Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura mare în luna mai - între o primăvară capricioasă și o vară fierbinte

Publicat: 26 mai 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producțiile mari pe care le asigură soiurile și hibrizii din noile generații se bazează, în mare măsură, pe posibilitatea cultivării lor cu densități mult mai mari față de cele practicate în urmă cu unu-două decenii, însă în condiții optime de fertilizare și de irigare

Click pe poza pentru galerie!

Reclamele care însoțesc noile creații de soiuri și hibrizi menționează posibilitatea obținerii unor recolte deosebit de mari, asta dacă și tehnologia de cultură include o fertilizare optimă și asigurarea apei necesare pentru densitățile mari recomandate. De exemplu la porumb, în lunile de vară, o plantă necesită până la 4 litri de apă pe zi; înmulțind cu 70 mii plante/ha, înseamnă că într-o singură zi se consumă 280 mii litri de apă/ha, la care se mai adaugă și pierderile prin evaporare.

Trebuie valorificate toate posibilitățile de care dispunem pentru a economisi apa iar sistemele de irigații trebuie pregătite pentru punerea lor în funcțiune la nevoie. Aceasta, cu atât mai mult cu cât, după o primăvară cu mari abateri climatice față de valorile medii multianuale, meteorologii fac prognoze nu tocmai încurajatoare pentru fermieri, anunțând o vară cu perioade lungi de arșiță și de secetă.

 

Verificarea răsăririi în culturile de primăvară

Spre deosebire de mașinile de semănat din generații mai vechi, multe încă în folosință, actuala tehnică de semănat performantă, care câștigă tot mai mult teren, a înlăturat pericolul unor greșuri date de anumite defecțiuni ale sistemului de distribuție și de încorporare a semințelor în sol. Totuși, fiecare parcelă semănată trebuie controlată prin deplasarea pe cele două diagonale ale parcelei pentru a observa uniformitatea răsăririi și starea fitosanitară a plantelor. Eventualele greșuri se corectează, în funcție de situație, cu semănătoarea sau manual.

Dintre dăunători, în primele faze de vegetație periculoși sunt viermii sârmă, rățișoara porumbului, gândacul ghebos și afidele. Atacul acestor dăunători apare dacă nu s-au făcut tratamente la sămânță sau dacă amplasarea culturilor e defectuoasă. Atenție trebuie acordată și gândacului bălos al ovăzului, dăunător care în ultimele decenii a atacat și culturile de grâu.

Dintre boli, mare atenție trebuie acordată atacului de făinare, de septorioză, de helmintosporioză și de fuzarioză, favorizate de desimile mari și de mersul vremii.

 

Luna mai închide campania de semănat

Luna lui Florar impune încheierea grabnică a semănatului la culturile cu temperatura minimă de germinație de peste 10°C. Semănatul porumbului este o lucrare mult întârziată pentru această perioadă. Dacă însămânțările târzii pun în pericol ajungerea la maturitate a hibrizilor semitardivi și tardivi pentru care s-a făcut deja aprovizionarea cu sămânță, este de preferat să ne orientăm spre alți hibrizi mai timpurii, care să se coacă la timp, înainte de venirea brumelor toamnei.

Sorgul (cultivat în lume pe o suprafață de peste 42 milioane hectare) are temperatura de germinație de 14-15°C. Dacă după semănat temperatura scade la 12°C, numărul plantelor răsărite se reduce cu 50%. Semănatul se execută la distanța de 70 cm între rânduri și la adâncimea de 4-5 cm pe solurile grele și de 6-8 cm pe solurile ușoare. Densitatea lanului la sorgul pentru boabe este de 150-200 mii plante recoltabile la hectar pe solurile fertile și se reduce la 100 mii plante pe hectar pe solurile sărace. Cantitatea de sămânță necesară la hectar este de 10-15 kg la sorgul pentru boabe.

Meiul - în cultură principală - se seamănă când temperatura ajunge la 10-12oC, păstrând 25-50 cm între rânduri, la adâncimea de 2-3 cm, cu 10-25 kg de sămânță/ha.

Orezul se seamănă la o temperatură a solului de 10-12°C și a apei de 15°C. Indiferent de metoda de semănat, pentru a avea la recoltare 400-600 panicule/mp, se folosesc 900-1000 semințe germinabile/mp, din care în vegetație rămân circa 300 plante/mp. Această densitate se realizează cu 250-300 kg/ha.

Fasolița (vigna sinensis) se cultivă cu bune rezultate pe nisipurile din Oltenia. Semănatul se declanșează când temperatura solului este de 12°C, la o distanță între rânduri de 50-70 cm, sau în benzi, și la adâncimea de 5-8 cm. Densitatea de semănat va urmări realizarea a 20-25 plante/mp, la o cantitate de sămânță de 40-50 kg/ha.

