Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cultură mare, utilaje mari

Publicat: 22 august 2019 - 22:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ferma familiei Iancu (sunt trei generaţii de fermieri) din comuna Grădiştea, judeţul Ilfov, stau alături tractoare româneşti vechi, U650, fabricate la Braşov, alături de ultima achiziţie, o combină de culoare verde, care poate recolta până la 300 de tone pe zi.

Fermierii încă mai folosesc vechile tractoare, ce-i drept, pentru activităţi secundare, în timp ce mecanicii învaţă, din mers, să manevreze utilajul nou achiziţionat.

Ferma familiei Iancu_b

Povestea fermei din Grădiştea, cu profil exclusiv vegetal, începe în anii ’90, când s-a dizolvat proprietatea colectivă. Florian Iancu, cel mai experimentat fermier al familiei, a fost şef de fermă, iar după Revoluţie nu a renunţat să facă ce ştia mai bine, agricultură performantă. Terenurilor sale le-a adăugat câteva suprafeţe cumpărate, apoi a arendat pământ de la proprietari care nu au avut timp, resurse sau, pur şi simplu, disponibilitate să-l lucreze. În prezent, familia Iancu deţine 80 de hectare şi are în arendă 1020 ha. Anul acesta au cultivat 350 ha cu grâu, 250 ha cu floarea-soarelui şi restul cu porumb.

De la vechi la nou

Dezvoltarea fermei nu a însemnat însă numai extinderea suprafeţei totale cultivate. În paralel, fermierii au achiziţionat maşini şi utilaje performante. Utilajele performante, produse de companii de prestigiu la nivel internaţional, au favorizat, pe lângă seminţele de calitate superioară şi noile tehnologii de cultură, şi obţinerea unor producţii la hectar cum fermierii nici nu visau înainte. ”De pildă, la grâu obţineam 4-4,5 t/ha, la floarea-soarelui numai 1-2 tone. Acum, obţinem 8 tone la grâu şi 4 tone la floarea-soarelui. La porumb ne ducem şi la 10-12 tone, în cultură neirigată”, precizează fermierul.

Uriaşul fermei

În timp ce Florian Iancu face în biroul său o retrospectivă a evoluţiei parcului de utilaje agricole din ferma sa, afară, mecanicii dau târcoale unei combine imense, abia adusă în curte. E cea mai nouă achiziţie a fermierilor şi cea mai impozantă. Marius Iancu, fiul lui Florian, îi face o scurtă prezentare: ”Are o capacitate de lucru foarte mare, poate recolta într-o zi 300 de tone, în timp ce combinele celelalte recoltează 130-140 de tone”.
Nicolae Dumitru, unul dintre mecanici, lucrează de ani buni în ferma familiei Iancu. Practic, i-au trecut prin mână toate tipurile de utilaje ajunse aici, vechi sau noi: ”Tehnologia avansează continuu. Suntem instruiţi de reprezentanţi ai distribuitorului de utilaje, ca să învăţăm să-l manevrăm. Dacă apoi avem o problemă, îi sunăm şi ne consiliază prin telefon. Un utilaj performant e bun fiindcă reuşeşti să recoltezi rapid. Nu te prind ploile”, spune mecanicul agricol.

Ferma familiei Iancu_b
Florian Iancu: „Primul tractor l-am cumpărat în 1991, de la fostul SMA, un U650 băgat deja în producţie, dar apoi am cumpărat şi tractoare noi, chiar de la uzină, de la Braşov. Mai târziu, au apărut utilaje performante, puternice, de înaltă tehnologie”.


PROGRESUL TEHNIC A AVANSAT ŞI AGRICULTURA

Familia Iancu a investit profitul în utilaje performante. Ar avea nevoie, însă, de câteva remorci, pentru transportul recoltei. Acest serviciu este prestat de o firmă specializată, care percepe tarife destul de piperate. Fermierii din Grădiştea au făcut nişte calcule şi a rezultat că ar amortiza repede cheltuielile pentru remorci. În curtea fermei, tractoarele vechi stau aliniate lângă tractoarele din import. E o imagine care spune totul despre evoluţia agriculturii în România, în ultimii 30 de ani. Fermierii de aici au înţeles că fără utilaje performante, agricultura poate fi o activitate păguboasă. Ei nu au ezitat să reinvestească profitul, să se împrumute la bancă, să încheie contracte de leasing, să acceseze bani europeni (prin SAPARD), ca să aibă maşinile şi utilajele necesare. Progresul agriculturii este, în bună parte, un efect al progresului tehnic.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 219 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?