Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cultura porumbului

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 15:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• hibrizi, tehnologie, noutăţi Syngenta!

Sezonul agricol 2017 este aproape de final, iar fermierii îşi îndreaptă deja privirile către alegerea tehnologiei optime pentru cultura porumbului în anul 2018.
Privind retrospectiv, ultimii doi ani, în funcţie de regiune, de condiţiile pedo-climatice şi de preţul de vânzare, au fost cu provocări majore pentru fermierii din România.

Porumb_b

Alegerea hibridului. Într-o piaţă cu aproximativ 300 de hibrizi comercializaţi, alegerea geneticii reprezintă întotdeauna o provocare. Obiectivul final al oricărui fermier îl reprezintă profitabilitatea. Legat de acest aspect trebuie să avem în vedere producţia, care este influenţată de zonare (grupa de maturitate), semănatul devreme, toleranţa la secetă şi la arşiţă, toleranţa la boli, pierderea apei din bob, stabilitatea în producţii, pretabilitatea pentru condiţii diferite de tehnologie (intensivă/extensivă) etc. Pornind de la aceste nevoi, în cele ce urmează regăsiţi o serie de recomandări Syngenta.
Semănatul devreme. Indicatorul care determină momentul optim pentru începerea semănatului este reprezentat de temperatura solului la adâncimea de semănat, care trebuie să fie de 8-10oC la ora 7 dimineaţa, cu tendinţă de creştere. Acest moment diferă în funcţie de zonele de cultivare a porumbului în România. Pentru fiecare zi câştigată la răsărire, se grăbeşte cu până la 48 de ore apariţia paniculelor şi a mătăsii. Pentru fermierii care doresc să ia startul rapid în vegetaţie, alegerile optime sunt: SY ARIOSO, NK COBALT, NK THERMO, SY ULISES, SY ZEPHIR.
Argumentele Syngenta care susţin semănatul devreme:
- Flexibilitate în alegerea datei de semănat (începând de la 6-7oC);
- Uniformitate la răsărire;
- Sporirea eficacităţii erbicidelor aplicate în pre-emergenţă sau în post-emergenţă timpurie;
- Dinamica foarte bună de pierdere a umidităţii după atingerea maturităţii fiziologice;
- Recoltarea timpurie;
- Costuri minime sau zero pentru uscare;
- Pregătirea corespunzătoare a terenului pentru cultura următoare;
- Lejeritate în alegerea momentului de vânzare a producţiei sau a destinaţiei acesteia.
- Toleranţa la secetă şi la arşiţă. Ţinând cont că în România nu putem vorbi, la nivel naţional, de condiţii optime din punct de vedere al precipitaţiilor şi al temperaturii favorabile culturii porumbului, această caracteristică a devenit foarte importantă în alegerera hibridului.
Syngenta recomandă achiziţionarea a cel puţin doi hibrizi (în funcţie de suprafaţa semănată) din grupe de maturitate diferită. Pentru acest segment vă propunem hibrizii SY CHORINTOS, SY ORPHEUS, SY PHOTON, SY ZEPHIR.
Stabilitate în producţii. Constanţa în producţii aduce întotdeauna un plus de valoare fermierului, deoarece reprezintă un factor de încredere, prin care, indiferent de condiţiile pedo-climatice, producţia rămâne stabilă în fiecare an. Această constanţă are la bază ameliorarea, Syngenta oferind încredere fermierilor prin hibrizii SY BATANGA, NK COBALT, SY ZEPHIR.
Viteza de pierdere a apei din bob. Alături de producţie, acest aspect este uşor de cuantificat şi contribuie de multe ori negativ la creşterea costurilor per hectar şi la întârzierea recoltatului. Această caracteristică este reprezentativă pentru portofoliul de porumb Syngenta, amintind hibrizii SY ARIOSO, SY PHOTON, SY DARTONA.
Hibrizii recomandaţi pentru condiţii intensive se adresează fermierilor care obţin an de an producţii mari în condiţii bune de tehnologie: îngrăşăminte, pregătirea terenului, desimi mari, aplicarea corespunzătoare a erbicidelor, insecticidelor, soluri cu fertilitate bună etc). Campionii acestui segment sunt SY ARIOSO, SY IRIDIUM, SY DARTONA, SY SENKO.
Erbicidarea. Syngenta deţine un portofoliu complet de erbicide, cu aplicare din pre-emergenţă, până în post-emergenţă (stadiul de 8 frunze ale culturii de porumb). Indiferent de tehnologia aleasă, pentru a asigura un start bun al culturii de porumb, Syngenta recomandă aplicarea erbicidelor cât mai timpuriu, evitând astfel apariţia buruienilor care periclitează potenţialul de producţie al hibrizilor semănaţi şi, în consecinţă, profitabilitatea culturii. Erbicidarea reprezintă una dintre cele mai importante verigi din tehnologia porumbului. Dintre cele mai eficiente programe tehnologice recomandate fermierilor amintim: GARDOPRIM PLUS GOLD (pre-emergenţă) şi ELUMIS (post-emergenţă).
Alegerea corectă a hibridului împreună cu o tehnologie aplicată corespunzător constituie garanţia unei recolte profitabile.
Cum nici o fermă nu seamănă cu alta, vă rugăm nu ezitaţi să apelaţi la reprezentanţii Syngenta pentru personalizarea tehnologiei care se pretează cel mai bine pentru dumneavoastră.

Vă dorim recolte peste aşteptări!
Echipa SYNGENTA


NOUTĂŢI SYNGENTA ÎN SEZONUL 2018
Syngenta a adus, în ultimii 3 ani, o schimbare importantă în portofoliul de porumb, venind în întâmpinarea fermierilor cu soluţii optime raportate la nevoile acestora. În anul 2018 venim cu doi hibrizi noi în segmentul timpuriu, care au la bază o proprietate constantă: potenţial de producţie în condiţii de secetă şi de arşiţă. SY CHORINTOS (300 FAO) şi SY ORPHEUS (340 FAO) sunt vedetele noului sezon din perspectiva capacităţii hibrizilor de a atinge potenţialul de producţie atât în condiţii optime, cât şi în condiţii de secetă şi de arşiţă. Aceşti hibrizi prezintă o rădăcină puternic dezvoltată, toleranţă la cădere şi la frângere, adaptabilitate pentru semănatul devreme şi toleranţă la bolile tulpinii şi ale ştiuletelui. Pentru fermierii care caută producţii în condiţii de secetă şi de arşiţă, precum şi calitate a boabelor, SY CHORINTOS şi SY ORPHEUS sunt alegerea ideală.

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (203) (15-30 noiembrie 2017)

Vizualizat: 1847 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?