Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Culturile de toamnă, sub „asediul” ploilor

Publicat: 21 mai 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vremea capricioasă de la sfârşitul lunii aprilie a favorizat apariţia bolilor şi dăunătorilor în culturile de cereale păioase şi de rapiţă

Click pe poza pentru galerie!

Culturile de cereale şi de rapiţă înfiinţate în toamna anului trecut au avansat în vegetaţie mult peste aşteptările fermierilor. Atenţie însă, până la vremea recoltelor, pot să apară unele pericole!

GIURGIU
110 litri/mp într-o săptămână

La final de aprilie, judeţul Giurgiu a fost sub cod portocaliu de ploi mai multe zile la rând. Solul a primit apă suficientă, dar, în acelaşi timp, nebulozitatea a fost un factor determinant în apariţia bolilor în culturi. Viorel Vărzaru, fermier din judeţul Giurgiu, ne-a spus că „stadiul culturilor este foarte bun, puţin avansat din cauza climei mai calde şi a ploilor din ultima perioadă. La orz a dat spicul şi imediat apare şi la grâu. Umiditatea este bună, putem spune că avem chiar exces de apă la această dată, întrucât a plouat circa 110 litri/mp într-o săptămână”.

Anul acesta, cultivatorii de rapiţă s-au confruntat cu un fenomen mai neobişnuit. „A crăpat tulpina la rapiţă. În această perioadă încercăm să aplicăm un ultim tratament în cultură, pentru a nu avea pierderi foarte mari. Umiditatea excesivă favorizează şi apariţia bolilor. Am început tratamentul cu fungicid la grâu, pentru că deja a apărut făinarea.

În ceea ce priveşte dăunătorii, nu sunt momentan. Am făcut tratamente preventiv şi nu am avut nici un atac de dăunători”, ne-a declarat Viorel Vărzaru. Agricultorul consideră că „2014 ar putea fi un an bun pentru culturile semănate în toamnă, care deocamdată promit mult. Dar ajungem din nou la preţuri… Care sperăm să fie mai bune decât anul trecut”, a adăugat Vărzaru.

 

TELEORMAN
Ploile întârzie aplicarea tratamentelor

Pe raza altui judeţ afectat de inundaţii - Teleorman, „culturile de grâu şi de rapiţă sunt frumoase aşa cum nu au fost niciodată, ţinând cont de perioada în care ne aflăm”, ne-a spus Nicolae Petculescu, fermier din localitatea Băbăiţa.

Privite de la distanţă, pentru că în câmp nu se poate intra din cauza umidităţii, culturile arată bine. În detaliu însă, bolile îşi fac simţită prezenţa. „Din cauza ploilor abundente au apărut boli în culturile de grâu şi de orz. Ar putea fi afectate şi din cauza faptului că nu am reuşit să aplic tratamentele la timp. Abia am reuşit să termin erbicidatul, şi nici ăla complet, iar de două săptămâni nu am putut să mai intru în câmp, pentru că este prea ud. Ar trebui să aplicăm tratament, dar nu putem, pentru că plouă în fiecare zi. Culturile sunt frumoase, dar sperăm să ne lase Dumnezeu să le şi recoltăm în bune condiţii”, a spus fermierul.


Rapiţa a rămas „la mâna vremii”

Deşi avea de gând să întoarcă rapiţa, ploile i-au dat planul peste cap lui Nicolae Petculescu. „Rapiţa mea nu este grozavă, pentru că a fost foarte rară. Am avut răsărire în două faze, neuniformă, şoarecii şi-au făcut şi ei de cap şi acum cultura este slabă. Aveam de gând să întorc cultura şi să pun altceva, dar din cauza faptului că vremea nu ne-a permis să însămânţăm nici măcar în arăturile de toamnă destinate culturilor de primăvară, nu am reuşit s-o mai întorc şi am lasat rapiţa aşa cum este”, a adăugat agricultorul.


