Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Culturile de toamnă promit recolte bogate

Publicat: 20 ianuarie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Starea bună de vegetaţie a culturilor înfiinţate în toamna trecută le dă agricultorilor români motive de bucurie şi speranţă la intrarea în noul an calendaristic

Click pe poza pentru galerie!

După ce au semănat, au aplicat tratamente şi fertilizanţi, fermierii spun: “Noi ne-am făcut treaba!” În continuare, culturile rămân în grija naturii până în primăvară, când îşi reiau ciclul vegetativ şi fermierii pot interveni din nou. La jumătatea lunii decembrie, culturile agricole din majoritatea zonelor ţării erau foarte bine dezvoltate, dar neacoperite de zăpadă, scutul protector împotriva gerurilor necruţătoare.

 

GIURGIU
Agricultorii aşteaptă zăpada

În judeţul Giurgiu, premisele sunt încurajatoare iar culturile au devenit suficient de puternice pentru a trece cu bine peste iarnă. “Situaţia culturilor semănate în toamna trecută este bună până în prezent (18 decembrie 2013 - n.r.). Eu am semănat grâu, orz şi rapiţă în toamna trecută şi toate culturile s-au dezvoltat foarte bine. Dar deocamdată nu este zăpadă la noi în zonă, iar culturile nu sunt protejate. Important este să nu vină temperaturi foarte scăzute, pentru că ăsta ar fi principalul pericol”, ne-a declarat fermierul Viorel Vărzaru, din judeţul Giurgiu.

Acesta consideră că bolile şi dăunătorii nu au avut condiţii prielnice de apariţie şi de dezvoltare în toamnă, dar un element foarte important pentru starea de vegetaţie optimă a plantelor rămâne apa care, deocamdată, nu este suficientă. „Umiditatea solului nu este în parametrii optimi, am avea foarte mare nevoie de zăpadă”, a completat Viorel Vărzaru. Fermierul şi-a propus ca în primăvară să înfiinţeze culturi de floarea soarelui pe 150 ha şi porumb pe 100 ha.

 

GORJ
Culturile au înrădăcinat foarte bine


„Culturile au înrădăcinat foarte bine, au avut umiditate şi acest lucru le-a ajutat la fixarea rădăcinilor în adâncime, întrucât nu au căutat apă în stratul superficial al solului. Aşadar, nu există pericolul de descălţare a plantelor
Traian Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj

Şi agricultorii din zona Olteniei au avut parte de o toamnă bună, aşa cum rar le-a fost dat în ultimii ani. „Trebuie să remarc faptul că a fost o toamnă bună şi toate culturile înfiinţate sunt într-un stadiu de dezvoltare foarte bun. Zăpadă nu avem, temperaturile sunt bune pentru vegetat; culturile încă mai lucrează. Cerealele sunt înfrăţite pe toată suprafaţa, iar rapiţa arată chiar foarte bine. Avem un grad de asigurare al umidităţii foarte bun, ceea ce anunţă o fertilizare pe un fond de umiditate bun, aşadar premisele pentru această etapă a dezvoltării culturilor sunt foarte bune”, ne-a declarat Traian Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj.

Potrivit acestuia, situaţia este relativ bună în toată zona Olteniei. “Cam la fel stau lucrurile şi în judeţele Dolj şi Mehedinţi. Culturile au înrădăcinat foarte bine, au avut umiditate şi acest lucru le-a ajutat la fixarea rădăcinilor în adâncime, întrucât nu au căutat apă în stratul superficial al solului. Aşadar nu există pericolul de descălţare a plantelor. Toate culturile intră fortificate în iarnă, au un frunziş deosebit. De boli şi de dăunători nu este cazul să ne plângem, iar variaţiile de temperaturi de la zi la noapte sunt prielnice, întrucât ele permit fortificarea culturilor”, ne-a explicat Traian Ghinoiu.


Noul an agricol a început cu dreptul

Agricultorul consideră că a început noul an agricol “cu dreptul”, având credinţa că şi primăvara va aduce ploi şi temperaturi constante pentru reluarea procesului de vegetaţie în bune condiţii. “Anul acesta este unul deosebit pentru majoritatea zonelor din ţară. Am speranţa că şi primăvara va asigura o umiditate bună pentru o pornire în vegetaţie corespunzătoare a culturilor. Am început noul an agricol cu dreptul. Să sperăm că şi din punct de vedere financiar va fi la fel, dacă ministerul ne va da subvenţiile în aşa fel încât să avem banii pentru fertilizări la timp.

