Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CULTURI PRIORITARE LA SEMĂNAT ÎN APRILIE

Publicat: 29 aprilie 2020 - 09:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În aprilie, fermierii însămânţează aproape jumătate din suprafaţa arabilă a ţării, culturile prioritare fiind floarea-soarelui, porumbul, soia, fasolea, orzul şi sorgul.

Iată ce rigori tehnice trebuie să respectaţi pentru reuşita culturilor înfiinţate în epoca a doua de semănat.

CULTURI PRIORITARE LA SEMÄ‚NAT ÃŽN APRILIE_b

CE DIFICULTĂŢI ÎNTÂMPINAŢI LA SEMĂNATUL FLORII-SOARELUI

Pe lângă problemele legate de amplasarea corectă în rotaţie, apare interzicerea neonicotinoidelor la tratarea seminţelor. Astfel, fermierii au rămas fără soluţii în faţa atacului dăunătorilor din sol. În ţara noastră, în zona de favorabilitate a florii-soarelui, sudul şi sud estul ţării, dăunătorii specifici sunt răţişoara, gândacul pământiu, viermii sârmă şi buha semănăturilor. Cum arăturile adânci de toamnă au fost înlocuite masiv cu sistemul de lucrări fără întoarcerea brazdei, dintre măsurile agrotehnice de prevenire şi combatere a dăunătorilor au mai rămas accesibile rotaţia culturii, combaterea buruienilor şi tratamentele în vegetaţie, soluţii mult mai scumpe.
În rotaţia porumb-floare, dăunătorii pot fi mai agresivi şi pagubele mai mari. Aici, un risc în plus sunt bolile specifice: mana, putregaiul, pătarea brună, necrozarea tulpinii. Rotaţia corectă reduce semnificativ buruiana parazită Orobanche.
Este bine ca odată cu semănatul să se facă şi fertilizarea localizată (starter) cu azot şi fosfor (N5-8; P10- 15 kg/ha).
Alegeţi atent hibrizii, orientaţi-vă spre cei rezistenţi sau toleranţi la boli, secetă, arşiţă, cădere şi la frângere, iar în zonele cu entomofaună polenizatoare mai redusă, optaţi pentru sămânţa cu grad ridicat de autofertilitate.
Tehnologia de cultură
• Epoca de semănat: la 70C în sol (sfârşitul lunii martie - mijlocul lunii aprilie).
• Densităţile recomandate variază în funcţie de: perioada de vegetaţie, particularităţile morfo-fiziologice ale hibridului, condiţiile climatice specifice zonei, anul de cultură şi nivelul tehnologiei.
• Densitatea optimă: 40-50.000 pl/ha la neirigat, iar 45-55.000 la irigat. Concurenţa puternică între plante apare începând cu densitatea de 60.000 pl/ha.
• Distanţa optimă între rânduri: 70 cm.
• Adâncimea de semănat: 5-8 cm.

PORUMB - CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RATĂM PERIOADA OPTIMĂ DE SEMĂNAT?

Semănatul începe când la adâncimea de 10 cm, temperatura este de 8-100C. Există hibrizi cu temperatura minimă de semănat de 6-70C şi hibrizi cu cerinţe termice de 9-100C.
Devansarea datei semănatului creşte durata dintre semănat şi răsărit. La întârzierea semănatului, în cazul uscării rapide a solului, seminţele rămân fără apa necesară germinaţiei, se întârzie răsărirea, iar fazele următoare de vegetaţie prind zilele fierbinţi din vară.
• Intervale optime de semănat:
- 1-20 aprilie în Câmpia din sudul şi vestul ţării, Dobrogea şi sudul Moldovei,
- între 15-20 aprilie în Câmpia Transilvaniei şi Centrul Moldovei
- după 20 aprilie în Dealurile Subcarpatice şi zonele mai nordice din ţară.
- din ultima decadă a lunii martie pentru hibrizii cu temperatura minimă de încolţire de 6-70C.
• Densităţile recomandate:
- hibrizii timpurii la neirigat: 65-70.000 pl/ha;
- la hibrizii mijlocii: 60-65.000 pl/ ha;
- hibrizii tardivi: 55-60.000 pl/ha.
• Distanţa între rânduri: 70 cm, 20-25 cm pe rând, 80 cm la culturile irigate prin brazde.
• Adâncimea de semănat: 5-8 cm.

SECRETE TEHNOLOGICE LA SEMĂNATUL CULTURII DE SOIA

Denumită şi „planta minune cu o mie de utilizări”, soia are trei zone de favorabilitate:
• Zona I: sudul Câmpiei Române şi Dobrogea - cu resurse termice de peste 16000C, pentru soiurile târzii şi mijlocii;
• Zona II: Câmpia de Vest, nodul Câmpiei Române şi sudul Moldovei - cu o resursă termică de 1400- 16000C, pentru soiurile cu perioadă de vegetaţie mijlocie;
• Zona III: nord-estul şi nord-vestul ţării, Câmpia Transilvaniei - cu resursa termică de 1100-14000C, favorabilă soiurilor timpurii.
Recomandări: evitaţi terenurile arate primăvara; pregătiți un pat germinativ bine nivelat (pentru inserţia joasă a păstăilor); folosiți sămânţă tratată cu Nitragin, semănați când în sol se înregistrează 7-80C, la densitatea de 45-50 seminţe germinabile/ mp, revenind 70-100 kg/ha, în rânduri simple la 45-50 cm sau în benzi de 45 cm cu 60 cm pe urmele roţilor tractorului, la adâncimea de 3-5 cm.

 CULTURI PRIORITARE LA SEMÄ‚NAT ÃŽN APRILIE_b

RECOMANDARE

Semănaţi 2-4 hibrizi cu perioade diferite de vegetaţie, astfel că în cazul apariţiei unor perioade de secetă să nu fie afectată întreaga producţie de porumb din fermă. Ţineţi cont de particularităţile specifice ale hibridului, de cerinţele faţă de resursele termice (să fie cu 150-2000C mai mici faţă de temperaturile utile care se acumulează în zona respectivă). Hibridul trebuie să aibă o bună adaptabilitate la condiţiile ecologice, rezistenţă la secetă, frângere şi cădere, stay green, să piardă repede apa la maturitate ş.a.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 290 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?