În ferma familiei Iancu (sunt trei generaţii de fermieri) din comuna Grădiştea, judeţul Ilfov, stau alături tractoare româneşti vechi, U650, fabricate la Braşov, alături de ultima achiziţie, o combină de culoare verde, care poate recolta până la 300 de tone pe zi.
Fermierii încă mai folosesc vechile tractoare, ce-i drept, pentru activităţi secundare, în timp ce mecanicii învaţă, din mers, să manevreze utilajul nou achiziţionat.
Povestea fermei din Grădiştea, cu profil exclusiv vegetal, începe în anii ’90, când s-a dizolvat proprietatea colectivă. Florian Iancu, cel mai experimentat fermier al familiei, a fost şef de fermă, iar după Revoluţie nu a renunţat să facă ce ştia mai bine, agricultură performantă. Terenurilor sale le-a adăugat câteva suprafeţe cumpărate, apoi a arendat pământ de la proprietari care nu au avut timp, resurse sau, pur şi simplu, disponibilitate să-l lucreze. În prezent, familia Iancu deţine 80 de hectare şi are în arendă 1020 ha. Anul acesta au cultivat 350 ha cu grâu, 250 ha cu floarea-soarelui şi restul cu porumb.
Dezvoltarea fermei nu a însemnat însă numai extinderea suprafeţei totale cultivate. În paralel, fermierii au achiziţionat maşini şi utilaje performante. Utilajele performante, produse de companii de prestigiu la nivel internaţional, au favorizat, pe lângă seminţele de calitate superioară şi noile tehnologii de cultură, şi obţinerea unor producţii la hectar cum fermierii nici nu visau înainte. ”De pildă, la grâu obţineam 4-4,5 t/ha, la floarea-soarelui numai 1-2 tone. Acum, obţinem 8 tone la grâu şi 4 tone la floarea-soarelui. La porumb ne ducem şi la 10-12 tone, în cultură neirigată”, precizează fermierul.
În timp ce Florian Iancu face în biroul său o retrospectivă a evoluţiei parcului de utilaje agricole din ferma sa, afară, mecanicii dau târcoale unei combine imense, abia adusă în curte. E cea mai nouă achiziţie a fermierilor şi cea mai impozantă. Marius Iancu, fiul lui Florian, îi face o scurtă prezentare: ”Are o capacitate de lucru foarte mare, poate recolta într-o zi 300 de tone, în timp ce combinele celelalte recoltează 130-140 de tone”.
Nicolae Dumitru, unul dintre mecanici, lucrează de ani buni în ferma familiei Iancu. Practic, i-au trecut prin mână toate tipurile de utilaje ajunse aici, vechi sau noi: ”Tehnologia avansează continuu. Suntem instruiţi de reprezentanţi ai distribuitorului de utilaje, ca să învăţăm să-l manevrăm. Dacă apoi avem o problemă, îi sunăm şi ne consiliază prin telefon. Un utilaj performant e bun fiindcă reuşeşti să recoltezi rapid. Nu te prind ploile”, spune mecanicul agricol.
Florian Iancu: „Primul tractor l-am cumpărat în 1991, de la fostul SMA, un U650 băgat deja în producţie, dar apoi am cumpărat şi tractoare noi, chiar de la uzină, de la Braşov. Mai târziu, au apărut utilaje performante, puternice, de înaltă tehnologie”.
Familia Iancu a investit profitul în utilaje performante. Ar avea nevoie, însă, de câteva remorci, pentru transportul recoltei. Acest serviciu este prestat de o firmă specializată, care percepe tarife destul de piperate. Fermierii din Grădiştea au făcut nişte calcule şi a rezultat că ar amortiza repede cheltuielile pentru remorci. În curtea fermei, tractoarele vechi stau aliniate lângă tractoarele din import. E o imagine care spune totul despre evoluţia agriculturii în România, în ultimii 30 de ani. Fermierii de aici au înţeles că fără utilaje performante, agricultura poate fi o activitate păguboasă. Ei nu au ezitat să reinvestească profitul, să se împrumute la bancă, să încheie contracte de leasing, să acceseze bani europeni (prin SAPARD), ca să aibă maşinile şi utilajele necesare. Progresul agriculturii este, în bună parte, un efect al progresului tehnic.
Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)