Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum obținem recolte bogate cantitativ, dar și calitativ?

Publicat: 22 aprilie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pregătirea patului germinativ

În momentul în care decidem să înființăm o cultură, trebuie să știm, în primul rând, care a fost planta premergătoare pe sola vizată pentru însămânțare.

Click pe poza pentru galerie!

În funcție de rotație, trebuie să acordăm atenție pregătirii terenului, care diferă de la o cultură la alta în funcție de tipul de sămânță (ca dimensiune - mai mare sau mai mică), pe care intenționăm să o însămânțăm, potrivit rotației.

Tratamentul seminței

După ce am pregătit foarte bine terenul, executând, după caz, arătura, discuirea, scarificarea etc., încă din prima fază trebuie să protejăm semințele împotriva agenților patogeni, cu ajutorul fungicidelor. Aceste tratamente ajută la înlăturarea pericolului manifestării, mai târziu, a unor boli cu trasmitere prin sămânță, care, în momentul recoltării, pot deprecia semnificativ calitatea recoltei. Spre exemplu, în cazul cerealelor este nevoie de un tratament al semințelor împotriva mălurei (Tilletia spp.) și a tăciunelui (Ustilago nuda), boli pe care, dacă fermierii le întâmpină la recoltare, riscă să le fie refuzată marfa de către achizitori. 

Semănat și fertilizare

Pentru ca aceste semințe să poată germina, ele trebuie introduse la o adâncime optimă în sol, în funcție de mărimea acestora, care să le permită o răsărire uniformă. Pentru a forța puțin dezvoltarea în primă fază, plantele, pe lângă hrana din sol, trebuie ajutate cu o cantitate suplimentară de îngrășăminte complexe, aplicate fie la pregătirea terenului, fie odată cu semănatul.

Tratamente fitosanitare 

Odată răsărite, pentru a se dezvolta rapid și pentru a se bucura singure de hrana și de apa din sol, plantele au nevoie de protecție. Pentru a le-o asigura, putem administra un erbicid preemergent în funcție de cultura pe care o înființăm, înainte sau imediat după ce am executat lucrarea de semănat.

Raportat la tipul de cultură, în perioada de vegetație, pentru a spori calitatea plantelor ce vor genera semințe, putem interveni cu fungicide, insecticide, biostimulatori de creștere, îngrășăminte foliare, adjuvanți (care să permită plantelor să asimileze mult mai rapid substanțele active) și îngrășăminte pe bază de azot, care să le dezvolte aparatul foliar, pentru a avea o fotosinteză cât mai intensă.

Aceste tratamente, în funcție de gama de produse utilizate, se vor aplica fie preventiv, fie curativ sau eradicativ. Spre exemplu, tratamentele cu fungicide vor menține planta liberă de agenți patogeni, ceea ce va diminua riscul apariției unor semințe slab calitative în momentul recoltării.

Regimul pluviometric are rolul lui, însă nu îl putem controla atâta timp cât nu putem iriga, din diferite motive.

În cazul culturilor de cereale, pentru ca în momentul recoltării să avem semințe bogate în proteină, trebuie să intervenim cu azot în perioada de vegetație. Conform producătorilor de îngrășăminte, cantitatea de azot are un rol deosebit de important în ceea ce privește cantitatea de proteină rezultată.

Insecticidele trebuie utilizate în momentul în care este depășit pragul economic de dăunare al dăunătorilor specifici culturii înființate. În funcție de frecvență și intensitate, producătorii de pesticide recomandă insecticide de contact sau sistemice. În cazul culturilor melifere, trebuie luate în calcul, la înflorit, doar insecticidele care nu lezează polenizatorii.

Erbicidele utilizate postemergent trebuie alese cu atenție, în funcție de gradul de îmburuienare și de tipul de buruieni întâlnite pe terenul cultivat.

Îngrășămintele foliare sunt folosite deoarece plantele asimilează astfel mai rapid elementele nutritive de care au nevoie. Totodată, acestea diminuează efectul de stres produs plantelor la aplicarea unui mix de substanțe active, care poate fi agresiv cu plantele.

Recoltare

Pentru a nu avea pierderi majore de recoltă trebuie să ținem seama de umiditatea la care vom recolta. Este cunoscut faptul că astfel putem evita spărtura (în cazul recoltării la o umiditate mică) sau scuturarea.

În afară de umiditate, la recoltare trebuie să avem grijă și la corpurile străine, care nu trebuie să depășească un anumit procent din cantitatea totală recoltată, în funcție de tipul de cultură. Pentru aceasta, se intervine la reglajul corect al combinelor, la curățarea mașinilor de transport și a spațiilor de depozitare în care marfa ajunge înainte de a fi predată achizitorilor.

În cazul în care la momentul recoltării apar ploile, acestea pot influența negativ atât cantitatea cât și calitatea semințelor. Dacă plantele sunt ajunse la maturitatea fizică, e posibil ca în urma ploilor abundente să se instaleze ciupercile saprofite, care pot deprecia calitatea semințelor și, implicit, cantitatea acestora.

În concluzie, trebuie să urmărim cu atenție plantele de cultură și să ne asigurăm că toate verigile tehnologice sunt respectate. Doar așa putem preconiza că, la finalul campaniilor agricole, având și condițiile meteorologice de partea noastră, vom putea avea rezultate bune, adică recolte bogate cantitativ și calitativ!

 

Prutul este unul dintre principalii distribuitori de inputuri și motorină pentru agricultură, precum și un important achizitor direct de cereale și oleaginoase prin echipa sa comercială distribuită la nivel național. Compania procesează în fabrica proprie de ulei de la Galați floarea soarelui, rapiță și soia, fiind unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal din România. De asemenea, compania Prutul deține o rețea proprie de depozitare de 22 silozuri și baze, cu o capacitate totală de depozitare de 430 de mii de tone.

 

Bogdan PINTILIE

Manager Departament Tehnic

Prutul SA

Vizualizat: 714 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!