Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu ce înlocuim glifosatul? - energia electrică ar putea fi o alternativă

Publicat: 26 aprilie 2020 - 21:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă glifosatul şi alte substanţe active controversate vor dispărea în viitor, lista alternativelor chimice devine tot mai scurtă în ceea ce priveşte protecţia culturilor.

Vă întrebaţi ce soluţii le rămân agricultorilor în lupta cu buruienile şi cu dăunătorii? Compania Zasso şi AgXtend, divizia digitală a CNH Industrial, lucrează la un dispozitiv care utilizează… electricitatea în acest scop.

Metode propuse de Zasso ÅŸi AgXtend_b

Un lucru este însă sigur: soluţia chimică - unică şi simplă - va pierde teren, iar fără pesticide va fi mai complicat. În acest caz, specialiştii spun că sunt necesare măsuri pe termen mediu sau lung, cum ar fi:
• Rotaţii mai diverse ale culturilor - mai multe specii furajere în rotaţia culturilor întrerup ciclurile de propagare a patogenilor şi permit utilizarea altor agenţi de protecţie a plantelor.
• Soiuri şi hibrizi rezistenţi - este necesară prezenţa pe piaţă a unor noi soiuri/hibrizi care să suprime buruienile, dar care să fie şi toleranţi la stres, la boli şi la dăunători.
• Mai multe lucrări ale solului. Asta, în ciuda binecunoscutelor dezavantaje precum eroziunea, eliberarea de CO2, perturbarea vieţii solului sau cheltuielile mai mari.
• Mai mult teren cultivat în sistem ecologic, însă cu dezavantaje precum randamente mai mici sau fluctuaţie a calităţii producţiei .
• Noi sisteme de cultivare: culturi verzi, rotaţie pe termen lung, a doua cultură etc.
• Tot ceea ce ajută la suprimarea buruienilor sau la reducerea transmiterii sporilor de fungi.

Metode propuse de Zasso ÅŸi AgXtend_b

Imaginaţi-vă controlul buruienilor cu ajutorul electricităţii!

Tehnica de tocat resturile vegetale şi utilizarea grapelor sunt binecunoscute, însă controlul cu ajutorul senzorilor, robotica şi chiar electricitatea sunt cele mai mari inovaţii în tehnologia agricolă din ultimii ani. Una dintre alternativele prea puţin cunoscute este energia electrică. Zasso şi AgXtend au dezvoltat deja un sistem de lucru. Cum funcţionează? Un generator montat pe tractor transformă puterea de la PTO (Power Take Off) în energie electrică, care este transportată prin instalaţii către buruieni cu ajutorul celor două rânduri de benzi metalice. Astfel, 7.000 V migrează prin frunze şi lăstari către vârful rădăcinii, cea mai scurtă cale către plantele vecine, şi înapoi în instalaţie prin frunzele buruienilor. Circuitul este închis.
Şocurile electrice fac ca celulele din întreaga buruiană să se spargă, cu excepţia părţilor lemnoase. Astfel, electricitatea acţionează similar cu un agent chimic sistemic: de la frunză, la rădăcină.
Sistemul poate înlocui erbicidul total, de exemplu în cultura cartofilor sau în întreţinerea culturilor de primăvară, spun cercetătorii, fiind o soluţie în cazul în care glifosatul va fi interzis.

Metode propuse de Zasso ÅŸi AgXtend_b
IMPACT ŞI EFECTE

Efectele metodei propuse de Zasso şi AgXtend sunt diferite în funcţie de cât de uscate sunt solul şi plantele. În condiţii de umiditate crescută, curentul electric “curge” prea repede şi consumul de putere este mai mare.
Câteva întrebări rămân însă fără răspuns. Una dintre ele se referă la acoperirea zonei de acţiune: cu o lăţime de lucru de 3 m şi un randament de 1-3 km/h, procesul nu este la fel de eficient ca şi protecţia culturilor pe cale chimică. Costurile totale sunt estimate între 150 şi 200 de euro/ha.
Întrebat despre efectele asupra vieţii solului, Karsten Vialon, Product Manager la AgXtend, a răspuns făcând comparaţie cu tehnologiile deja folosite: “glifosatul standard are cel mai puţin impact asupra râmelor, microbilor şi altor vietăţi; electricitatea are un impact similar asupra vieţii solului ca şi plugul”, a declarat specialistul, citat de agrarheute.com.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 1389 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?