Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum scăpați de buruieni în anii secetoşi!

Publicat: 12 iulie 2020 - 15:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Erbicidare preemergentă sau postemergentă în culturile de porumb? Care variantă este mai eficientă şi o reţetă completă, aflăm de la specialiştii Bayer!

MARIN MAFTEI - reprezentant tehnic ÅŸi comercial Bayer pentru regiunea Vest_b

„Într-un an cum este acesta, în care, din cauza secetei, porumbul a răsărit neuniform, cu plante care au doar 2 frunze şi altele care au deja 7 frunze, trebuie să adaptezi variantele de erbicidare”, spune Marin Maftei (foto), reprezentant tehnic şi comercial Bayer pentru regiunea Vest.

Recomandările au fost aplicate în platforma Bayer de la Comloşu Mic, jud. Timiş, realizată în condiţii de fermă, în colaborare cu fermierul Mircea Boteanu, care lucrează 130 ha de teren, din care mai mult de jumătate cu porumb.

 

DE CE E MAI SIGURĂ ERBICIDAREA POSTEMERGENTĂ CÂND E SECETĂ?

Astfel, Adengo 465 SC (isoxaflutol 225 g/l + tiencarbazon-metil 90 g/l + ciprosulfamide (safener) 150 g/l), care are eficienţă împotriva majorităţii buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate cel mai frecvent întâlnite şi care poate fi aplicat atât preemergent, cât și postemergent, până la 3-4 frunze, a fost folosit în postemergenţă timpurie.

„În general, toate erbicidele noastre sunt asociate în formulare cu un safener, o substanță care se adresează plantei de cultură și ajută la metabolizarea substanţelor care se adresează buruienilor, ceea ce dă o selectivitate mult mai mare, adică planta de cultură trece mult mai ușor peste șoc. La Adengo, safenerul este o ciprosulfamidă, iar ciprosulfamidele au capacitatea de a realiza absorbția produsului atât prin rădăcină, cât și prin frunze. De aceea, pentru fermele care au o suprafață mai mică, pe care o pot parcurge într-o zi, recomand, în primăverile secetoase, aplicarea în postemergenţă. Este o variantă mai sigură, deoarece în perioadele mai secetoase absorbția se face mai bine prin frunze decât prin rădăcini, din cauza umidității reduse din sol”, a explicat Marin Maftei.

 

LAUDIS 66 OD: SELECTIVITATE PÂNĂ LA 8-10 FRUNZE

Laudis 66 OD (tembotrione 44 g/l + isoxadifen-etil (safener) 22 g/l), un erbicid postemergent, combate buruienile dicotiledonate şi monocotiledonate anuale. „Laudis acţionează şi asupra buruienilor perene, cum ar fi pălămida, volbura, costreiul din rizomi, dar nu putem spune că le combate. Îl consider erbicidul viitorului, pentru că este cel mai selectiv. Este folosit cu succes atât în loturile de hibridare, cât şi la porumbul zaharat sau cel de floricele. Substanţa activă, tembotrione, face parte dintr-o grupă nouă şi acţionează strict pe părţile supraterane ale buruienilor, generând albirea acestora. Aş recomanda acest erbicid pe solele lucrate o perioadă mai lungă, unde infestarea cu buruieni perene este mai redusă. Poate fi aplicat până la 8, chiar 10frunze, fără nici un efect toxic, dar este de preferat să nu ajungem în acest stadiu, deoarece şi buruienile sunt mai greu de combătut şi au consumat deja atât substanţe nutritive, cât şi apă”, a detaliat reprezentantul Bayer.

Tembotrione aparţine noii clase chimice triketone şi este absorbită în plantă la maximum o oră de la aplicare, fiind distribuită ascendent şi descendent în toate organele până la punctele de creştere la circa 6 ore de la tratament. Albirea buruienilor este vizibilă la 3-5 zile după aplicare, urmată de necrozarea şi moartea acestora în circa 2 săptămâni după erbicidare.

_stanga erbicidare Adengo, spate Laudis, dreapta Capreno_b

Stanga erbicidare Adengo, spate Laudis, dreapta Capreno.

