Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Culturile de grâu şi orz, diagnosticate de fermieri

Publicat: 13 ianuarie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Calitatea recoltelor începe să se decidă cu mult timp înainte de însămânţat. Ca să ai ce culege în 2011, trebuie să ştii cum şi ce însămânţezi în 2010

Click pe poza pentru galerie!

Ceea ce trebuie făcut în culturile de cereale păioase depinde în mod hotărâtor de starea de vegetaţie a culturilor. La intrarea în iarnă, calendaristic la începutul lunii decembrie, culturile de cereale păioase trebuie să fie bine înfrăţite. Aceasta este starea de normalitate dar, din păcate, în practica agricolă a ajuns să fie apreciată ca starea excepţională.

Spre exemplificare, în judeţele Timiş şi Arad starea de vegetaţie a culturilor de cereale păioase este destul de diversificată. Încă sunt culturi în curs de răsărire, dar şi culturi bine înfrăţite. În culturile cu stare de vegetaţie bună se poate începe aplicarea fracţionată a azotului, dar cu atenţie la cultura de orzoaică, pentru a nu crea probleme în acumularea de proteină.

Trebuie făcute şi controale de câmp pentru a depista atacul incipient de boli foliare (favorizat de vremea caldă şi umedă). Personal, am emis deja recomandări de tratament fitosanitar. Poate să apară şi atac de dăunători, cel mai probabil Zabrus tenebrioides în monocultură, dar şi alţi dăunători (totuşi, cu şanse mai mici).

La culturile de grâu semănate mai târziu şansa de a realiza o cultură bună este dată în primul rând de mersul vremii peste iarnă şi apoi de executarea la timp a lucrărilor de îngrijire (fertilizare, protecţie fitosanitară) pe care câmpul le cere.

Ar fi bine să prevenim greşurile şi accidentele tehnologice. În caz că acestea se întâmplă totuşi, trebuie intervenit imediat pentru corectare, în funcţie de problema constatată. Cu cât se aşteaptă, problema se agravează şi prin prisma faptului că vine iarna, cu vreme umedă şi limitarea posibilităţii de a intra în câmp.

 

Căldură mare...

Căldura neobişnuit de mare de care am avut parte aproape întreaga lună noiembrie a acestui an reprezintă un serios motiv de îngrijorare pentru cultivatorii de grâu şi orz. Totuşi, fermierii care au lucrat în mod profesionist au izbutit să contracareze condiţiile climatice nefavorabile, generând premisele unor recolte promiţătoare. În rândurile care urmează aflaţi “secretele” unor oameni care, cel puţin până în momentul de faţă, au câştigat bătălia cu natura.

 

IAŞI

Deocamdată, nu există abateri de la normal
Deşi condiţiile climatice sunt neobişnuite pentru această perioadă a anului, culturile de grâu şi orz a Societăţii Agricole Moldova Ţigănaşi, conform declaraţiilor administratorilor, se prezintă în stare bună.

„Deocamdată, grâul şi orzul nostru arată bine, nu există abateri de la normal. Culturile s-au adaptat bine la condiţiile meteorologice din perioada de faţă. Eu cred că de acum încolo începe să se decidă soarta viitoarei recolte în funcţie de cum va fi iarna. Dacă iarna vine brusc e rău, dacă se instalează progresiv, atunci e bine pentru grâu”, susţine Aurel Placinschi, şeful unităţii.

Explicaţia faptului că actualmente grâul se prezintă în parametri normali, în ciuda vremii potrivnice, Aurel Placinschi o pune pe seama lucrărilor şi tratamentelor aplicate până în prezent. “Grâul şi orzul se prezintă astfel datorită lucrărilor făcute anterior”, afirmă şeful asociaţiei.

În opinia agricultorului, trei lucruri au fost determinante pentru calitatea culturii: tratamentele cu fungicide şi insecticide a seminţelor, efectuarea însămânţării în epoca optimă, respectiv distrugerea samulastrei în jurul culturilor.

În perioada premergătoare lucrărilor de însămânţare, specialiştii de la Societatea Agricolă Moldova Ţigănaşi au procedat la fertilizare cu îngrăşăminte complexe. “Am dat între 250 şi 300 kilograme de complexe pe hectar, de 20-20-0, azot, fosfor, potasiu”, explică Aurel Placinscki.
Societatea Agricolă Moldova Ţigănaşi deţine în exploatare 900 hectare de grâu şi 300 de hectare de orz, suprafeţe de pe care specialiştii unităţii sunt optimişti că vor obţine recolte semnificative.


