Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura de rapiță - rezistența la ger și protecția împotriva bolilor

Publicat: 22 octombrie 2021 - 12:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rezistența la ger și cădere sunt doi factori negativi ce nu trebuie trecuți cu vederea în tehnologia de cultivare a rapiței de toamnă. Deși plantele nu au toleranță genetică la ger, acestea o dobândesc în intervalul toamnă-iarnă, timp în care rapița își concentrează sucul celular prin acumularea de zaharuri necesare în vederea creșterii toleranței la frig.

efect regulator crestere rapita (1)_b

Greșurile tehnologice: semănatul timpuriu sau în densități mari, aplicarea excesivă de îngășăminte cu azot sau factorii de mediu precum toamnele lungi și călduroase sunt printre principalii factori ce influențează dezvoltarea exagerată a plantelor și prin urmare scăderea rezistenței la iernare.  Pentru a corecta aceste neajunsuri, utilizarea regulatorilor de creștere toamna sunt o necesitate.

Studiile au demonstrat că reducerea înălțimii plantelor la intrarea în iarnă influențează semnificativ creșterea productivității culturii de rapiță, astfel plantele cu talie redusă acumulează mult mai rapid glucide în sucul celular sporind toleranța la ger.

În al doilea rând, putregaiul negru al rapitei este cea mai importantă boală care poate afecta cultura pe întreg ciclu de vegetație, începand cu primele faze de creștere. Atacă toate organele plantelor, inclusiv coletul si rădăcina. Plantele afectate pot prezenta simptome de înroșire accentuată a frunzelor, fenomene de nanism și de maturare precoce, iar un atac puternic duce la brunificare și putrezire.

Martor netratat vs tratat cu Toprex 0.5 l_ha_b

Toprex este regulatorul de creștere utilizat pe scară largă de către fermierii din întreaga Europă, care protejează eficient culturile de rapiță împotriva celor două pericole majore din perioada de toamnă.

Toprex încetinește creșterea în înalțime a plantei, permițând dezvoltarea sănătoasă a sistemului radicular și creșterea rezistenței la iernare.

Aplicând Toprex,  stadiul ideal de dezvoltare al plantelor (regula de 8:8:8, repectiv 8-10 frunze cu un diametru al plantei  de 8 mm la colet și o rădacină de peste 8 cm) pentru a tolera temperaturile scăzute este atins și menținut mult mai ușor.

Toprex conferă plantelor de rapiță, la reluarea vegetației în primăvară, un aspect de tufă, crește rezistența la frângere și cădere prin oprirea dezvoltării luxuriante. O plantă de rapiță înaltă se frânge mult mai ușor iar la recoltat pierderile pot ajunge până la 40-45% datorită coacerii neuniforme, a costului necesar uscării și posibilitatea creșterii procentului de corpuri străine. O recoltă ajunsă uniform la maturitate se recoltează ușor cu pierderi minime de semințe diminuând astfel și apariția de samulastră în cultura postmergătoare.

Toprex înglobează două substanțe active cu rol de fungicid și regulator de creștere, substanța responsabilă de efectele fungicide, difenoconazol, protejează plantele de rapiță împotriva putregaiului negru (Phoma lingam) și previne reapariția acesteia, acționând prin contact, translaminar și sistemic.

Noi îți recomandăm Toprex.

Sună și tu un reprezentant ADAMA!

Vizualizat: 421 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?