Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum să evitaţi recoltarea tardivă a porumbului?

Publicat: 16 martie 2017 - 18:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă anul trecut, în sudul României şi în Moldova, ca urmare a secetei, porumbul a fost recoltat foarte devreme, iar terenul a putut fi pregătit din timp pentru culturile de toamnă (cerealele păioase şi chiar rapiţa), în vestul şi în centrul ţării situaţia a fost cu totul alta. 

Toamna anului 2016 a venit cu provocări pentru fermierii din Transilvania şi din partea de vest a României. Producţiile la porumb au fost dintre cele mai mari din ultimii ani, dar perioada de recoltare s-a întins de la sfârşitul lunii septembrie, până în noiembrie şi chiar decembrie. Pe unele sole, s-a recoltat chiar spre sfârşitul iernii.

KWS3m2Click pe poza pentru galerie!

Recoltare întârziată în 2016, an agricol cu probleme în 2017
Cu siguranţă, extinderea perioadei de recoltare va avea repercusiuni serioase asupra culturilor cu recoltare în 2017. Spre exemplu, în centrul ţării, suprafaţa semănată cu cereale de toamnă s-a redus considerabil. În prea puţine cazuri plantele sunt răsărite şi dezvoltate optim. Cele mai multe semănături de toamnă sunt în curs de răsărire. Fermierii stabilesc acum viabilitatea acestor culturi, având în vedere perioada foarte lungă în care plantele au stat fără zăpadă în pământ îngheţat şi în condiţiile în care densitatea va fi influenţată de lipsa înfrăţirii.
O altă consecinţă negativă a recoltatului întârziat este lipsa arăturii de toamnă. Fermierii care nu au putut ara pe pământ îngheţat, la venirea temperaturilor pozitive, au trecut la pregătirea primară a solului. Cu siguranţă, una din problemele noului an agricol, în Transilvania, dar şi în zone din vest şi din nord-vest, va fi semănatul culturilor de primăvară în arătură de iarnă sau chiar de primăvară, cu consecinţele negative şi cu riscurile impuse de această practică.

Putea fi evitată această situaţie?
În general, fermierii din centrul ţării (predominant cu ferme medii sau mici) nu dispun de tehnică pentru uscarea cerealelor. În această zonă, lipsa uscătoarelor şi, foarte important, lipsa tradiţiei de a aplica acest element de tehnologie, a făcut ca suprafeţe întregi de porumb să aştepte recoltatul până spre sfârşitul lunii noiembrie sau decembrie, în speranţa că porumbul va pierde natural apa din bob.
Un deziderat ar fi ca, în asociere sau pe cont propriu, fermierii să-şi achiziţioneze aceste echipamente de uscat seminţe, pentru a putea să cultive hibrizi cu maturitate mai mare, comparativ cu ceea ce cultivă în prezent, deci să aibă acces la hibrizi cu potenţial de producţie mai ridicat.
De asemenea, având posibilitatea uscării producţiei, vor elibera rapid terenul în vederea pregătirii pentru următoarea cultură, de toamnă sau de primăvară. Deci vor depinde mult mai puţin de lipsa de predictibilitate a condiţiilor meteo.

