Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum COMPROMIT ÎNGHEŢURILE târzii cultura PORUMBULUI?

Publicat: 22 aprilie 2017 - 12:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Analiza de specialitate a departamentului tehnic al Companiei Monsanto România privind comportatea culturii de porumb în condiţiile de stres termic cauzate de îngheţurile târzii de primăvară trezeşte un interes major în rândul cultivatorilor români care se confruntă în această perioadă cu fenomene meteo extreme. 

În cele de urmează prezentăm constatările şi recomandările specialiştilor companiei.
Potrivit acestora, în numeroase regiuni ale ţării nu ne aflăm încă în epoca optimă de semănat a porumbului, dar condiţiile meteo de dinaintea acestui puseu de iarnă le-au dat fermierilor curajul să iasă la semănat mai devreme decât în mod obişnuit.
Binecunoscutele avantaje ale semănatului timpuriu - de la valorificarea umidităţii din sol şi până la înflorirea înainte de instalarea stresului hidric - pălesc în faţă pierderilor care ar putea fi cauzate de îngheţurile târzii.

Probabilitatea ca îngheţurile sӑ vătămeze plantele de porumb răsărite poate fi de 5-25%, sau chiar 100%, în funcţie de:
- data semӑnatului;
- stadiul fenotipic al porumbului;
- caracteristicile solului;
- perioada de expunere la temperaturi negative şi valorile acestora.

Îngheţul şi variaţiile mari de temperatură din sol sunt doi factori generatori de stres al porumbului în primele sale faze de vegetaţie.
Intensitatea acestui stres variază în funcţie de gradul de imbibiţie cu apă al cariopsei (dacă s-a produs germinaţia, dar nu şi răsărirea sau dacă aceşti factori de stres acţionează asupra unei culturi deja răsărite).
Mulţi fermieri consideră că temperaturile scăzute nu constituie o problemӑ pentru că vârful de creştere al plantei se găseşte sub suprafaţa solului până la fenofaza V6 (6 frunze cu ligula vizibilӑ). Această apreciere empirică este valabilă de obicei pentru temperatura aerului, însă nu are mereu valabilitate şi pentru temperatura solului, din moment ce pamȃntul umed cu temperatură sub 10° C poate cauza vătămări în timpul germinării.

Plante-de-porumb-la-2-zile-_bClick pe poza pentru galerie!

La ce ne putem aştepta dupӑ un val de frig?
• Vătămările cauzate de frig, înainte de rӑsӑrire survin atunci când cariopsa rămâne uscată până când are la dispoziţie apă din ploile reci sau din topirea zăpezii. De obicei, cariopsa se îmbibă şi se umflă.
Totuşi, apa rece poate duce la ruperea membranelor celulare (care rămân rigide), ceea ce se poate exprima prin radicele avortate (ramificaţii laterale oprite din creştere), proliferarea rădăcinilor seminale şi încetinirea creşterii plantulei.
Astfel de vătămări pot limita sau opri absorbţia nutrienţilor, reducând creşterea normală a mezocotilului şi a coleoptilului, precum şi expunând plantula la atacul germenilor patogeni şi al dăunătorilor.

Ca şi simptome tipice, se pot enumera:
• seminţe care se îmbibă, se umflă, dar nu germinează;
• creşterea deformate a mezocotilului, sub formă de tirbuşon;
• boabele în curs de germinare pot prezenta moartea embrionului şi putrezirea pericarpului

• Vătămări datorate îngheţului: stadiul de dezvoltare a porumbului V1-V5 (vârful de creştere se află sub nivelul solului)
Plantulele de porumb răsărite sunt relativ rezistente la temperaturi scăzute. Temperaturile de la -2, la -5° C, afecteazӑ pӑrţile verzi ale plantulelor, deshidratȃndu-le ṣi ofilindu-le, creṣterea fiind ȋntreruptӑ. Însӑ, dacӑ vârful de creştere al plantulei se aflӑ sub nivelul solului, revenirea după un îngheţ moderat este, de obicei, rapidă şi aproape completă.
Plantele tinere, care au afectate doar părţile supraterane, îşi vor relua creşterea, dacă vârful de creştere nu a fost distrus. În mod surprinzător, îngheţurile care prind porumbul imediat după răsărire, afectează puţin producţia. Primele patru sau cinci frunze nu cresc foarte mari şi sunt destul de repede umbrite de frunzele superioare. Deci, contribuţia lor la hrănirea plantei este micӑ.
O decizie rapidă de întoarcere a culturii nu este recomandată. Mai bine să aşteptaţi câteva zile pentru a vedea dacă se reia creşterea. Dacă vârful de creştere nu a fost afectat, o nouă frunză trebuie să apară în 3-4 zile.

• Vătămări datorate îngheţului: stadiul de dezvoltare a porumbului >V5 (vârful de creştere se află aproape de nivelul solului).
Dacă vârful de creştere este deasupra solului, după stadiul de 5-6 frunze, îngheţul poate provoca daune economice grave. De cele mai multe ori duce la moartea întregii plante sau la o pierdere semnificativă a producţiei viitoare, din cauza faptului că apare înainte de diferenţierea elementelor de producţie.
Atunci când condiţiile meteo nu sunt cele mai favorabile, după un episod de îngheţ, plantulele de porumb pot muri şi putrezesc. Dacă acest lucru se generalizează în parcelă, este necesar reînsӑmânţatul.

Depistarea vătămărilor
Faceţi un control al culturii la circa 5 zile după producerea îngheţului. Examinaţi vârful de creştere, prin despicarea plantulei pe lungime.
- dacă vârful de creştere este moale şi de culoare gri sau brună, planta nu va supravieţui;
- un vârf de creştere sănătos trebuie să fie albicios sau cu o tentă gălbuie, ceea ce indică o posibilă revenire la normal a culturii.

Recomandări:
Pentru situaţiile în care vârful de creştere a supraveţuit şi planta are capacitatea de a-şi reface aparatul foliar, trebuie să intervenim cu îngrӑşӑminte foliare, biostimulatori, dar şi fungicide pentru a evita viitoarele infecţii.
Plantulele stresate de temperaturile mici sunt foarte sensibile la vătămările datorate acţiunii erbicidelor. Aplicarea postemergentă trebuie făcută numai după evaluarea cu grijă a culturii şi amânată până când îşi reiau plantele creşterea şi dezvoltarea. Dacă buruienile sunt mici şi cresc încet, rămâne suficient timp pentru aplicarea erbicidului. Totuşi, dacă presiunea îmburuienării este mare şi acestea au ajuns în faza optimă pentru erbicidare, trebuie să se ia în calcul riscurile vătămării porumbului versus beneficiile controlului buruienilor. Dacă buruienile sunt mici, o lucrare atentă cu cultivatorul poate fi opţiunea mai bunӑ decât erbicidarea postemergentă.

Dacă vârful de creştere este afectat şi planta nu poate să-şi reproducă frunzele, întoarcerea culturii şi reînsămânţarea sunt obligatorii.

Vizualizat: 3492 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!