Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Culturile de câmp la finalul unui an agricol dificil

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vremea favorabilă din perioada de semănat a cerealelor de toamnă din majoritatea zonelor agricole ale ţării a permis efectuarea în bune condiţii a patului germinativ şi încadrarea lucrării de semănat în perioada optimă. În cursul lunii noiembrie s-au întrunit condiţiile termice şi hidrice necesare încolţirii seminţelor, răsăririi plantelor, iar pe largi areale s-a produs şi înfrăţirea lor. În concluzie, se poate aprecia că starea de vegetaţie a cerealelor de toamnă este bună şi foarte bună la data intrării în iarnă, fapt care aduce optimism în casele agricultorilor, după un an în care nu au fost scutiţi de multe necazuri precum grindină, vijelii şi lungi perioade de secetă.

Starea de vegetaţie a culturii de rapiţă pentru ulei este diferită de la o zonă la alta şi chiar de la parcelă la parcelă. În prezent avem culturi bune, cu densitate normală şi cu plantele în faza de rozetă, dar şi culturi cu creştere luxuriantă, a căror rezistenţă la ger este minimă, fiind expuse îngheţului. Această situaţie poate avea două cauze principale: fie au fost semănate prea devreme, fie au fost fertilizate greşit înainte de semănat cu îngrăşăminte cu azot sau cu îngrăşăminte complexe cu raport în favoarea azotului (2:1:1 sau chiar 3:1:1), care au favorizat creşterea plantelor, dar au diminuat rezistenţa lor la îngheţ. Cei care au fost prudenţi când au constatat că plantele au tendinţă de creştere exagerată, au făcut tratamente cu substanţe care să încetinească fenomenul. În funcţie de data la care s-au efectuat tratamentele, acum fermierii pot spera ca, dacă plantele vor beneficia de strat de zăpadă, să treacă bine peste iarnă.

Grau in noiembrie_b

Determinări esenţiale în semănăturile de toamnă:
- numărul de plante/mp;
- numărul de fire/mp;
- adâncimea nodului de înfrăţire.
Prin împărţirea numărului de fire la numărul de plante se obţine gradul de înfrăţire. Adâncimea nodului de înfrăţire se exprimă în mm: dacă valorile sunt de 20-30 mm faţă de suprafaţa solului, înseamnă că plantele sunt protejate faţă de ger.
Determinările se fac pe diagonala parcelei, numărul lor fiind în funcţie de suprafaţa luată în studiu şi de uniformitatea culturii.
Fiecare punct de determinare se marchează cu beţe vizibile, pentru a reveni în primăvară în aceleaşi puncte, datele obţinute fiind importante deoarece exprimă rezistenţa la ger a soiului cultivat.
Dacă pământul a intrat în iarnă neîngheţat, iar stratul de zăpadă este prea gros şi există pericolul de epuizare şi asfixiere a plantelor, se impune tăvălugirea culturii.
Dacă se formează crustă de gheaţă fără zăpadă, pentru prevenirea asfixierii plantelor, se impune spargerea acesteia cu tăvălugi cu cuie, câmpuri de grape etc.

Bătălia pentru asigurarea necesarului de apă pentru culturile de primăvară
În ţara noastră precipitaţiile cad în cantitate diferită de la o zonă la alta şi în general sunt insuficiente şi repartizate neuniform în cursul anului. O soluţie pentru a asigura o cantitate importantă de apă o reprezintă înmagazinarea în sol a precipitaţiilor şi a umidităţii din topirea zăpezii, care rămâne apoi la dispoziţia plantelor. Măsura este importantă chiar şi în condiţii de irigare.
Acumularea apei este posibilă când stratul arabil al solului este afânat şi dacă se menţine astfel cât mai mult timp. Prin arătură sau prin afânarea solului fără întoarcerea brazdei, stratul de sol mobilizat primeşte apa din precipitaţii şi o transmite mai departe în straturile de sol din profunzime. Orizontul de sol de la suprafaţă se menţine receptiv pentru apă dacă este structurat, iar structura este stabilă. Materia organică măreşte permeabilitatea solului şi astfel primeşte şi înmagazinează cu uşurinţă apa din precipitaţii.
Dacă luăm în considerare şi numai argumentele legate de acumularea apei în sol, concluzionăm că ferestrele bune de lucru din această perioadă este imperios necesar a fi folosite la transportul întregii cantităţi de gunoi şi încorporarea ei în sol prin arătură sau afânare fără întoarcerea brazdei. Lucraţi pământul atunci când vă permite, fără a-l tasa şi a-i distruge structura.
Cei care cu eforturi mari au înfiinţat şi reînfiinţat perdele de protecţie vor avea semănăturile de toamnă protejate de ger, oprind spulberarea zăpezii, iar după topirea ei, culturile vor beneficia de mai multă apă, atât de necesară în perioadele de secetă.