Soluţia: hibrizi cu ritm rapid de pierdere a apei din bob
Dar cum nu toţi fermierii îşi permit investiţia într-un uscător, ar fi bine ca în managementul recoltării în perioada optimă să ia în calcul viteza de pierdere a apei din bob.
Anul trecut, hibrizii extratimpurii şi timpurii, având în vedere că au beneficiat de cel puţin două săptămâni de temperaturi foarte ridicate în luna septembrie, au pierdut apa din bob într-un ritm alert. Spre sfârşitul lunii septembrie, în centru ţării, anumiţi hibrizi de porumb puteau fi recoltaţi la umiditatea de 16-17%, iar în vest, unde aportul termic a fost mai consistent şi de lungă durată, aceşti hibrizi au putut fi recoltaţi la umidităţi sub 16%. În urma precipitaţiilor, boabele fiind uscate şi foarte permeabile pentru apă, au primit apă de împrumut mult mai rapid decât hibrizii mai tardivi, care aveau boabele mai puţin permeabile pentru apă şi care în mod natural aveau umiditate mai ridicată. Astfel, s-a ajuns ca umidităţile din câmp să se uniformizeze, chiar dacă din punct de vedere al maturităţii hibrizilor, diferenţele erau uriaşe. Doar acolo unde organizarea activitaţii în fermă şi ponderea maturităţilor în structura hibrizilor au fost stabilite judicios, recoltatul nu a întârziat.
În concluzie, este bine ca fermierii să vizeze mai multe grupe de maturitate şi să adapteze structura hibrizilor zonei climatice. Astfel vor profita de ritmul rapid de pierdere a apei din bob şi de faptul că hibrizii extratimpurii şi timpurii ajung la umiditatea de recoltare în luna septembrie. Recoltând la umiditatea dorită, se poate trece din timp la pregătirea terenului pentru culturile de toamnă. În zona de câmpie, acest mod de oragnizare dă rezultate foarte bune. Atât în centrul, cât şi în vestul României, tot mai mulţi fermieri aleg hibrizi din grupe de maturitate mai mici.

Hibrizi mai timpurii sau mai tardivi?
În ceea ce priveşte decizia de a alege între hibrizii mai timpurii sau mai tardivi, fermierul trebuie să fie foarte atent la caracteriticile anatomice ale plantei, astfel încât să îşi poată da seama singur de dry down-ul de care beneficiază, dar şi de factorii care îl influenţează.
Sunt de preferat hibrizii la care sub greutatea boabelor, ştiuleţii se apleacă spre sol, evitând astfel să preia apă de împrumut în urma precipitaţiilor. Pănuşile trebuie să se desfacă de pe ştiulete, lăsând ştiuletele să fie adiat de vânt. O inserţie înaltă a ştiuletelui permite ca razele soarelui să ajungă mult mai uşor la nivelul bobului. Nu în ultimul rînd, boabele trebuie să fie cât mai dentate, să aibă o suprafaţă de contact cu aerul cât mai ridicată şi un pericarp cât mai subţire, să fie astfel înlesnit schimbul de umiditate din interior spre exterior.
Hibrizi precum Kamparis (FAO 390), Balasco (FAO 410) şi Konfites (FAO 460) întrunesc întru totul aceste caracteristici. Aceşti hibrizi, pe lângă ritmul rapid de pierdere a apei din bob, au şi caracteristici esenţiale privind producţiile ridicate: număr mare de boabe pe ştiulete, randament de boabe de peste 85%, precum şi capacitatea de a performa la o densitate ridicată.
Cu privire la toate aceste probleme, KWS Seminţe, prin reprezentaţii din departamentul tehnic, vin în sprijinul fermierilor cu soluţii personalizate pentru fiecare zonă în parte.

Nicolae LUPU
KWS Seminţe - reprezentat product management pentru centrul, vestul şi nord-vestul ţării

 

VITEZA DE PIERDERE A APEI DIN BOB
Acest proces natural are loc într-un ritm destul de rapid şi aproape similar, indiferent de grupa de maturitate a hibridului, de la momentul maturităţii fiziologice, până când boabele ajung la umiditatea de 23-25%. Din acest moment, ritmul de pierdere a apei din bob diferă foarte mult de la o grupă de maturitate la alta şi, foarte important, de la un hibrid la altul.

 

RECOLTE DE 13 TONE/HA CU EXTRATIMPURIUL KWS 2370
Genetica a progresat foarte mult, astfel că acum există hibrizi extratimpurii şi timpurii cu performanţe de producţie apropiate de cei mijlocii sau tardivi. Spre exemplu, hibridul KWS 2370, grupa FAO 290, anul trecut, în condiţii de fermă, pe sole de zeci de hectare, a obţinut producţii de peste 12 sau chiar 13 tone/ha. Cu cele 16-18 rânduri de boabe pe ştiulete şi peste 35-40 de boabe pe rând, aşteptările fermierului sunt satisfăcute de acest hibrid. De asemenea, în sudul României, în condiţii de secetă, având în vedere perioada mai scurtă de vegetaţie, acest hibrid demonstrează o toleranţă foarte bună la secetă, iar în producţie a întrecut hibrizi mult mai tardivi.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 2707 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?