Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Culturile de cereale păioase în campania de toamnă

Publicat: 09 octombrie 2014 - 00:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Grâul este considerat cultura agricolă cu cea mai mare suprafață cultivată pe plan mondial. În România, suprafața cultivată cu grâu ocupă aproximativ 25 la sută din suprafața arabilă și 40 la sută din suprafața semănată cu cereale, conform datelor statistice.

Click pe poza pentru galerie!

Cultura de păioase este una dintre cele mai sigure culturi, datorită faptului că aceasta este genetic concepută pentru a rezista temperaturilor scăzute din timpul iernii. Însă, la fel ca toate celalalte culturi, și cele de păioase necesită atenția cuvenită atât în ceea ce privește pregătirea terenului, cât și respectarea tuturor verigilor tehnologice, pentru a putea vorbi despre o cultură generatoare de profit.

Astfel, imediat după recoltarea culturii premergătoare cerealelor păioase este bine să se efectueze lucrările mecanice de pregătire a terenului, pentru a conserva apa în sol.

Odată cu pregătirea patului germinativ este recomandată aplicarea unui îngrășământ complex, în cazul în care semănătoarea nu este prevăzută cu sistem de fertilizare sau se poate administra eșalonat cantitatea de îngrășământ, atât la pregătirea terenului, cât și la semănat. Studiile de specialitate au arătat că cerealele păioase reacționează pozitiv la aplicarea îngrășămintelor, în toate condițiile pedoclimatice din țara noastră.

 

Alegerea soiurilor și semănatul

Se recomandă alegerea soiurilor în funcție de momentul de înfrățire: toamna sau primăvara. Pe suprafețe mari, producătorii de semințe recomandă soiurile îmbinate, atât cu înfrățire toamna, cât și primăvara, pentru a diminua riscul în cazul unei toamne secetoase.

În ceea ce privește oferta de semințe de pe piața locală, producătorii au posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de soiuri, atât românești cât și străine, soiuri cu potențial genetic de producție foarte ridicat, unele chiar aclimatizate.

Înainte de semănat, materialul semincer trebuie să beneficieze de un tratament împotriva bolilor cu transmitere prin semințe (de exemplu, Tilletia și Ustilago). Împotriva acestor agenți patogeni, producătorii de pesticide recomandă produse pe bază de difenoconazol, tebuconazol, ciproconazol etc.

Densitatea la semănat care se practică la nivel național este cuprinsă între 450 și 600 boabe germinabile/metru pătrat, la distanța de 12,5 cm între rânduri, dar au apărut recent și tehnologii în care semănatul se practică la distanța de 18 cm.

În același timp, adâncimea la semănat nu e recomandat să depășească 3-4 cm, având în vedere că cerealele păioase, la fel ca și rapița, au o sămânță mică.

În cazul în care avem o toamnă lungă și ploioasă, iar apariția buruienilor ar crea probleme plantei de cultură, producătorii de pesticide recomandă utilizarea unui produs erbicid care poate ține sub control buruienile dicotile. În cazul unei toamne călduroase, fără ploi, este indicată aplicarea unui piretroid de sinteză împotriva afidelor și cicadelor, ce reprezintă vectori pentru agenții patogeni. 

Odată efectuate aceste lucrări de specialitate și beneficiind de precipitațiile necesare, cultura de cereale păioase va intra în iarnă răsărită și înfrățită, urmând ca în primăvară să se parcurgă celelalte verigi tehnologice necesare unei producții ridicate și calitative.

 

Importanța și avantajele culturilor de cereale păioase

• Pentru aproape jumătate din populația la nivel mondial, pâinea produsă din făina de grâu reprezintă hrana de bază.

• Boabele de grâu constituie materia primă pentru o gamă variată de produse agroalimentare.

• Tărâțele de grâu ce rezultă din industria morăritului sunt utilizate în hrana animalelor, deoarece au un conținut ridicat îîn proteine, grăsimi și substanțe minerale.

• Paiele rezultate în urma recoltării grâului se pot folosi în hrana animalelor sau ca așternut în grajd, la fabricile de celuloză sau pentru prepararea îngrășământului organic.

• Boabele de grâu au o durată mare de păstrare și pot fi transportate la distanțe mari, fără riscul degradării calității.

• Cerealele păioase sunt bune plante premergătoare pentru majoritatea plantelor de cultură.

• Cerealele păioase rezistă temperaturilor scăzute de peste iarnă, prin urmare sunt culturi sigure.

 

Bogdan PINTILIE

Manager Departament Tehnic 

Divizia Agribusiness - Prutul SA

Vizualizat: 1930 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!