Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Culturile de câmp sunt la cota de avarie!

Publicat: 01 mai 2020 - 10:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ce se va întâmpla cu producţia agricolă a anului 2020 dacă nu va ploua în aprilie? Asta ne întrebăm cu toţii. Fermierii trag semnale de alarmă, autorităţile dau din umeri!

În sudul judeţului Brăila este dezastru. Din luna august 2019 nu a mai plouat decât sporadic şi în mici cantităţi.

Romania neirigata_b

„Am pierdut tot grâul de pe 110 ha”

„Cultura a fost excepţională până în martie, însă din cauza secetei s-a uscat complet. Soiurile străine au cedat primele. Am făcut actele de calamitate şi am cerut să vină comisia. Avem însămânţate vreo 20 ha cu ovăz şi lucernă”, a susţinut Tudorel Mancă, fermier din Zăvoaia.

Semănăturile sunt compromise

În ferma dobrogeanului Dănuţ Anton, culturile de toamnă au început să se usuce, ca peste tot în judeţul Constanţa. „Nu am rapiţă, doar grâu şi orz pe 555 ha. La orz e urgenţa mai mare, căci este mai sensibil. Grâul cred că rezistă ceva mai bine, dar nu toate soiurile”, ne-a declarat fermierul.
Dănuţ Anton a semănat aproape 400 ha cu mazăre, floarea-soarelui şi porumb. „Mazărea e răsărită, dar a început să sufere din lipsa apei, în schimb floarea are ceva probleme cu germinaţia, pentru că temperaturile în sol sunt scăzute. Avem în faţă un an greu care vine după un altul extrem de dificil. Pentru mulţi fermieri va fi un dezastru”, consideră cultivatorul.

E jale mare şi în Buzău!

Ovidiu Cristinescu, din comuna Florica, susţine că seceta excesivă a dus, efectiv, la pârlirea culturilor de grâu şi orz. Are înfiinţate 750 ha cu păioase de toamnă şi 130 de rapiţă.
A terminat de semănat floarea pe 280 ha. „Solu-i uscat; nu e nici un pic de umezeală mai jos de rădăcina plantelor. Vântul suflă cu putere, ia ţărâna şi o bagă în canale. De câteva zile e furtună de praf, ca-n deşert!”, ne-a declarat fermierul.

Secetă la fel de cruntă la Galaţi

„Deficitul de apă în sol este de circa 280 litri/mp şi nu se întrezăresc precipitaţii până la sfârşitul lunii aprilie”, ne-a declarat Săndel Malaxa, fermier din Fârţăneşti. Acesta se consideră inspirat că nu a însămânţat culturi de toamnă; în zonă toate lanurile de păioase sunt calamitate în mare proporţie. „Eu cresc şi animale, am semănat 30 ha cu plante de nutreţ, 18 ha de lucernă şi ceva porumb. Culturile suferă din lipsa apei”, a încheiat Malaxa.


Secetă cruntă în sud-estul României. Agricultorii cer de urgenţă autorităţilor evaluarea pagubelor pentru despăgubirea calamităţilor cauzate de fenomenul meteo extrem!

Tudorel Mancă_b

Tudorel Mancă, fermier din Brăila: „Am semănat porumbul într-o solă de 40 ha. Este incert dacă va răsări; sunt zone cu umiditate la o palmă în sol şi porţiuni de teren uscat”.

Săndel Malaxa_b
Săndel Malaxa, fermier din Galaţi: „Culturile suferă, lucerna nu a crescut mai mult de 3-4 cm, nu ştiu cum voi asigura la toamnă stocul de furaje pentru animale. Balotul de lucernă costă 25 de lei!”

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 470 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!