Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum creştem procentul de proteină din grâu? 3 factori cu influenţă majoră

Publicat: 26 septembrie 2021 - 17:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Conţinutul de proteină din boabele de grâu variază între 8 şi 24%, fiind influenţat de următoarele grupe de factori: genetici - specia şi soiul; factori de vegetaţie; tehnologia de cultivare. Cum îl controlăm?

grau cu proteina 1_b

Detaliem factorii cu influenţă majoră asupra conţinutului de proteină şi care pot fi controlaţi prin tehnologia de cultură a grâului.

 

1. FACTORII GENETICI

 

Aceşti factori sunt determinanţi în acumularea substanţelor proteice din boabele de grâu, substanţe formate din gliadină (35-45%) şi globulină (15-20%), formate la rândul lor din numeroşi aminoacizi, dintre care predominant este acidul glutamic, care constituie glutenul.

Grâul din specia Triticum turgidum, conv. Durum (grâul tare), folosit cu precădere la fabricarea pastelor făinoase de calitate, are gluten flexibil, rezistent la rupere. Conţinutul de substanţe proteice al acestei specii este mai mare decât cel al grâului comun, destinat pentru panificaţie (Triticum aestivum vulgare L.), care are glutenul elastic şi extensibil, ceea ce asigură creşterea aluatului în timpul dospirii.

Majoritatea soiurilor de grâu comun conţin între 12 şi 16% substanţe proteice, limite între care se înscriu şi soiurile create în ţara noastră. Capacitatea actuală de producţie a soiurilor cultivate este de 8-10 tone/ha.

 

2. FACTORII DE VEGETAȚIE


• În climatele mai umede şi mai răcoroase se obţin soiuri cu conţinut mai scăzut de substanţe proteice, deoarece perioada de acumulare a acestora în bob este mai lungă, favorabilă acumulării în boabe a extractivelor neazotate.

• În climatele mai calde şi mai secetoase, scade conţinutul de amidon din boabe din cauza scurtării perioadei de acumulare şi a respiraţiei mai intense şi creşte conţinutul de substanţe proteice.

În concluzie, soiurile de grâu comun care provin din Europa Occidentală (Anglia, Franţa, Germania, Suedia, Austria, etc.) au un conţinut mai scăzut de substanţe proteice (9-13%), pe când soiurile produse în sud-estul Europei au un conţinut de proteină care poate depăşi 16%.

grau cu proteina semanat 2_b 

3. TEHNOLOGIA DE CULTIVARE


Despre acest factor citiţi în REVISTA FERMA, ediţia 1-14 septembrie 2021!

Cumpără revista în format electronic de AICI!

DE CE NU ARE GRÂUL MULTĂ PROTEINĂ?

În condiţii de irigare, datorită perioadei mai lungi de formare a boabelor şi a intensităţii mai mari a activităţii clorofiliene, conţinutul de substanţe proteice este mai mic, chiar la acelaşi soi, dar cultivat în neirigat.

Aşa se explică şi conţinutul scăzut de proteină din grâu din acest an în multe zone, pe fondul precipitaţiilor abundente din perioada de formare, umplere şi coacere a boabelor.

 

un articol de IOAN BORCEAN

Vizualizat: 2645 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?