BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum afli singur calitatea recoltei tale?

Publicat: 18 februarie 2020 - 08:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Oare cât voi recolta sezonul acesta? Voi avea grâu furajer sau de calitate superioară, bun pentru panificaţie? Voi primi preţul corect? Plătesc oare prea mult pentru cerealele pe care vreau să le achiziţionez? Câtă proteină voi avea pentru hrana animalelor? Sunt întrebări pe care cu siguranţă şi le pune fiecare fermier înainte de a intra cu combinele în câmp. 

Uneori e bine să ai răspuns la aceste dileme, pentru a-ţi crea un avantaj pe piaţă. Cine îşi permite, face analize de calitate, însă procesul nu e atât de simplu pe cât pare. Dar lucrurile sunt pe cale să se simplifice semnificativ. La Agritechnica am văzut şi chiar am avut ocazia să testez un dispozitiv portabil pentru măsurarea calităţii cerealelor, şi nu numai, invenţie a companiei finlandeze GrainSense. Cu ajutorul acestuia, fermierii pot măsura cu o precizie foarte mare şi într-un timp extrem de scurt conţinutul de proteină, umiditatea, procentul de ulei şi de carbohidraţi din boabele de cereale şi din alte culturi, iar aceşti parametri sunt afişaţi pe telefonul mobil, înlesnind astfel luarea deciziilor. Serviciul utilizează poziţionarea GPS şi oferă servicii de date bazate pe cloud.

GrainSense_02_b

Analiză în spectrul infraroşu apropiat
Uşor de manipulat datorită dimensiunilor sale reduse, echipamentul se bazează pe principiul spectroscopiei cu infraroşu aproapiat (NIR). Această tehnică este folosită de ani de zile în instrumente de laborator. NIR reprezintă practic metoda ideală pentru analiza rapidă de amestecuri de substanţe, cu aplicaţii în special în chimia alimentară. GrainSense susţine că este prima companie care a realizat un astfel de instrument într-un format portabil. Datorită tehnologiei de eşantionare brevetată (boabele sunt analizate în interiorul unei „sfere de integrare”), intensitatea luminii care ajunge la detector este de câteva sute de ori mai mare decât ar fi posibil într-un mediu normal. Asta a permis construirea unui dispozitiv mic, care funcţionează cu baterie. El era deja prezent pe piaţă, numai că la Hanovra a fost expusă o versiune îmbunătăţită, care poate analiza şi boabele de porumb şi de soia. Pe perioada târgului se oferea un discount generos, de aproape o mie de euro... Altfel costul acestui dispozitiv este de 3.900 de euro (plus TVA).
„De la bun început ne-am dorit să realizăm un dispozitiv de măsurare a calităţii cerealelor care să fie uşor de manipulat şi în acelaşi timp accesibil ca preţ. Pentru că asta a fost de fapt cererea din partea fermierilor”, afirmă Edvard Krogius, directorul general al companiei GrainSense. Unul dintre fermierii care au fost implicaţi activ în procesul de dezvoltare a acestui minilaborator de testare a calităţii boabelor este Max Schulman, pe care l-am întâlnit cu ocazia recentei mele vizite în Finlanda. El este de altfel şi unul dintre acţionarii de la GrainSense.

GrainSense_01_b

FEEDBACK POZITIV
„Produsul nostru este utilizat astăzi în 20 de ţări europene, în special din nordul şi centrul continentului, inclusiv România, unde am încheiat un contract de colaborare pe partea de distribuţie cu OF Systems. Avem aşteptări destul de mari în ceea ce priveşte piaţa românească”, ne-a mărturisit Edvard Krogius. Din câte am înţeles, feedback-ul celor care au folosit acest instrument este unul pozitiv. „Am testat deja acest dispozitiv şi pe cultura porumbului, în Franţa, prin intermediul grupului Euralis, care a apreciat foarte mult soluţia noastră”, spunea reprezentantul GrainSense. Trebuie menţionat faptul că analizele sunt foarte precise. Dacă discutăm de umiditate, putem spune că există o eroare de +/-0,3%, iar în cazul determinării nivelului de proteină, acurateţea este de peste 95%!

Vizualizat: 1995 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?