Odată cu încheierea lucrărilor de recoltare a culturilor semănate în primăvară și semănatul culturilor de toamnă, este necesar să ne concentrăm atenția și asupra stării solurilor din țara noastră.
În acest articol mă voi referi, cu prioritate, la solurile acide, care cuprind circa 2 milioane hectare situate în condiții diferite de relief.
Din datele laboratoarelor de agrochimie, încă înainte de anul 2000, suprafața solurilor acide care necesită aplicarea amendamentelor calcaroase este de circa 1,7 milioane ha, din care 1,1 milioane ha revin terenurilor arabile iar 500 mii ha sunt ocupate de pășuni și fânețe.
Situația actuală a acestor soluri este cu mult mai gravă, din multiple considerente cunoscute: economic, schimbarea formelor de proprietate și fărâmițarea parcelelor în mii de parceluțe etc.
Pentru a reuși însănătoșirea solurilor acide trebuie să răspundem la două întrebări:
1. Care sunt efectele negative grave, prioritare, pentru a fi corectate?
2. Care sunt mijloacele prin care putem rezolva această problemă?
Producțiile de pe aceste soluri sunt mai mici cu 30-50% față de potențialul solurilor normale sub aspectul însușirilor fizice, chimice și biologice.
Iată care sunt principalii factori limitativi pentru creșterea și dezvoltarea plantelor:
1. reacția acidă a solurilor din cauza conținutului ridicat de ioni de hidrogen și aluminiu;
2. cantitatea ridicată de ioni metalici, ca urmare a solubilizării în mediu acid a componentelor care conțin metale grele;
3. nivelul scăzut de elemente nutritive necesare plantelor;
4. activitate foarte slabă a microorganismelor din sol;
5. influența negativă asupra unor însușiri fizice ale solurilor care se tasează ușor, ca urmare a distrugerii structurii acestora.
Corectarea reacției acide se face prin neutralizarea acidității dăunătoare și prin completarea rezervei de calciu și magneziu din sol. În această perioadă, corectarea reacției solurilor acide prin aplicarea de amendamente cu calciu este bine să se facă în următoarea ordine, în funcție de valoarea pH-ului:
• după valoarea pH determinat în KCl
- la pH sub 4,5 nevoia de amendamente este mare
- la pH 4,5-5,5 nevoia de amendamente este mijlocie
- la pH 5,6-5,8 nu este necesară corectarea reacției
• după valorile pH determinat în extract apos:
- la pH mai mic de 5,5 nevoia de amendamente este mare
- la pH 5,6-6,2 nevoia de amendamente este mijlocie
- la pH mai mare de 6,3 nu este necesară corectarea reacției
Cele mai frecvente amendamente folosite sunt: CaCO3( agrocalcar - piatră de var), Ca(OH)2 (varul stins), dolomita cu conținut de 8-13% magneziu (MgO) și între 26 şi 30% calciu (CaO), spuma de defecație, zgura de furnal, CaO3 cu azot rezidual de la fabricile de îngrășăminte ș.a.
În mod obișnuit, dozele de amendamente calcaroase folosite pentru corectarea acidității solurilor variază între 2 și 8 tone/ha.
Calcularea dozei se poate face cu relația: Doza CaCO3 t/ha = AH x 1,5 unde AH reprezintă valoarea acidității hidrolitice.
1. Aplicarea amendamentelor se face înainte de lucrarea de bază a solului și încorporarea în sol odată cu aceasta.
2. Adâncimea de încorporare are importanță deosebită asupra efectului corectării reacției acide, de aceea încorporarea să se facă prin arătură.
3. Cu cât gradul de mărunțire a particulelor amendamentului este mai mare și efectul este mai mare.
4. O granulare exagerat de fină este nedorită deoarece amendamentul este antrenat în adâncime.
5. Ca urmare a faptului că solurile acide au un conținut scăzut de humus, se recomandă folosirea de îngrășăminte organice, o dată la 4 ani, și aplicarea anuală de îngrășăminte minerale.
un articol de
IOAN BORCEAN