ha).

Câteva aspecte ce ţin de tehnologia aplicată au fost detaliate de inginerul Viorel Mazilu, şeful fermei Gemenele, una dintre subunităţile de elită ale IMB, unde şi în acest an lotul demonstrativ a primit vizita invitaţilor la „Ziua Câmpului”.
Reluăm succint câteva din explicaţiile specialistului. La floarea-soarelui se lucrează terenul din toamnă, urmând ca în primăvară să se realizeze înfiinţarea culturii cu o maşină specială Focus, fabricată de cunoascuta firmă germană Horsch.

floarea-soarelui-in-imb_b

Noutatea este că se seamănă la 50 cm distanţă între rânduri şi în acelaşi timp se repartizează fracţionat îngrăşământul complex de tip starter în două adâncimi diferite: sub sămânţă la 5 cm (30 %) şi restul de 70% la 15 cm în sol. În acest fel se realizează optimizarea spaţiului de hrănire a plantei.
În sola de la ferma Gemenele, se cultivă hibridul P64LE99 de la DuPont Pioneer, ce tolerează ceva mai bine faţă de alţi produşi similari atacul agenţilor patogeni, cu incidenţa cea mai mare a producţiilor, peste 5 t/ha, la o desime de 60 mii b.g/ha.

Pioneer P64LE99 este un hibrid simplu, semitimpuriu, cu potenţial foarte ridicat şi stabil de producţie, având rezistenţă la erbicidul Express şi o bună plasticitate şi adaptabilitate.

floarea-soarelui-in-imb-2_b

Tehnologia Express
„Tehnologie Express la floarea soarelui cuprinde un erbicid exclusiv combaterii buruienilor cu frunză lată, în condiţiile aplicării în faza când buruienile au 4 la 6 frunze, acesta este momentul optim al tratamentului. Nu contrază ce talie are floarea soarelui, erbicidul se aplică împreună cu surfractanul Trend pe care noi îl livrăm gratuit. De asemenea, alături de Express avem şi un erbicid destinat combaterii buruienilor graminee Pilot, 0,5-la 0,9 l/ha, în funcţie de talia buruienilor. Erbicidiul se poate aplica separat sau împreună cu Express”, a explicat specialistul insular.

Elemente tehnologice
În ferma Gemenele, s-a cultivat sămânţa hibridă de la DuPont Pioneer P64LE99, planta premergătoare fiind orzul.
Programul de fertilizare a cuprins un total de 200 lg/ha, din care N 87 kg/ha, P 56 kg/ha, K 32kg/ha şi S 26 kg/ha. Ca îngrăşământ starter s-a administrat complex NPK 20 20 0 9-S, în doză de 200 kg/ha. Pe vegetaţie, în prima fază, s-a aplicat un îngrăşământ complex NPK 5 10 20 şi 5-S, în cantitate de 160 kg/ha, iar în a doua. UAN pe bază de azot lichid, 90 l/ha.
De asemenea, s-a aplicat biostimulatorul Terra Sorb Complex, 1,5 l/ha.
Erbicidarea s-a făcut cu Glifosat (0,9 kg/ha), Express (30 g/ha) şi Pilot 10 EC (0,75 l/ha).
Fungicidele Tanos (0,4 l/ha) şi Acanto Plus (0,6 l/ha), la care s-au adaugat substanţele active lambda-cihalotrin (8 g/ha) şi tiacloprid (48 g/ha) au asigurat controlul întregului complex de boli foliare şi al agenţilor de dăunare la această cultură
Drept adjuvant s-a utilizat Trend în doză de 0,2 l/ha.

Vizualizat: 12309 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?