Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cristel URSE a descoperit TEHNOLOGIA CÂŞTIGĂTOARE pentru RAPIŢĂ!

Publicat: 06 octombrie 2017 - 11:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TESTAT, APLICAT, SUCCES GARANTAT! Fermierul Cristel Urse din comuna Ciocile apreciază cultura de rapiţă ca fiind una dintre cele mai rentabile. De aceea a ales să pună, ca în fiecare an, circa o sută de hectare cu 12 hibrizi de la patru companii străine, pe categorii de timpurietate succesive, pentru a recolta eşalonat. 

„Rapiţa este cultura care ţine ferma în picioare! Eu am tehnologia mea pe care o aplic de doi ani cu succes. Imediat după recoltat, administrez îngrăşământul chimic complex 18:46:0, în doză de 150-170 kg la hectar. Apoi, mecanizatorul meu Paul Rătunzeanu intră cu un disc greu la dezmiriştit, după care vine cu plugul şi face brazdă la 22-25 cm adâncime. La puţin timp, din urma plugului vine combinatorul Solaris, care pregăteşte patul germinativ perfect nivelat şi mărunţit ca pentru... rapiţă! Apoi, aştept să iasă toate buruienile şi să germineze sămânţa din samulastră şi vin cu erbicidul Total, pe bază de glifosat. Aurel Cioranu, pe tractorul în agregat cu semănătoarea Tume, încorporează sămânţa în sol în perioada 25-28 august”, ne-a dezvăluit Cristel Urse câte ceva din tehnologia de cultură.

Rapita_b

Fermierul spune că rapiţa a avut deja atac de puricele negru al rapiţei (Phyllotreta atra), pe care l-a combătut cu insecticidul Faster 10 CE.
„Din experienţa anilor trecuţi şi pentru a nu se îmbolnăvi devreme cultura, eu semăn grâul în prima decadă a lunii octombrie, dacă vremea permite, bineînţeles. Aşa că după ce am recoltat floarea-soarelui şi am pregătit terenul, am încheiat înfiinţarea culturii în mai puţin de o săptămână. Şi în acest an grâul mi-a oferit satisfacţii, m-am închis pe 6.600 kg/ha, cu soiurile Miranda şi Izvor, dar am avut şi producţii de vârf cu un soi nearistat de la Saaten Union - 7.800 kg/ha şi 8.330 kg/ha cu genetică de la Cipola, la neirigat”, ne-a declarat satisfăcut fermierul brăilean.

Ce spune fermierul despre cultura de porumb, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 octombrie 2017!

Vizualizat: 1625 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?