Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura de PORUMB, ameninţată de ATACUL RĂŢIŞOAREI!

Publicat: 25 martie 2017 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tanymecus dilaticollis (răţişoara porumbului) câştigă tot mai mult teren în România, afectând puternic culturile de porumb. Dacă UE ar decide interzicerea definitivă a neonicotinoidelor, cultura porumbului la noi în ţară ar putea deveni incertă.

Fiind un dăunător care trăieşte în sol mai mult de trei sferturi din viaţă (stadiile de ou, larvă, pupă, adulţi hibernanţi), mulţi dintre oameni nu îl observă decât atunci când atacul adulţilor la tinerele plăntuţe este ridicat; deci când cultura dispărea şi este necesar să reînsămânţeze porumbul. Ca o metodă de combatere, la început câmpurile se prăfuiau cu produse cloroderivate, soluţie care nu era eficace, iar pentru mediul înconjurător avea efecte catastrofale.
S-a trecut apoi la tehnologia tratamentului seminţelor, cu produse pe bază de carbofuran.
Pe lângă combaterea chimică, s-au efectuat recomandări privind rotaţia porumbului ca măsură eficace de prevenire a atacului.
În anul 2007 s-a încheiat o eră în protecţia plantelor, odată cu interzicerea folosirii carbofuranului, din cauza toxicităţii ridicate faţă de mediul înconjurător şi pentru oameni. Astfel că pentru tratamentul seminţelor de porumb şi floarea-soarelui au rămas disponibile doar insecticidele neonicotinoide.

ratisoara atac_bClick pe poza pentru galerie!

Lovitura de graţie” pentru fermieri a venit în anul 2013, odată cu directiva CE nr. 485/2013, prin care se restricţionează folosirea neonicotinoidelor la culturile de primăvară sau la rapiţa de toamnă, pe motiv că ar fi responsabile pentru declanşarea sindromului depopulării coloniilor la albine.
Deocamdată nu s-a găsit nici o alternativă la fel de eficace pentru tratamentul seminţelor de porumb.
Tratamentele în vegetaţie, singure, nu pot să reprezinte o soluţie. Poate combate primul val de insecte, dar apoi vine al doilea val. Au existat cazuri în care fermierii au efectuat - atenţie! - şase tratamente în câteva zile! Acest lucru nu reprezintă o soluţie şi nu poate fi o recomandare.

Prin urmare, prezentul este unul incert, iar dacă UE ar trece de la restricţionarea neonicotinoidelor, la interzicerea lor totală, atunci cultura porumbului la noi în ţară ar putea deveni incertă.

Pe larg despre combaterea răţişoarei, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Vizualizat: 2723 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?