Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CUM CORECTĂM SOLURILE ACIDE ȘI ERODATE?

Publicat: 11 noiembrie 2022 - 12:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu încheierea lucrărilor de recoltare a culturilor semănate în primăvară și semănatul culturilor de toamnă, este necesar să ne concentrăm atenția și asupra stării solurilor din țara noastră.

În acest articol mă voi referi, cu prioritate, la solurile acide, care cuprind circa 2 milioane hectare situate în condiții diferite de relief.

 

SOLURILE ACIDE


Din datele laboratoarelor de agrochimie, încă înainte de anul 2000, suprafața solurilor acide care necesită aplicarea amendamentelor calcaroase este de circa 1,7 milioane ha, din care 1,1 milioane ha revin terenurilor arabile iar 500 mii ha sunt ocupate de pășuni și fânețe.

Situația actuală a acestor soluri este cu mult mai gravă, din multiple considerente cunoscute: economic, schimbarea formelor de proprietate și fărâmițarea parcelelor în mii de parceluțe etc.

Pentru a reuși însănătoșirea solurilor acide trebuie să răspundem la două întrebări:

1. Care sunt efectele negative grave, prioritare, pentru a fi corectate?

2. Care sunt mijloacele prin care putem rezolva această problemă?

 

5 FACTORI LIMITATIVI PENTRU CREŞTEREA PLANTELOR


Producțiile de pe aceste soluri sunt mai mici cu 30-50% față de potențialul solurilor normale sub aspectul însușirilor fizice, chimice și biologice.

Iată care sunt principalii factori limitativi pentru creșterea și dezvoltarea plantelor:

1. reacția acidă a solurilor din cauza conținutului ridicat de ioni de hidrogen și aluminiu;

2. cantitatea ridicată de ioni metalici, ca urmare a solubilizării în mediu acid a componentelor care conțin metale grele;

3. nivelul scăzut de elemente nutritive necesare plantelor;

4. activitate foarte slabă a microorganismelor din sol;

5. influența negativă asupra unor însușiri fizice ale solurilor care se tasează ușor, ca urmare a distrugerii structurii acestora.

ph ul solului 02_b 

CUM CORECTĂM REACŢIA ACIDĂ


Corectarea reacției acide se face prin neutralizarea acidității dăunătoare și prin completarea rezervei de calciu și magneziu din sol. În această perioadă, corectarea reacției solurilor acide prin aplicarea de amendamente cu calciu este bine să se facă în următoarea ordine, în funcție de valoarea pH-ului:

după valoarea pH determinat în KCl

- la pH sub 4,5 nevoia de amendamente este mare

- la  pH 4,5-5,5 nevoia de amendamente este mijlocie

- la pH 5,6-5,8 nu este necesară corectarea reacției

după valorile pH determinat în extract apos:

- la pH mai mic de 5,5 nevoia de amendamente este mare

- la pH 5,6-6,2 nevoia de amendamente este mijlocie

- la pH mai mare de 6,3 nu este necesară corectarea reacției

 

CE FEL DE AMENDAMENTE FOLOSIM


Cele mai frecvente amendamente folosite sunt: CaCO3( agrocalcar - piatră de var), Ca(OH)2 (varul stins), dolomita cu conținut de 8-13% magneziu (MgO) și între 26 şi 30% calciu (CaO), spuma de defecație, zgura de furnal, CaO3 cu azot rezidual de la fabricile de îngrășăminte ș.a.

În mod obișnuit, dozele de amendamente calcaroase folosite pentru corectarea acidității solurilor variază între 2 și  8 tone/ha.

Calcularea dozei se poate  face cu relația: Doza CaCO3 t/ha = AH x 1,5 unde AH reprezintă valoarea acidității hidrolitice.

 

12 RECOMANDĂRI LA APLICARE


1. Aplicarea amendamentelor se face înainte de lucrarea de bază a solului și încorporarea în sol odată cu aceasta.

2. Adâncimea de încorporare are importanță deosebită asupra efectului corectării reacției acide, de aceea încorporarea să se facă prin arătură.

3. Cu cât gradul de mărunțire a particulelor amendamentului este mai mare și efectul este mai mare.

4. O granulare exagerat de fină este nedorită deoarece amendamentul este antrenat în adâncime.

5. Ca urmare a faptului că solurile acide au un conținut scăzut de humus, se recomandă folosirea de îngrășăminte organice, o dată la 4 ani, și aplicarea anuală de îngrășăminte minerale.

un articol de

IOAN BORCEAN

Vizualizat: 1780 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?