Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum să EVITĂM CĂDEREA plantelor la PĂIOASE? Recomandările ALCEDO!

Publicat: 02 martie 2017 - 20:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CÂT DE NECESARI SUNT REGULATORII DE CREŞTERE? Un fenomen tot mai des întâlnit în culturile de cereale păioase, aşa cum s-a întâmplat şi în primăvara 2016 , în special, în vestul ţării, l-a făcut pe fermieri să se gândească dacă regulatorii de creştere sunt necesari sau nu. Evident, pierderile de producţie cauzate de acest fenomen pot ajunge până la 20 la sută sau chiar mai mult.

Fenomenul de cădere este influenţat de un complex de factori: sensibilitatea soiului, tipul de sol, dozarea necorespunzătoare a fertilizării cu azot, umiditatea ridicată, ploile puternice, greutatea recoltei, grosimea şi lungimea tulpinei, dezvoltarea rădăcinei, viteza vântului şi nu în ultimul rând densitatea.
Aceasta trebuie să fie bine aleasă, ţinând cont de capacitatea de înfrăţire a fiecărui soi. Firesc, ca la o densitate mare de plante/mp riscul căderii plantelor să fie şi mai mare.

Lan de grâu_bClick pe poza pentru galerie!

Pentru a preveni acest fenomen, tratamentul trebuie aplicat mult mai devreme la sfârşitul înfrăţirii sau la începutul alungirii paiului, între primul şi al doilea internod (BBCH 29-32).

Regulatorii au rolul de a produce scurtarea şi îngroşarea paiului, dezvoltarea unui sistem radicular mai puternic şi mai bine ancorat în sol.
Dintre produsele existente pe piaţă, sunt recomandate produsele pe bază de clormequat clorură STABILAN; în doză de 1,8-2,0 l/ha, la grâu; trynexapac-etil MODDUS 250 EC, doză de 0,2-0,3 l/ha la grâu şi 0,35 l/ha la orz, OPTIMUS 175 EC (0,4l/ha la grâu şi 0,6 l/ha la secară şi triticale); mepiquat clorură + prohexadion de calciu MEDAX TOP, recomandat în doză de 0,6- 1,0 l/ha la grâul de toamnă, orz de toamnă şi primăvară, secară, triticale.

Vizualizat: 2875 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?