Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum ALEGI HIBRIDUL POTRIVIT FERMEI TALE - cu Georgeta DICU

Publicat: 13 februarie 2020 - 16:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Iată 3 SEMNE care îşi te ajută să EVIŢI SĂMÂNŢA CONTRAFĂCUTĂ!

Iată 3 SEMNE care îşi te ajută să EVIŢI SĂMÂNŢA CONTRAFĂCUTĂ!Cu experienţa anilor de cercetare în domeniu, Georgeta Dicu (cercetător, Expert Agribusiness Fundulea) ne explică la ce trebuie să fim atenţi atunci când alegem sămânţa.

“În primul rând, în ceea ce priveşte hibrizii plantelor de culturi prasitoare care se seamănă în primăvară, pentru că despre campania de semănat de primăvară vorbim, respectiv porumb, floarea soarelui, soia şi altele, fermierii trebuie să aibă grijă ca aceşti hibrizi să fi fost testaţi în România, să fie înregistraţi pentru condiţiile pedologice şi climatice ale ţării noastre şi, mai mult decât atât, să fie adaptaţi zonei de favorabilitate specifice fiecărui fermier” spune aceasta.

Georgeta DICU_b

Subliniază apoi că „fiecare agricultor trebuie să obţină aceste informaţii de la distribuitorii de sămânţă, să întrebe, în cunoştinţă de cauză, dacă varietăţile respective, soiuri sau hibrizi, sunt sau au fost testate pentru zona respectivă”.

Sămânţa contrafăcută – un risc major!
Ieftin şi bun nu este întotdeauna un dicton potrivit. Mai ales atunci când optezi pentru calitate, dar vrei şi cantitate. Din acest punct de vedere, cercetătorul Georgeta Dicu a ţinut să precizeze că: aprovizionarea este foarte importantă, fermierii trebuie să aibă grijă să achiziţioneze sămânţa numai de la firmele specializate, în niciun caz de la persoane fizice, pentru că în general persoanele fizice nu pot vinde sămânţa certificata.

Elementele de identificare ale unei seminţe de calitate conformă şi certificată sunt:
1. Certificatul de calitate şi conformitate, în care sunt trecuţi toţi indicii de calitate ai seminţelor, respectiv: puritate fizică, germinaţie, masa a 1000 de boabe, greutatea sacului, codul hibridului, numărul lotului, procentul de corpuri straine, tratamentul efectuat si produsul folosit si, nu in ultimul rand, denumirea producatorului si a celui care comercializeaza samanta.

2. Sămânţa să fie obligatoriu tratată cu fungicid, pentru că aşa se comercializează, partea de insecticid rămâne în sarcina fermierului, el trebuie să-şi asigure tratamentul, dar numai în staţii autorizate.

3. Sămânţa trebuie să fie însăcuită, sacul să fie sigilat, cusut şi sămânţa trebuie însoţită de factură, de certificatul de calitate şi de eticheta oficială emisă de inspectoratul teritorial de pe raza căruia firma respectivă comercializează sămânţa.
Acestea sunt elementele de identificare pentru o sămânţă certificată, suficiente şi obligatorii, atât la floarea soarelui, cât şi la porumb.

Pe larg despre toate acestea, dar şi alte sfaturi preţioase, în Revista FERMA, ediţia 14-29 februarie 2020!

Vizualizat: 3470 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!