Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum afli instant când ai insecte în lan?

Publicat: 25 februarie 2021 - 18:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sistemele automate de monitorizare a dăunătorilor oferă posibilitatea combaterii ”țintite” a speciilor de insecte-problemă din plantații prin controlul digital al acestora.

Obiectivele asumate de Uniunea Europeană privind reducerea emisiilor de carbon, precum și scăderea cantităților de substanțe chimice folosite în agricultură au un impact major asupra fermierilor. Cererea pentru hrană este din ce în ce mai ridicată. În același timp, opțiunile clasice pentru combaterea principalelor specii de insecte care pun probleme atât agriculturii, cât și horticulturii, sunt tot mai restrânse.

 

TRATAMENTE ”ȚINTITE”

 

În ultimul deceniu s-au făcut progrese remarcabile în domeniul protecției plantelor, cum ar fi aplicarea de pesticide exact acolo unde trebuie și la timp. Termenul de „rată variabilă de aplicare” ne este cunoscut. Pentru ca plantele de cultură să fie protejate cât mai eficient, în condițiile scăderii numărului de substanțe active disponibile, una dintre soluții ar fi combaterea cât mai țintită a dăunătorilor. Adică să intervenim în cel mai potrivit moment cu un tratament. Numai că insectele sunt foarte dinamice și nu putem să nimerim întotdeauna „la fix” momentul cel mai optim pentru combaterea lor.

 

Ce rezervă biologică există?

 

În urma cercetărilor privind biologia speciilor de insecte cu impact economic asupra agriculturii, precum și a cunoașterii cerințelor acestora pentru temperatură ori umiditate, s-au elaborat modele matematice predictive ca instrumente bune de lucru pentru a-i ajuta pe fermieri să ia cele mai bune decizii privind combaterea dăunătorilor. Numai că nu este suficient să cunoaștem condițiile meteo dintr-o anumită zonă. Trebuie să știm și care este nivelul populației unei anumite specii de insecte care ne poate pune probleme.

capcane daunatori 1_b Foto 1 - Diferite tipuri de capcane entomologice automate

 

Clasicele capcane entomologice

 

Noțiunea de prag economic de dăunare (PED) este arhicunoscută. Monitorizarea populațiilor de insecte se realizează cu ajutorul capcanelor entomologice. Acestea sunt amplasate într-o anumită cultură, sunt verificate de 2-3 ori pe săptămână sau zilnic și, în funcție de numărul de capturi, se stabilește curba de zbor a speciei de insecte de care vrem să ne ferim culturile. Supravegherea câmpului cu ajutorul capcanelor entomologice este foarte utilă și poate veni în ajutorul fermierilor cu informații despre nivelul populației speciei de insecte țintă, iar pe baza acestor informații se știe momentul cel mai potrivit pentru tratament.
Dar monitorizarea capcanelor cere oameni disponibili care să le verifice: cu cât ferma este mai mare, cu atât e nevoie de mai mulți oameni. Uneori nu se poate intra în câmp (dacă solul este prea moale, după ploi însemnate cantitativ), prin urmare se poate rata „fereastra” optimă în care se poate interveni cu un tratament în vegetație.

capcane daunatori 2_b Foto 2 - Interiorul unei capcane entomologice automate (în partea de sus, camera foto)

 

Digitalizarea vine în ajutor

 

Acum, sistemele automate de monitorizare oferă informații în timp real, direct pe telefonul mobil, tabletă sau alt dispozitiv de comunicare, despre numărul de capturi din capcane într-un timp dat. Un astfel de sistem este alcătuit dintr-o capcană entomologică, foarte asemănătoare cu cea clasică, o cameră foto cu rezoluție mare, un sistem de transmitere a datelor (compatibil cu rețelele 3G, 4G), panouri fotovoltaice și aplicație software disponibilă pe telefonul mobil, laptop sau calculator.
Unele companii au creat și programe de recunoaștere a insectelor (în general specii de fluturi), altele se bazează și pe modele matematice predicitive, cu ajutorul cărora se pot emite alerte pentru fermieri, în funcție de numărul de capturi, precum și de evoluția condițiilor meteo care ar putea favoriza speciile de insecte dăunătoare.

 

Printre avantaje...

 

Avantajele tehnice ale sistemelor automate de monitorizare sunt foarte mari comparativ cu monitorizarea clasică a capcanelor entomologice (care necesită prezența oamenilor pentru a le verifica de câteva ori pe săptămână), în special prin informațiile pe care ni le oferă în timp real. Astfel fermierii știu să aleagă momentul cel mai potrivit pentru efectuarea tratamentelor în vegetație, în vederea realizării unei combateri cât mai „țintite” a principalelor specii de insecte fitofage care pot dăuna culturii.
Pe de altă parte beneficiile pe termen lung pentru fermieri (profit mai mare) pot să fie însemnate, dacă sistemele automate de monitorizare sunt folosite la adevăratul lor potențial.

capcane daunatori 3_b Foto 3 - Adulți de Helicoverpa armigera capturați în capcanele automate

 

...și câteva dezavantaje

 

Dar există și niște dezavantaje, cum ar fi prețul destul de mare de achiziționare, lipsa de instruire a utilizatorului sau securitatea echipamentelor. Dacă problema instruirii fermierilor pentru a folosi aceste sisteme se poate rezolva relativ ușor (cu condiția de a exista disponibilitate din partea acestora), cu asigurarea securității sistemului automat în câmp împotriva furturilor e mai greu.
Digitalizarea este deja prezentă în toate domeniile vieții noastre și își va face simțită din ce în ce mai mult prezența și în protecția plantelor. În următoarele numere ale revistei voi scrie despre experiențele personale cu sistemele automate de monitorizare.

Citeşte AICI mai multe informații despre utilitatea sistemelor automate de monitorizare a dăunătorilor!

 

un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea

Vizualizat: 959 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?