Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura mare în octombrie

Publicat: 23 noiembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna octombrie se dă „bătălia” pentru pâinea anului viitor, deoarece acum e momentul optim pentru a înfiinţa culturile de grâu. Şi cum floarea soarelui este o premergătoare excelentă pentru grâu, recoltarea acestei culturi trebuie încheiată degrabă în vederea pregătirii terenului pentru semănatul grâului. Pe lângă aceste lucrări urgente, importante sunt şi pregătirea produselor recoltate pentru păstrare şi verificarea culturilor răsărite.

Click pe poza pentru galerie!

Din această toamnă, pe lângă toate necazurile care apasă pe umerii noştri, se mai anunţă şi posibila scumpire a pâinii, alimentul nostru de bază, în ţara care a fost cândva „grânarul Europei” şi care, nu cu foarte mulţi ani în urmă, exporta anual 2-3 milioane de tone de grâu. Dar nu voi analiza acum de ce am ajuns aici. Noi avem obligaţia să mergem mai departe şi să devenim mai mult decât am fost. Dar să vedem mai întâi ce ne lipseşte...

Un răspuns pe scurt va cuprinde lipsa banilor din buzunarele fermierilor pentru a aplica o tehnologie performantă, respectiv să-şi cumpere sămânţă din soiuri valoroase pe care să o trateze cu insectofungicide de calitate, ca să-i asigure protecţie contra bolilor şi a dăunătorilor, să poată să execute lucrările solului al timp şi corespunzător, să semene în momentul optim, să asigure plantelor hrana prin aplicarea de îngrăşăminte la nivelul necesarului, să combată buruienile, bolile şi dăunătorii, folosind pesticide de calitate, şi am putea continua.

Totuşi, un mic pas spre atingerea acestor verigi tehnologice e posibil în această lună, când se anunţă acordarea a 36 euro/ha din subvenţiile, planificate iniţial pentru a fi achitate doar în luna decembrie, ceea ce va permite celor mai mulţi dintre agricultori să-şi semene ogorul.
De unde pâine pentru ţară dacă aproximativ 3 milioane de hectare rămân anual pârloagă?
Este momentul să trecem cu toată forţa şi priceperea la treabă, iar pentru această lună problema numărul unu să fie semănatul a circa 2 milioane de hectare cu grâu.

Înfiinţarea culturii de grâu

Referitor la alegerea soiurilor, recomandările le-am făcut în articolul din ediţia anterioară a revistei Ferma. Vă reamintim doar că în condiţiile în care în ţară se comercializează sămânţă din peste 50 de soiuri, nici reclama făcută de cei care vând sămânţă şi nici preţul acesteia nu sunt criterii care să vă hotărască ce să cumpăraţi şi ce să semănaţi, pentru ca pământul lucrat să dea recolte aşa cum trebuie, în concordanţă cu efortul depus.

Alegerea trebuie să fie făcută pe baza recomandărilor specialiştilor şi ale inginerilor din staţiunile de cercetare cele mai apropiate, cu condiţii pedoclimatice asemănătoare, şi ale specialiştilor din universităţile agricole din zonă, la care se adaugă experienţa proprie a fermierului.

• Calitatea seminţelor. Odată soiul ales, trebuie să verificăm calitatea seminţei: dacă are buletin de analiză din care să rezulte că este sănătoasă, cu puritatea fizică mai mare de 98% şi germinaţia peste 90%, iar masa a o mie de boabe să fie cât mai mare.

Dintr-o sămânţă mică rezultă plante firave, care, după răsărire, nu vor rezista factorilor de mediu de stres.

Înainte de semănat cu câteva zile trebuie să tratăm sămânţa împotriva bolilor, cum sunt: mălura, fuzarioza, septorioza, tăciunele zburător, dar şi împotriva dăunătorilor, cum sunt gândacul ghebos şi viermii sârmă.

Pentru protecţia împotriva tăciunelui, mălurii, septoriozei şi a fuzariozei se foloseşte Vitavax 200 PUS, în cantitate de 2 kg/tona de sămânţă. Tiradinul, Fortalul, Premise, Raxilul şi alte produse asigură protecţie numai împotriva fuzariozei şi a mălurii, pe când Dithane, Vondazebul, Royalul şi altele asigură protecţie doar pentru mălură.

Pentru protecţie împotriva dăunătorilor se folosesc insecticidele specifice Tonic, Dalila, Gaucho, Imidaseed etc. Există şi substanţe insectofungicide, precum: Nuprid, Yunta, Sirius s.a., care protejează sămânţa atât împotriva bolilor, cât şi a dăunătorilor.