CAPRENO547 SC: DIN POSTEMERGENŢĂ TIMPURIE PÂNĂ ÎN CEA TÂRZIE

Capreno 547 SC (345 g/l tembotrione + 68 g/l tiencarbazon-metil + 134 g/l isoxadifen-etil (safener)) este un erbicid mai nou în portofoliul Bayer. „Tembotrionul, care se găseşte şi la Laudis, lucrează doar pe părţile aeriene, absorbţia se face strict pe frunze, rezolvă buruienile existente, iar tiencarbazon-metilul, una dintre substanţele active din Adengo, are capacitatea de a fi preluat şi prin rădăcini, rezolvând astfel valurile succesive de buruieni. Capreno acţionează mai ales asupra gramineelor anuale şi poligonaceelor şi poate fi aplicat până la 6frunze. După acest stadiu, orice buruieni vor fi stânjenite în dezvoltare de umbrirea creată de planta de porumb şi, de asemenea, interesul nostru este ca substanţa tiencarbazon să ajungă pe sol”, a explicat Marin Maftei.

„2020 este un an în care Capreno îşi găseşte locul perfect. Fermierii au efectuat corecţia buruienilor în postemergenţă timpurie, dar dacă mai vin ploi, sigur mai răsar buruieni. Cu Capreno ai siguranţa că lucrează din postemergenţă timpurie până în cea târzie”DANIEL GROSZ, manager regional Bayer - Vest.

 

INFESTARE PUTERNICĂ CU BURUIENI: BUCTRIL ŞI EQUIP

Pe parcelele nou luate în cultură sau cu infestare puternică cu buruieni perene (costrei, pir) şi dicotiledonate (pălămidă, volbură), specialiştii Bayer recomandă erbicidarea cu Buctril Universal (bromoxinil 280 g/l + acid 2,4-D (ester) 280 g/l) şi cu Equip (foramsulfuron 22,5 g/l + isoxadifen etil (safener) 22,5 g/l), în doză de 2-2,5 litri/ha. „Spre deosebire de nicosulfuron, foramsulfuronul, substanţa activă din Equip, are capacitatea de a controla şi buruieni dicotile anuale. În plus, capacitatea de a coborî pe rizomi şi formularea produsului cu safener justifică şi preţul mai mare”, a explicat Marin Maftei.

Equip are sistemie completă, fiind preluat de buruieni în două ore de la tratament, iar eventualele precipitaţii ulterioare nu afectează acţiunea erbicidului.

 

PLATFORMA DE PORUMB BAYER, COMLOŞU MIC, JUD. TIMIŞ

Hibrid cultivat: DKC4098, DKC4391, DKC 4670, DKC 4709/ET4547, DKC4897/ET4827, DKC4908/4728, DKC5092, DKC5075, DKC5182, DKC5404/ET5314, DKC5685, DKC5830, DKC5709/ET5729, DKC 6897;

Planta premergătoare: grâu, orzoaică;

Tehnologie: arătură de toamnă, două lucrări cu combinatorul;

Fertilizare: NP 10-40-4S-2Ca -0,2Zn 200 kg/ha, sub arătură; uree 270 kg/ha, în 19.03.2020, la pregătirea patului germinativ, încorporată la prelucrarea cu combinatorul;

Dată şi densitate semănat: 4.04.2020, 71.400 b.g./ha;

Dată şi densitate răsărit: 16.04.2020; 69.000 pl/ha;

Insecticide: Calypso 480 SC (0,09 l/ha) - răţişoara porumbului;

Buruieni prezente: samulastră de floarea-soarelui (Helan), volbură (Conar), spanac sălbatic (Cheal), talpa gâştei (Chehi), samulastră de rapiţă ( Braol), costrei (Sorha), mohor (Setvi), pălămidă (Cirar), zârnă (Solni), ciumăfaie (Datst), Cucpe;

Erbicidare:

Varianta 1 - Adengo 465 SC (0,35 l/ha) postemergent, 24.04.2020 (BBCH 12-13);

Varianta 2 - Laudis 66 OD (2,25 l/ha) postemergent 4-8frunze, 15.05.2020 (BBCH 14-15);

Varianta 3 - Capreno 547 SC (0,29 l/ha) + Mero (2 l/ha) postemergent 3-5frunze,

15.05.2020 (BBCH 14-15).

 

4 INSECTICIDE RĂMÂN FĂRĂ OMOLOGARE

Conform Reg. (UE) nr. 2020/23 din 13 ianuarie 2020, certificatele de omologare pentru insecticidele pe bază de tiacloprid Biscaya 240 OD, Calypso 480 SC, Proteus OD 110 şi Sonido 400 FS vor fi retrase din 3 august 2020. Stocurile existente pot fi vândute până la 3 noiembrie 2020 şi utilizate până la 3 februarie 2021.

Vizualizat: 1690 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?