Alte lucrări curente de sezon, pe scurt
• Controlul produselor depozitate sub formă de boabe, în vrac sau saci, în magazii şi silozuri.
• Supravegherea cu atenţie a activităţii microorganismelor (bacterii şi ciuperci) în depozitele de cartofi. Dintre bolile specifice, cele mai păgubitoare sunt putregaiul umed, putregaiul inelar, putregaiul uscat, mana ş.a. În cazuri de neglijenţă şi de nedepistare la timp a atacului, se poate produce infestarea întregii cantităţi de cartofi depozitată.
• Păstrarea butaşilor de sfeclă se face în cele mai bune condiţii la temperatura în siloz de 1-2oC, iar a butaşilor de cicoare la temperatura de 1-4oC.
• În zonele de dealuri, dacă vremea permite, trebuie continuată corectarea reacţiei acide a solurilor prin aplicarea amendamentelor cu calciu.
• Păstrarea plantelor medicinale în magazii aerisite trebuie făcută cu atenţie pentru a preveni amestecurile mecanice. Plantele medicinale care conţin alcaloizi se vor depozita în magazii separate şi vor fi etichetate corespunzător.


ŞTIAŢI CĂ...
• Din studiile existente, în ţara noastră cinci milioane de hectare de teren arabil sunt afectate grav de fenomenul de compactare a solului, influenţând negativ următorii indicatori:
- acumularea şi conservarea apei în profunzimea profilului de sol;
- optimizarea raportului apă/aer din sol;
- refacerea structurii solului, cu multiple consecinţe.
• Stabilitatea agregatelor solului la apă este foarte mică şi mică pe circa 60% din suprafaţa agricolă a ţării (ICPA Bucureşti), în mod deosebit în zonele agricole consacrate din Dobrogea, Câmpia Română din sud, Câmpia Moldovei, Câmpia de Est şi partial în Câmpia Transilvaniei.
• În România, conţinutul solurilor în materie organică s-a redus în ultimii 40-50 ani cu circa 60%, astfel că de la soluri bogate şi foarte bogate în materie organică, care reprezentau în 1970 circa 85% din suprafaţă, s-a ajuns în anul 2000 ca aceleaşi soluri să intre în categoria mică, foarte mică şi extrem de mică în procent de 55%.
• Această situaţie este apreciată ca fiind un dezastru naţional.


SORGHUM ID ŞI-A CREAT PROPRIUL SITE
Lansată oficial în 26 septembrie a.c. la Bruxelles, noua asociaţie europeană interprofesională Sorghum ID are acum şi propria pagină de internet: www.sorghum-id.com. Site-ul oficial al asociaţiei este un instrument de lucru al planului de acţiuni voluntare, axate pe comunicare, pentru promovarea sorgului printre producătorii şi procesatorii din diverse ţări europene.
Lansat iniţial în variantele franceză şi engleză, în următoarele săptămâni, el va fi disponibil şi în limbile spaniolă, italiană, bulgară, română, rusă şi ucraineană.

Află totul despre sorg!
„Pagina web conţine deja informaţii generale despre sorg şi sectorul acestuia, precum şi informaţii de ordin tehnic şi economic - destinate celor din domeniu -, pe teme agronomice, de genetică europeană, referitoare la pieţele de desfacere etc. Productivitate, mediu, consum scăzut de apă şi inputuri, calităţi nutritive - toate avantajele sorgului sunt prezentate pe acest site într-o manieră pedagogică şi argumentată”, ne asigură Charles-Antoine Courtois, reprezentantul Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi Sorg din Franţa (FNPSMS) şi al Asociaţiei Sorghum ID. Utilizatorii pot accesa şi o bibliotecă de documentare foarte cuprinzătoare, care conţine inclusiv prezentările realizate în cadrul primului Congres European al Sorgului, ţinut la Bucureşti în noiembrie 2016.
Tot pe acest site vă veţi putea înscrie, încă de la finele acestui an, la cel de-al doilea Congres European al Sorgului, planificat a fi organizat în perioada 7-8 noiembrie 2018, la Milano, în Italia.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Vizualizat: 365 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?