Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu ce înlocuim glifosatul? - energia electrică ar putea fi o alternativă

Publicat: 26 aprilie 2020 - 21:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă glifosatul şi alte substanţe active controversate vor dispărea în viitor, lista alternativelor chimice devine tot mai scurtă în ceea ce priveşte protecţia culturilor.

Vă întrebaţi ce soluţii le rămân agricultorilor în lupta cu buruienile şi cu dăunătorii? Compania Zasso şi AgXtend, divizia digitală a CNH Industrial, lucrează la un dispozitiv care utilizează… electricitatea în acest scop.

Metode propuse de Zasso ÅŸi AgXtend_b

Un lucru este însă sigur: soluţia chimică - unică şi simplă - va pierde teren, iar fără pesticide va fi mai complicat. În acest caz, specialiştii spun că sunt necesare măsuri pe termen mediu sau lung, cum ar fi:
• Rotaţii mai diverse ale culturilor - mai multe specii furajere în rotaţia culturilor întrerup ciclurile de propagare a patogenilor şi permit utilizarea altor agenţi de protecţie a plantelor.
• Soiuri şi hibrizi rezistenţi - este necesară prezenţa pe piaţă a unor noi soiuri/hibrizi care să suprime buruienile, dar care să fie şi toleranţi la stres, la boli şi la dăunători.
• Mai multe lucrări ale solului. Asta, în ciuda binecunoscutelor dezavantaje precum eroziunea, eliberarea de CO2, perturbarea vieţii solului sau cheltuielile mai mari.
• Mai mult teren cultivat în sistem ecologic, însă cu dezavantaje precum randamente mai mici sau fluctuaţie a calităţii producţiei .
• Noi sisteme de cultivare: culturi verzi, rotaţie pe termen lung, a doua cultură etc.
• Tot ceea ce ajută la suprimarea buruienilor sau la reducerea transmiterii sporilor de fungi.

Metode propuse de Zasso ÅŸi AgXtend_b

Imaginaţi-vă controlul buruienilor cu ajutorul electricităţii!

Tehnica de tocat resturile vegetale şi utilizarea grapelor sunt binecunoscute, însă controlul cu ajutorul senzorilor, robotica şi chiar electricitatea sunt cele mai mari inovaţii în tehnologia agricolă din ultimii ani. Una dintre alternativele prea puţin cunoscute este energia electrică. Zasso şi AgXtend au dezvoltat deja un sistem de lucru. Cum funcţionează? Un generator montat pe tractor transformă puterea de la PTO (Power Take Off) în energie electrică, care este transportată prin instalaţii către buruieni cu ajutorul celor două rânduri de benzi metalice. Astfel, 7.000 V migrează prin frunze şi lăstari către vârful rădăcinii, cea mai scurtă cale către plantele vecine, şi înapoi în instalaţie prin frunzele buruienilor. Circuitul este închis.
Şocurile electrice fac ca celulele din întreaga buruiană să se spargă, cu excepţia părţilor lemnoase. Astfel, electricitatea acţionează similar cu un agent chimic sistemic: de la frunză, la rădăcină.
Sistemul poate înlocui erbicidul total, de exemplu în cultura cartofilor sau în întreţinerea culturilor de primăvară, spun cercetătorii, fiind o soluţie în cazul în care glifosatul va fi interzis.

Metode propuse de Zasso ÅŸi AgXtend_b
IMPACT ŞI EFECTE

Efectele metodei propuse de Zasso şi AgXtend sunt diferite în funcţie de cât de uscate sunt solul şi plantele. În condiţii de umiditate crescută, curentul electric “curge” prea repede şi consumul de putere este mai mare.
Câteva întrebări rămân însă fără răspuns. Una dintre ele se referă la acoperirea zonei de acţiune: cu o lăţime de lucru de 3 m şi un randament de 1-3 km/h, procesul nu este la fel de eficient ca şi protecţia culturilor pe cale chimică. Costurile totale sunt estimate între 150 şi 200 de euro/ha.
Întrebat despre efectele asupra vieţii solului, Karsten Vialon, Product Manager la AgXtend, a răspuns făcând comparaţie cu tehnologiile deja folosite: “glifosatul standard are cel mai puţin impact asupra râmelor, microbilor şi altor vietăţi; electricitatea are un impact similar asupra vieţii solului ca şi plugul”, a declarat specialistul, citat de agrarheute.com.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 935 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!