Hibrizii româneşti de porumb din portofoliul Expert Agribusiness au realizat, în 2020, producţii comparabile cu ale celorlalţi hibrizi de pe piaţa seminţelor din România, în funcţie de zona de cultură şi de incidenţa secetei pedologice şi a arşiţei atmosferice, afirmă Georgeta Dicu.
În sudul ţării, unde cultura porumbului a fost puternic afectată de secetă şi de arşiţă, cele mai bune rezultate au fost obţinute la hibrizii timpurii şi la cei semitardivi, chiar dacă producţiile au fost extrem de mici faţă de cele dintr-un an „normal”. De exemplu, la Fundulea, în judeţul Călăraşi, în cele mai severe condiţii din ultimii 30 de ani, hibridul de porumb Cera 270, recoltat la 10 august, cu umiditate 12,7%, a dat 2,7 tone/ha, iar la Cera 450, au fost recoltate 4,3 tone/ha.
„Hibrizii timpurii au reuşit să polenizeze şi să formeze bobul înainte de prima perioadă de arşiţă, care a venit în jurul datei de 25 iunie şi a ţinut trei săptămâni, iar hibrizii tardivi şi-au conservat resursele şi, în momentul în care a venit o perioadă mai rece şi ceva precipitaţii, au reuşit să polenizeze şi să fecundeze”, spune Georgeta Dicu.
„Faptul că hibrizii provin dintr-un program de ameliorare care a fost lucrat exclusiv în România a demonstrat, anul acesta, importanţa cercetării agricole româneşti şi a faptului că cel puţin părţi din ameliorarea porumbului trebuie să se desfăşoare în România, respectiv selecţia liniilor, selecţia riguroasă a hibrizilor pe perioade îndelungate, pentru că niciodată condiţiile de laborator nu se potrivesc cu condiţiile din câmp”, adaugă aceasta.
Georgeta Dicu le recomandă fermierilor „densităţi moderate” pentru cultura porumbului, chiar dacă hibrizii, în procesul de selecţie, au fost testaţi pentru densităţi mari: „Genetic, hibrizii sunt amelioraţi pentru o însuşire foarte importantă - prolificitatea. În condiţii moderate, pot să realizeze doi ştiuleţi pe plantă, iar în condiţii de stres, sigur realizează un ştiulete pe plantă, ceea ce ne ajută să ne securizăm producţia. Dacă mergem pe densităţi foarte mari, de 75.000 - 80.000 de plante la hectar, cum am văzut că se practică în ultima vreme, riscul de a pierde recolta este foarte mare atunci când dăm de un an atât de secetos cum a fost 2020, la care nu s-a aşteptat nimeni”.