Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura mare la sfârşitul toamnei

Publicat: 30 septembrie 2009 - 20:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Până când putem continua semănatul grâului?

Pentru cultivatorii care, din diferite motive, au întârziat semănatul grâului în perioada optimă, descrisă pe zone în numărul anterior al revistei, întrebarea este până când putem semăna şi ce elemente trebuie să avem în vedere.

Click pe poza pentru galerie!

Pentru ca diminuarea recoltei să fie cât mai mică, semănatul trebuie să se execute până la sfârşitul lunii octombrie în câmpiile din sudul şi vestul ţării, şi până la jumătatea lunii în zonele colinare.

Densitatea de semănat la culturile târzii trebuie mărită, astfel încât desimea lanului să nu aibă de suferit.


Lucrările de îngrijire la culturile de cereale de toamnă

Tăvălugitul semănăturilor efectuate în arături proaspete, neaşezate, aduce sporuri de recoltă de circa 200 kg/ha.

Este dăunător să se tăvălugească solul dacă este umed şi nu are rost nici tăvălugitul solului, dacă este uscat. Semănăturile tăvălugite determină o încolţire mai rapidă şi mult mai uniformă faţă de semănăturile netăvălugite.

Pentru a preveni formarea crustei după ploile care urmează, lucrarea trebuie efectuată cu tăvălugi inelaţi, care lasă un strat de sol afânat la suprafaţă.

La culturile de toamnă efectuate pe solurile unde există pericolul de băltire a apei, în cazul excesului de umiditate care poate să apară, se execută rigole pentru scurgerea apei.

În cazul succesiunii grâu după grâu, deseori culturile sunt atacate de gândacul ghebos  (Zabrus tenebrioides), atac care poate să apară din toamnă, dar şi în iernile calde, atunci când tratamentul la sămânţă n-a avut efect. Acest atac se previne cel mai bine prin rotaţia culturilor şi tratamente la sămânţă.

Tot toamna se înregistrează atacul diferitelor rozătoare ca hârciogii (Cricetus cricetus), popândăii (Citellus citellus) şi şoarecii de câmp (Microtus arvalis).

Combaterea se face prin curse, gazări sau inundare, pentru primele categorii de dăunători, şi prin momeli toxice pentru şoareci.


IMPORTANT

Verificaţi săptămânal starea de vegetaţie a culturilor, pe tot parcursul toamnei, de la răsărire şi până la intrarea în iarnă. Nu lăsaţi nesemănate eventualele greşuri de la semănat, suprafeţe pe care se vor înmulţi buruienile şi vor deveni focare de multiple necazuri în viitor.


Corectarea reacţiei acide a solurilor

Corectarea reacţiei solurilor acide este uitată de majoritatea proprietarilor acestor soluri, care, în România, deţin aproximativ două milioane de hectare de teren arabil.

Pe aceste terenuri recoltele sunt mai mici, de la an la an, deoarece au concentraţii mari de aluminiu, hidrogen, fier, mangan (deci elemente nocive), conţinutul de elemente nutritive este mic, activitatea microorganismelor folositoare din sol este stânjenită, apa din precipitaţii bălteşte pe aceste soluri datorită infiltraţiei mult îngreunate.

Sunt sensibile la aciditate solului: orzul, grâul, porumbul, soia, fasolea, mazărea, floarea soarelui, sfecla de zahăr şi furajeră, trifoiul etc.

Pe aceste soluri este de preferat, dacă nu se corectează reacţia acidă, să se cultive plante rezistente la aciditate: cartoful, inul, secara, ovăzul.

În concluzie, pe solurile unde valoarea pH-lui scade sub 5,5-6,0, este necesar să aplicăm amendamente cu calciu, în doze care se pot calcula, care oscilează între aproximativ 3-5 t/ha.

Aplicarea amendamentelor exercită o influenţă multilaterală şi de lungă durată asupra însuşirilor fizice, chimice şi biologice ale solului, care se va lucra mai uşor, cu consum mai redus de motorină, nu va mai forma atât de uşor crustă, dispar compuşii toxici şi creşte conţinutul de humus, cu toate consecinţele favorabile care decurg de aici.


Controlul produselor depozitate

Săptămânal, se impune verificarea produselor din magazii şi silozuri, pentru a putea interveni la timp în prevenirea pierderilor.

În primul rând, controlul trebuie făcut în stratul de contact al produselor cu duşumeaua şi cu pereţii magaziilor, de unde încep procesele de încingere, care, apoi, se transmit rapid în toată masa produsului.

În toată perioada, insectele dăunătoare şi rozătoarele continuă să consume din produsele depozitate, dar şi să le deprecieze prin excrementele lor.

Verificaţi cartofii depozitaţi în pivniţe şi silozuri. Temperatura trebuie să fie de 3-4oC, la temperaturi mai mici se îndulcesc, iar la -1oC îngheaţă. La temperaturi mai mari încolţesc.

Dacă umiditatea aerului este prea scăzută, se zbârcesc, ca urmare a deshidratării. La lumină, se înverzesc şi devin toxici pentru om şi animale.

Verificaţi permanent starea făinii depozitate, pentru a preveni supramaturarea acesteia datorită temperaturilor pozitive de păstrare, pentru a preveni gustul amar care poate fi produs de o păstrare necorespunzătoare, cât şi pentru a preîntâmpina atacul de dăunători specifici.
 

ŞTIAŢI CĂ...

• Pentru combaterea atacului de gândac ghebos (Zabrus tenebrioides) se recomandă tratamente cu insecticide pe bază de Clorpirifos (Drusban 480 EC, 2 l/ha; Basudin 600 EW, 2 l/ha). Tratamentele se fac atunci când 5% din plante sunt atacate.
• Momelile umede pentru combaterea rozătoarelor, puse în locuri protejate, sunt mai bine primite decât cele uscate.
• Prafurile otrăvitoare puse pe cărările rozătoarelor au mult succes în combaterea acestora (ex. Antu fin pulverizat, amestecat cu praf de talc).
• Nu uitaţi! Şobolanii preferă momelile curate, în stare bună, în locul produselor mucegăite sau descompuse.
• Gazarea este o metodă rapidă de suprimare a rozătoarelor. Se folosesc 1-3 tablete de fosfură de aluminiu (Delicia, Gastoxin, Phostoxin) la o galerie, după care se obturează. Gazarea sub prelate, pentru a combate insectele, omoară şi toate rozătoarele din interior.


Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) - octombrie 2007.
Vizualizat: 759 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?