Veşti bune pentru cei care nu au reuşit să pregătească terenul şi nici să semene grâul în epoca optimă! Recolte motivate economic se pot obţine şi în cazul însămânţării tardive.
un articol de
IOAN BORCEAN
Schimbările climatice modifică tehnologia de cultivare a plantelor, printre care şi perioada de semănat a grâului de toamnă, care va fi mai târzie cu circa zece zile faţă de cea actuală.
Însămânţarea executată la sfârşitul toamnei - începutul sezonului alb, când temperaturile scăzute nu mai asigură răsărirea până în iarnă, poate totuşi, în anumite condiţii, să permită recolte superioare faţă de grâul de primăvară.
foto: Titan Machinery Romania
Nu uitaţi că densitatea unei culturi se exprimă prin numărul de spice recoltabile/mp, nu prin numărul de boabe semănate.
În condiţiile semănatului în toamnă târzie şi într-un pat germinativ de calitate medie, recomand densităţi de 600-700 b.g./mp, compensând condiţiile de răsărire şi de vegetaţie mai puţin favorabile. Se pot obţine la recoltare 600-700 spice/mp, cu o greutate a boabelor de 1 gr/spic şi producţii de 6000-7000 kg/ha
4. Semănatul la 4-5 cm adâncime asigură formarea nodului de înfrăţire la 2-3,5 cm, acesta fiind protejat de factorii nefavorabili.
5. Concluzie: semănatul în perioada de toamnă târzie poate asigura producţii motivate economic, chiar dacă seminţele nu răsar în cursul toamnei, însă scade atacul bolilor şi dăunătorilor.
Click AICI şi află cum să cultivi grâu profitabil!