ARAD
S-a refăcut rezerva de umiditate din sol

Şi fermierii din vestul ţării au avut parte de precipitaţii în această primăvară, fiind mult aşteptate după seceta din iarnă. Ploile nu au contenit să cadă în a doua jumătate a lunii aprilie. Solul are umiditatea optimă. Cosmin Micu, administrator al societăţii Procereal Agrosan din localitatea Mănăştur, judeţul Arad, ne-a spus că „rapiţa şi grâul arată foarte bine în momentul de faţă. În ultima perioadă a plouat vreo 40 l/mp, putem spune că s-a refăcut rezerva de umiditate din sol. De acum, vreo 2-3 săptămâni nu ar mai fi necesare precipitaţii, dar după ce vine căldura, plantele vor avea din nou nevoie de apă”, spune acesta.

 

Rugina galbenă usucă plantele de grâu

Grâul este în faza de înspicat, iar rapiţa a scuturat floarea în proporţie de 60%. Culturile, avansate în vegetaţie, sunt ameninţate de boli. „Din cauza umidităţii ridicate şi a căldurii, în cultura de grâu, cu precădere în parcelele în care nu s-au efectuat tratament, chiar şi la mine în zonă, unde sunt stâlpi de curent şi nu am ajuns cu maşina de stropit în anumite unghiuri, am avut un atac de rugina galbenă (Puccinia striiformis) aşa cum nu am văzut niciodată. În parcelele în care nu s-a făcut tratament, grâul este aproape uscat. Acest atac masiv de boli a fost favorizat şi de iarna trecută, care, fiind blândă, a permis sporilor de boală să se dezvolte”, ne-a explicat Cosmin Micu.

În acest an, tânărul fermier arădean a cultivat rapiţă pe 90 ha şi grâu pe 430 ha. Acesta estimează că va intra la recoltat în luna iunie. „Anul acesta sperăm să fie productiv la cereale: grâul şi orzul sunt foarte bune, destul de avansate în vegetaţie, cred că vor fi recoltate în iunie”, a conchis Cosmin Micu.

 

Şoarecii nimicesc parcele întregi de grâu

O altă problemă apărută în această primăvară în culturile fermierilor din judeţul Arad este cea a rozătoarelor. Cristian Zorici, fermier din judeţul Arad, ne-a semnalat problema rozătoarelor, care, în anumite zone, efectiv distrug culturile. „În apropiere de Pereg şi Semlac ne confruntăm cu un atac masiv de şoareci. E atât de mare încât unele culturi sunt compromise. Cultura de orz este distrusă în proporţie de până la 80% în unele zone.

Din spusele tatălui meu, care lucrează aceste terenuri din anii ’90, acest atac de şoareci apare o dată la şapte ani. Cultura de rapiţă a fost slab afectată, pentru că au fost roase doar frunzele de la bază, dar acum toţi şoarecii s-au mutat în culturile de orz şi de grâu. Am observat că pe măsură ce răsare floare soarelui, şoarecii se mută şi acolo. Deocamdată, floarea soarelui a răsărit de o săptămână şi a început să fie afectată la marginea parcelelor.

Din păcate, nu avem otravă eficientă, cu care să îi omorâm. Anul acesta m-am străduit să ţin cont de rotaţia culturilor, să nu pun monocultură, aşa că am pus orz după floare şi după porumb. Ei bine, în parcelele unde a fost floare anul trecut este dezastru din cauza şoarecilor. Este vorba de 40 ha cultivate cu grâu afectate de atacul rozătoarelor, iar cu orz avem tot vreo 40 ha afectate, din care 10 ha nu cred că le voi putea recolta.

M-am gândit să întorc, nu ar fi târziu să semăn porumb, dar nu cred că voi face mare lucru, pentru că îl vor mânca şi pe acesta direct din faza de sămânţă. Anul trecut am avut o producţie foarte bună la orz şi la grâu, nici nu m-am gândit că în acest an o să am probleme aşa de mari cu şoarecii. Cred că acest atac este cauzat şi de faptul că iarna trecută a fost blândă”, ne-a relatat Cristian Zorici. Tânărul lucrează împreună cu tatăl său 450 ha de teren agricol, pe raza localităţilor Pecica, Semlac şi Pereg din judeţul Arad.

Vizualizat: 621 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!