Grâul este înfrăţit, vegetaţia corespunzătoare

Un alt exemplu de cultură neafectată de condiţiile climaterice este exploataţia Societăţii Agricole Ipatele din localitatea cu acelaşi nume, situaţă în judeţul Iaşi. Costică Postârnac, administratorul societăţii Ipatele, apreciază că, în acest moment, cultura grâului are o dezvoltare normală.

“În prezent, grâul este înfrăţit, are o vegetaţie normală pentru această fază de evoluţie”, afirmă Costică Postârnac. Explicaţia sa legată de starea actuală a grâului ţine exclusiv de tratamentele aplicate primăvara.

“Din primăvară, vă spun sincer, n-am mai făcut nici un tratament deoarece nu a mai fost nevoie, în sensul că nu ne-am confruntat nici cu boli, nici cu dăunători”, afirmă fermierul.

În ceea ce priveşte fertilizarea, Costică Postârnac afirmă că în toamna lui 2010 a folosit îngrăşăminte complexe, după cum urmează: “Am dat între 150 şi 200 kilograme de substanţă brută la hectar, 18-20 la sută azot şi fosfor 20-48 la sută”.
În 2010, Societatea Agricolă Ipatele a însămânţat grâu pe 650 de hectare.

 

DOLJ

Secretul constă în cartarea agrochimică
Crinu Eremia, director la Cervina Segarcea declară că o analiză detaliată a caracteristicilor culturii de grâu scoate în evidenţă lucruri îmbucurătoare. „Cultura de grâu este înfrăţită în totalitate, cu nodul de înfrăţire aflat la 0,5-2 centimetri sub nivelul solului. Sunt numai fraţi de ordinal I, II şi mai rar de ordinal III.

Temperatura şi umiditatea din sol au fost optime, ceea ce a dus la o creştere şi înfrăţire normală”, explică şeful de la Segarcea. O privire atentă relevă faptul că „din nodul de înfrăţire se observă rădăcinile coronare care sunt fasciculate, viguroase, mult mai lungi şi abundent ramificate.

Toată suprafaţa de grâu îţi dă senzaţia unui gazon, plantele au căpătat aspect de tufă, iar lipsa buruienilor este totală. Tot în această perioadă se desăvârşeşte fenomenul de călire a plantelor prin acumularea de zaharuri”, completează Crinu Eremia.

Conform directorului Cervina, la această dată nu se sesizează nici un atac de boli şi dăunători. Rar se observă câte o colonie de rozătoare, care însă din punct de vedere economic nu necesită efectuarea unui tratament de combatere.

În opinia directorului Cervina, „secretul” pentru starea actuală de vegetaţie a culturii se datorează cartării agrochimice efectuate în urmă cu un an. „Cartarea agrochimică, producţia planificată a fi obţinută la hectar şi consumul plantei premergătoare ne-au determinat să aplicăm o cantitate de 500 kilograme la hectar de substanţă brută NPK 27-13,5-0. Desigur, la toate se adaugă multă pasiune, multă muncă şi cunoştinţe bogate în domeniu”.

În 2010, Cervina Segarcea deţine în exploatare 2140 hectare cu grâu.


ARAD

Pregătirea terenului, rotaţia culturilor şi tratamentele
Mihai Halaţ afirmă că grâul său se află într-o stare de vegetaţie foarte bună, conform aşteptărilor. „Grâul de pe cea mai mare parte a suprafeţei, însămânţat în jur de 1 octombrie 2010, se află în perioada de înfrăţire. O altă parte, semănată după 10 octombrie, încă nu a început să înfrăţească, dar nu sunt îngrijorat.

Din punctul meu de vedere, bazându-mă în special pe experienţa anilor precedenţi, ambele categorii se vor dezvolta normal”, afirmă Mihai Halaţ de la SC Halaţ Zădăreni.

Siguranţa fermierului că situaţia este sub control vine, după cum singur ne-a mărturisit, din ştiinţa dobândită în anii anteriori. „Dacă reuşesc ca două primăveri consecutive să fac două tratamente cu insecticide şi fungicide, nu mai am ulterior nici o problemă cu grâul. Vă spun asta din experienţă!”, mărturiseşte arădeanul.

Mihai Halaţ mai adaugă faptul că rotaţia culturilor este un alt factor important în obţinerea unor culturi sănătoase care ulterior generează recolte pe măsură. „Părerea mea este că dacă pregăteşti terenul cum se cuvine, faci rotaţia culturilor şi tratamentele corespunzătoare, nu mai ai nici o problemă pentru a culege roade bogate”, susţine Mihai Halaţ.

Vizualizat: 1320 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!