Le recomand mai-marilor de la Bucureşti să se ridice cu un avion deasupra ţării să vadă cum arată acum ogoarele ţării acum şi să-şi dea seama că trebuie să urgenteze finanţarea agriculturii, pentru ca noi să putem face ceea ce depinde de noi, respectiv fertilizarea la timp a acestor culturi”, a precizat Ghinoiu.

 

CĂLĂRAŞI
Gerul uscat, un pericol pentru culturi

Nici pe câmpurile din judeţul Călăraşi zăpada nu se aşternuse până la 20 decembrie 2013. Starea culturilor era în general bună, însă doar ninsorile ar putea asigura atât protecţia împotriva gerului, cât şi umiditatea necesară. “Grâul, orzul, orzoaica de toamnă şi rapiţa, toate sunt într-o stare bună. Mă refer la cele care au fost semănate la timp şi care au primit ce trebuie, respectiv tratamente şi fertilizări. Singurul pericol care pândeşte culturile pe timpul iernii sunt temperaturile scăzute sub -15… -18 grade C şi lipsa ninsorilor. În astfel de situaţii, cu siguranţă, plantele ar avea de suferit”, ne-a spus Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Călăraşi.

 

Bolile au fost combătute la timp

În ceea ce priveşte îngrijirea culturilor, agricultorii din Călăraşi au reuşit să combată la timp bolile şi dăunătorii şi să asigure hrana necesară plantelor la pornirea în vegetaţie. “În toamnă am avut parte de boli şi de dăunători în câmp, chiar până la sfârşitul lui octombrie şi începutul lui noiembrie, când temperaturile erau pozitive. Au apărut semne ale bolii, în special la orzul cultivat mai din timp, iar la grâu, doar în zonele în care s-a însămânţat cu mult înainte de perioada optimă. La rapiţă, bolile sunt inerente, dar fermierii urmăresc evoluţia culturilor şi dacă apar primele semne de boli sau de dăunători, intervin imediat cu tratamente. Şi în acest an, agricultorii din Călăraşi au făcut tratamentele la timp şi culturile de rapiţă arată mult mai bine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a adăugat Ion Ciulinaru.

Potrivit acestuia, 2013 este un an de excepţie, din punct de vedere al culturilor înfiinţate în toamnă. “Condiţiile de umiditate şi de temperatură au fost mai bune decât cele din toamna lui 2012. Anul acesta nu au lipsit nici apa, nici temperaturile bune, iar dacă le-a fost dată şi mâncare plantelor şi o protecţie corectă, atunci au avut toate condiţiile pentru dezvoltare”, a spus reprezentantul agricultorilor din Călăraşi. 

Acesta a adăugat că, în judeţul Călăraşi, suprafaţa însămânţată cu specii agricole de toamnă a rămas ca şi anul trecut, cu excepţia culturilor de rapiţă şi de grâu, la care suprafeţele cultivate au crescut puţin faţă de anul precedent.

 

OLT
2014 ar putea fi mai bun decât 2013

Anul 2014 ar putea fi mai bun decât cel care se încheie, consideră şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Ion Anuţa, precizând că estimarea sa se bazează pe modul în care se prezintă acum culturile înfiinţate în toamnă.

Potrivit acestuia, în toamna trecută fermierii au înfiinţat culturi de grâu pe suprafeţe mai întinse decât în anul precedent şi au restrâns suprafeţele cultivate cu rapiţă. „Pentru 2014, în judeţul Olt avem suprafeţe cultivate cu 10% mai mult decât media anului trecut, în aceeaşi perioadă, culturile fiind în stare bună de vegetaţie. Am avut o toamnă excelentă pentru agricultură, din punct de vedere al precipitaţiilor, terenul s-a lucrat bine, la timp, lucrările sunt de calitate, iar culturile arată bine.

Suprafaţa cultivată cu grâu este mai mare decât anul trecut, ajungând acum la peste 138.000 ha. A scăzut însă suprafaţa cultivată cu rapiţă, de la 14.000 ha anul trecut, la 8.600 ha acum”, a spus Ion Anuţa, citat de Agerpres. Şeful DAJ Olt a menţionat că în iarnă culturile agricole ar putea fi influenţate negativ numai în condiţiile în care s-ar înregistra temperaturi mai scăzute de -20 grade C şi dacă nu ar exista zăpadă.

Vizualizat: 670 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?