Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Cu porumbul ies la liman”

Publicat: 20 martie 2020 - 13:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii ianuarie, fermierul Alexandru Tănase din localitatea Cuca, judeţul Galaţi, se aprovizionase cu sămânţa hibridă pentru culturile de primăvară. 

L-am surprins în momentul când descărca în curte sacii de la compania Corteva. Cultivatorul gălăţean are terenul bine pregătit încă din toamnă şi acum aşteaptă să înceapă campania agricolă.

Alex TanaseClick pe poza pentru galerie!

„Nu am pământ mult, lucrez 53 de hectare, din care 25 în arendă. Voi semăna vreo 33 ha cu floare şi porumb. La speciile de toamnă am culturi frumoase, cu toate că am semănat ceva mai târziu şi orzul (pe 2 octombrie), şi grâul (pe 25 octombrie). Am aşteptat să plouă ca să pot pregăti mai bine terenul. La sfârşitul lunii noiembrie am însămânţat un hectar şi ceva cu grâu, care acum este încolţit tot. Toamna fiind blândă, nu s-a simţit decalajul la semănat”, ne-a declarat fermierul.
Alexandru Tănase cultivă de câţiva ani orz din soiul Cardinal, pentru că - spune el - “E căutat! Are acelaşi preţ ca şi grâul, dar este mai productiv”. În anii buni a făcut şi peste 7 tone la hectar. De obicei, cu o lună înainte de recoltat încheie contracte cu achizitorii de cereale, la preţuri care, până acum, s-au dovedit a fi avantajoase pentru cultivator.
Pe platoul Cuca, din mijlocul judeţului Galaţi, terenul este bun, cernoziom cambic, însă trebuie apă. De la 20 cm în jos, solul este uscat.

Lucrat cum se cuvine, pământul oferă satisfacţii

Alexandru Tănase s-a apucat să lucreze pământul în urmă cu două decenii şi jumătate. Înainte a lucrat ca electrician la compania de furnizare a energiei electrice. S-a retras la vatră, a preluat pământul părinţilor, socrilor şi rudelor apropiate şi s-a înhămat la... jug! Nu a fost străin de munca în agricultură; pe când era elev de şcoală îşi ajuta mama să facă norma la CAP.
Muncit aşa cum trebuie, cu pasiune şi rigoare tehnologică, pământul îi răsplăteşte din plin strădaniile. Au fost ani când a obţinut producţii de peste 6 tone de grâu la hectar, peste 3,5 t/ha la rapiţă şi floarea-soarelui şi aproape 8 tone în medie la porumb. Cheltuielile pe hectar la grâu se ridică la 2.200 lei, în timp ce la porumb şi la floarea-soarelui sunt mai mici, de 1.700 lei.
Lui Alexandru Tănase cultura porumbului i-a adus satisfacţii mai în fiecare an. El a susţinut că porumbul îl scoate la liman: „Cu porumbul ies mai în avantaj cu o medie de 6 tone de boabe la hectar decât cu floarea, care poate da 2-2,5 tone/ha, chiar dacă o vând la preţ dublu”.

Un proiect pentru o magazie de cereale

În urmă cu doi ani şi-a cumpărat un tractor de 85 CP şi un plug reversibil cu trei trupiţe de la Mecanica Ceahlău. În fermă are toate dotările necesare: semănători, MET, utilaje pentru prelucrarea solului şi de recoltat etc. „Mi-ar mai trebui o magazie de cereale de vreo 200 tone capacitate în care să depozitez temporar producţia de grâu şi de porumb. Porumbul a costat 60 de bani/kg, acum este 80 de bani; preţul grâului a ajuns la aproape un leu kilogramul. După calculele mele, toată investiţia ar costa până într-o sută de mii de euro. Am identificat terenul. Băiatul meu, Daniel, cel care a preluat din mers afacerea de familie, urmează să facă un proiect cu finanţare europeană în acest scop”, a concluzionat Alexandru Tănase.


Alexandru Tănase: „În toamnă am vrut să cultiv şi rapiţă pe vreo şapte-opt hectare, dar a fost secetă mare pe la noi şi nu am vrut să risc. Într-un an mi-a ieşit o samulastră de rapiţă, de se culca boul în cultură, cum se spune pe la noi. Am lăsat-o şi am făcut peste 2 t/ha, fără să-i fac nimic. Am ieşit bine, din moment ce am vândut-o cu 1,7 lei/kg”.


VÂNZAREA TERENURILOR E GREOAIE

În comuna Cuca nu mai există teren de vânzare. Cei care mai vând de nevoie, o fac la un preţ între 17.000 şi 30.000 lei/ha, în funcţie de calitatea solului şi de amplasament. Anul trecut, Alexandru Tănase a reuşit să cumpere 1,7 ha şi a vândut alte două cu 18 mii lei hectarul. Ar vrea să mai preia teren în arendă, ca să ajungă până la 70-80 ha, mai mult nu!
Arenda pe care o plăteşte proprietarilor este de o tonă de porumb sau de grâu. Arendatorii sunt zece la număr. Cu unii s-a învoit să meargă jumate-jumate: el execută toate lucrările şi scade cuantumul subvenţiei pe suprafaţă de circa 700 lei/ha. Dacă hectarul de la semănat până la recoltat costă 1.700 lei, rămâne învoiala la 1000 lei.
„Terenurile se vând greu în comună, dezbaterea succesorală la notariat e... crimă şi pedeapsă! Mai bine te laşi păgubaş să mai vinzi teren. Dezbaterea ar trebui să se facă la primărie, unde sunt înregistrate pământurile. Vii la notar cu actele luate tot de la primărie. Legea nu te lasă să vii la notarul pe care-l preferi, ci doar la cel la care eşti arondat.

Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Vizualizat: 1877 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?