• Aplicarea îngrăşămintelor. Pentru a produce 1000 kg boabe şi paiele aferente, grâul extrage din sol în medie 24 kg azot, 12,5 kg fosfor şi 17 kg potasiu. Aceasta înseamnă că în funcţie de sol şi de planta premergătoare trebuie să asigurăm 60-120 kg azot, 60-120 kg fosfor şi 40-80 kg potasiu. Asiguraţi încă din toamnă, înainte de semănat, întreaga doză de fosfor şi de potasiu, iar în zonele de stepă şi de silvostepă aplicaţi şi 1/3 din doza de azot.

• Perioada optimă. Semănaţi la timp, astfel încât de la răsărit şi până la intrarea în iarnă planta să beneficieze de 40-50 de zile în care să se înrădăcineze şi să-şi formeze 3-5 frunze şi 2-3 fraţi. Aceasta înseamnă că în toate zonele, semănatul, care a început încă din ultimile zile ale lunii septembrie, să se încheie până în jurul datei de 20 octombrie chiar şi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

• Semănatul. Densitatea la semănat, în funcţie de soi şi de calitatea factorilor tehnologici asiguraţi, este de 450-600 seminţe germinabile/mp, care să asigure 500-700 spice la recoltare.

Distanţa între rânduri, pentru climatul ţării noastre şi în funcţie de setul de maşini de care dispunem, poate varia între 7 şi 15 cm.

Adâncimea de semănat trebuie să se situeze între 4 şi 6 cm, în funcţie de textura şi de umiditatea solului, cât şi de mărimea seminţei.

Alte lucrări pentru luna octombrie

Recoltarea florii soarelui, eliberarea imediată a terenului şi pregătirea acestuia pentru semănat trebuie imediat încheiate. Rezultatele cercetărilor au arătat că floarea soarelui este o premergătoare mai bună decât porumbul pentru grâu. Producţia de grâu cultivat după floarea soarelui este mai mare cu 200-500 kg/ha decât dacă se seamănă după porumb.

Verificarea răsăririi la culturile de rapiţă, orz, orzoaică, secară şi triticale trebuie să se facă prin parcurgerea parcelelor pe diagonală şi se urmăreşte uniformitatea răsăririi, prezenţa eventualelor greşuri şi starea fitosanitară a plantelor. Aceste controale se repetă ori de câte ori o impune situaţia.


PREGĂTIREA PRODUSELOR RECOLTATE PENTRU PĂSTRARE

• Cartoful. Depozitarea şi păstrarea cartofilor este o problemă dificilă, deoarece materialul este perisabil. Pierderile normale se ridică la 7-12%, dar în condiţii necorespunzătoare acestea pot depăşi 25%.
În luna octombrie trebuie să urmărim vindecarea rănilor produse în timpul recoltării şi calibrării tuberculilor. Vindecarea se realizează rapid şi eficient dacă se introduce în depozit, timp de 10-12 ore pe zi, aer cald la 15-20oC pe parcursul a 8-12 zile. După această etapă urmează răcirea lentă, astfel încât pe la mijlocul lunii viitoare temperatura să ajungă la 2-4oC.

• Porumbul recoltat sub formă de boabe are umiditatea de 18-26%. Pentru păstrare, boabele trebuie să fie imediat uscate la 13-14%.

• Seminţele de sorg şi ale altor cereale trebuie aduse la umiditatea de 13-14%.

• Seminţele de soia, din cauza conţinutului ridicat de grăsimi, se usucă rapid, până la o umiditate de 10-12%.


ŞTIAŢI CĂ ...

- numărul de râme din sol variază de la câteva sute şi până la 2 milioane la hectar, iar cu cât prezenţa lor este mai numeroasă, cu atât şi solul va fi mai fertil.

- prin corpul râmelor trece, în fiecare an, o cantitate de sol care poate acoperi suprafaţa uscatului cu un strat de 5 mm grosime;

- în 60-70 ani, râmele pot trece prin corpul lor întreg stratul arabil al solului la o grosime de 20 cm;

- în România s-au identificat până la 7 genuri cu 47 de specii de râme, care în unele soluri bogate în materie organică şi calciu solubil găsesc condiţii bune de înmulţire;

- în Banat, în lăcovişti (soluri bogate în materie organică, cu suficientă umezeală în cursul verii şi cu mult calciu în stratul de la suprafaţa solului) a fost găsită cea mai mare râmă din Europa şi din Asia, şi anume: Allobophora robusta, cu o lungime de 30-40 cm (uneori ajunge şi la 1,10 m) şi diametrul de 1,5-1,5 cm;

- în păduri, aproximativ 10% din frunzele arborilor căzute la suprafaţa solului sunt prelucrate de râme.

Vizualizat: 789 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?