Tanymecus dilaticollis (răţişoara porumbului) câştigă tot mai mult teren în România, afectând puternic culturile de porumb. Dacă UE ar decide interzicerea definitivă a neonicotinoidelor, cultura porumbului la noi în ţară ar putea deveni incertă.
Fiind un dăunător care trăieşte în sol mai mult de trei sferturi din viaţă (stadiile de ou, larvă, pupă, adulţi hibernanţi), mulţi dintre oameni nu îl observă decât atunci când atacul adulţilor la tinerele plăntuţe este ridicat; deci când cultura dispărea şi este necesar să reînsămânţeze porumbul. Ca o metodă de combatere, la început câmpurile se prăfuiau cu produse cloroderivate, soluţie care nu era eficace, iar pentru mediul înconjurător avea efecte catastrofale.
S-a trecut apoi la tehnologia tratamentului seminţelor, cu produse pe bază de carbofuran.
Pe lângă combaterea chimică, s-au efectuat recomandări privind rotaţia porumbului ca măsură eficace de prevenire a atacului.
În anul 2007 s-a încheiat o eră în protecţia plantelor, odată cu interzicerea folosirii carbofuranului, din cauza toxicităţii ridicate faţă de mediul înconjurător şi pentru oameni. Astfel că pentru tratamentul seminţelor de porumb şi floarea-soarelui au rămas disponibile doar insecticidele neonicotinoide.
„Lovitura de graţie” pentru fermieri a venit în anul 2013, odată cu directiva CE nr. 485/2013, prin care se restricţionează folosirea neonicotinoidelor la culturile de primăvară sau la rapiţa de toamnă, pe motiv că ar fi responsabile pentru declanşarea sindromului depopulării coloniilor la albine.
Deocamdată nu s-a găsit nici o alternativă la fel de eficace pentru tratamentul seminţelor de porumb.
Tratamentele în vegetaţie, singure, nu pot să reprezinte o soluţie. Poate combate primul val de insecte, dar apoi vine al doilea val. Au existat cazuri în care fermierii au efectuat - atenţie! - şase tratamente în câteva zile! Acest lucru nu reprezintă o soluţie şi nu poate fi o recomandare.
Prin urmare, prezentul este unul incert, iar dacă UE ar trece de la restricţionarea neonicotinoidelor, la interzicerea lor totală, atunci cultura porumbului la noi în ţară ar putea deveni incertă.
Pe larg despre combaterea răţişoarei, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!