Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CRIZA DE APĂ din AGRICULTURĂ – simpozion SCDA Brăila

Publicat: 20 iunie 2017 - 09:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Brăila a organizat un simpozion cu tema de strictă actualitate în contextul schimărilor climatice şi anume: “Contribuţii ale cercetării agronomice privind gestionarea crizei de apă ce ameninţă major agricultura”.

Evenimentul de înaltă ţinută a reunit aproape 100 de fermieri brăileni, cercetători de marcă din reţeaua de cercetare-dezvoltare academică, specialişti în agrometeorologie, oficialităţi locale.
În cuvântul de deschidere, directorul Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Brăila, dr. ing. Marcel Bularda, a vorbit despre apa, esenţa vieţii, iar dr.ing. Daniela Trifan a susţinut studiul privind identificarea necesarului de apă pentru obţinerea produselor agroalimentare.

simpozion-scda-braila-2_b

De asemenea, mai mulţi oameni de ştiinţă din domeniu au prezentat referate pe diverse teme, unele de strictă specialitate, precum caractere morfo-fiziologice asociate cu toleranţa lucernei la stresul hidric; rezultate privind diversificarea bazei genetice pentru creşterea rezistenţei la secetă a florii-soarelui, în contextul gestionării eficiente a apei în agricultură; contribuţii ale S.C.D.A. Brăila privind stabilirea unor soluţii tehnice de realizare a tehnologiior la culturile agricole cu consumuri reduse de apă, privind eficientizarea consumului de apă de irigat la culturile agricole din zona Bărăganului de Nord sau contribuţii ale valorosului nucleu de cercetare de la S.C.D.A. Brăila privind reducerea consumului de apă la cultura orezului.

simpozion-scda-braila-1_b

În partea a doua a simpozionului, toţi cei prezenţi au vizitat Câmpul Experimental Chiscani al S.C.D.A. Brăila, unde au analizat stadiul de dezvoltare a plantelor de cultură, modul de comportare şi de adaptibilitate a soiurilor şi hibrizilor aflaţi în cultură experimentală şi comparativă.

marcel-bularda-scda-braila_b

„Am căutat pentru anul 2017 o temă de simpozion în care să scoatem în evidenţă rezultatele de cercetare ale S.C.D.A. Brăila din ultimii cinci ani. Elementul de noutate al acestui eveniment îl constituie o privire pe o faţetă mai puţin abordată în agricultură în mod direct şi anume managementul optim al apei în agricultură, mai ales că activitatea agricolă este un mare consumator de apă dulce. Atunci când facem analiza datelor de cercetare, noi recurgem şi la o analiză prin prisma consumului de apă realizat în urma aplicării unor elemente tehnologice sau imputuri sau produse noi.
Deci, această faţetă reprezintă, să zic aşa, un fel de noutate; să prezinţi lucrurile pe orice creştere de producţie obţinută la o cultură poate fi interpretată şi ca o reducere de apă virtuală pe produsul respectiv”, ne-a declarat Marcel Bularda, directorul S.C.D.A. Brăila.

La reuşita simpozionului au contribuit companiile brăilene: S.C. GROPENEANU COM S.R.L. şi S.C. AGRIDOR S.R.L., administrate de ing. Aurel Gropeneanu şi, respectiv, ing. Marin Dogărescu.

Vizualizat: 1423 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?