Arahidele au temperatura minimă de germinație de 12-13°C. Semănatul se poate face cu semințe decojite sau cu păstăi rupte în două. Distanța între rânduri este de 50-60 cm, iar pe rând, de 16-20 cm, cu adâncimea de semănat de 5-6 cm și la o densitate optimă de 8-12 plante/mp. Cantitatea de sămânță recomandată este de 35-50 kg/ha pentru semințele mici, 60-70 kg/ha la semințele mari și 100-120 kg/ha când se seamănă păstăi.

Plantarea tutunului. În toate zonele și la toate soiurile, în condițiile de cultivare a tutunului din țara noastră, cele mai bune rezultate s-au obținut când plantarea s-a făcut între 1 și 10 mai. Cultivarea după data de 25 mai aduce cu sine riscul unor mari pierderi de recoltă. Densitatea de plantare depinde de particularitățile soiurilor, fiind mai mare la soiurile de tip oriental și mai redusă la soiurile de tip Virginia, la cele de larg consum și pentru țigări de foi.

 

România este una dintre țările cele mai îmburuienate din Europa

Combaterea buruienilor reprezintă o lucrare prioritară, deoarece plantele nedorite concurează speciile de cultură la consumul de apă și de elemente nutritive. În plus, buruienile umbresc culturile, sensibilizându-le la cădere, la boli și la dăunători. Iarba inhibă plantele cultivate prin substanțele pe care le eliberează atât în timpul creșterii, cât și ulterior, în timpul descompunerii. Vegetația nedorită adăpostește numeroși agenți patogeni, îngreunează efectuarea lucrărilor agricole, iar unele dintre buruieni, prin gustul și mirosul neplăcute, depreciază recolta.

Toate aceste neajunsuri sunt cunoscute. Investiția făcută pentru achiziția celor mai eficace erbicide, la fiecare cultură, în funcție de compoziția floristică a buruienilor, vă va fi pe deplin răsplătită prin cantitatea și calitatea recoltei obținute.

Verificarea atentă a stării fitosanitare a culturilor este, de asemenea, obligatorie. Orice atac de dăunători sau de boli este mult mai ușor de combătut și se realizează cu cheltuieli mai mici în faza incipientă, față de măsurile de eradicare atunci când atacul este extins. Nu folosiți substanțe cu termen de valabilitate depășit, respectați dozele recomandate și cantitatea de apă indicată, reglați atent aparatura folosită pentru a obține o distribuție uniformă. Respectați cu strictețe regulile de protecția muncii, pentru a vă proteja sănătatea și mediul.

 

Pregătiri pentru depozitarea primelor recolte

Măsurile de ordin general pentru pregătirea spațiilor de depozitare constau în verificarea stării construcțiilor și a instalațiilor/utilajelor care deservesc spațiile de depozitare. Din depozite se evacuează resturile de semințe care pot duce la înmulțirea dăunătorilor.
Măsurile speciale constau în dezinfectarea, dezinsectizarea și deratizarea spațiilor de depozitare. Fiecare din aceste lucrări se face cu substanțe chimice adecvate scopului și situației concrete. Dată fiind toxicitatea acestor substanțe, folosirea echipamentului de protecție și respectarea regulilor de protecția muncii sunt obligatorii.


ȘTIAȚI CĂ...

• O singură buruiană poate produce un număr impresionant de semințe, astfel (date medii): 500 mii la Amaranthus retroflexus și Hyosciamus niger, 223 mii la Verbascum phlomoides, 100 mii la Chenopodium album, 50 mii la Capsella bursa pastoris, 30 mii la Rumex crispus, 19 mii la Cirsium arvense, 16 mii la Cuscuta campestris, 13 mii la Brassica nigra, 12 mii la Polygonum convolvulus și de ordinul miilor la alte specii;

• Semințele de buruieni care se înmulțesc prin organe vegetative formează per metrul pătrat (date medii): peste 25 mii muguri vegetativi la Agropyron repens, peste 1600 muguri la Sonchus arvensis iar la Cirsium arvensis, peste 500 de muguri;

• În condiții bune de umiditate, semințele de buruieni își păstrează capacitatea de a germina timp de 8 - 44 luni, astfel: 8 luni la Agrostema githago, Setaria glauca, Amaranthus retroflexus, Erigeron canadensis; 12 luni la Raphanus raphanistrum, Solanum nigrum, Agropyron repens, Setaria viridis, Plantago major, Matricaria inodora; 22 luni la Stellaria media, Rumex acetosella, Capsela bursa pastoris; 44 luni la Echinochloua crus galli, Chenopodium album, Cirsium arvense și peste 44 luni la Cuscuta monogyna, Melliotus albus, Xanthium strumarium, Vicia angustifolia;

• O particularitate importantă biologică a semințelor de buruieni este răsărirea eșalonată, adică semințele de pe o plantă, formate în același an, răsar în ani diferiți, fapt care obligă fermierul la distrugerea rezervei de semințe mai mulți ani la rând.

Vizualizat: 722 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?