Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CRISPR-Cas, noua etapă în ameliorarea seminţelor

Publicat: 15 iunie 2017 - 16:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii mai, Pioneer România a organizat întâlnirea Media Club cu reprezentanţii presei de specialitate, subiectul dezbătut de această dată fiind o nouă metodă de editare a genomului pentru ameliorarea plantelor. Fără a etala o nouă tehnică de creare a organismelor modificate genetic, Pioneer a prezentat tehnologia CRISPR-Cas, care permite îmbunătăţirea genelor existente în plantă doar prin tăierea unor secvenţe de ADN.

De fiecare dată, întâlnirile DuPont-Pioneer cu presa au teme de actualitate, cu un conţinut substanţial de informaţii. Şi de această dată, tema discuţiilor a fost atent aleasă: „Ne-am gândit că editarea genomului şi CRISPR-Cas ar fi o temă interesantă pentru întâlnirea cu presa. România este o ţară foarte importantă în Uniunea Europeană pentru acceptarea tehnologiilor din agricultură şi credem că va fi un subiect interesant. Vrem să comunicăm obiectivele pe care le avem la Pioneer cu această tehnologie şi care sunt cele mai recente descoperiri în lumea cercetătorilor”, a declarat Jozsef Mate, director de comunicare Pioneer Europe.

CERCETARE ŞI AMELIORARE PIONEER ÎN ROMÂNIAClick pe poza pentru galerie!

CRISPR-Cas: descoperire veche, tehnologie nouă
„CRISPR-Cas este un subiect fierbinte în ultimii cinci ani. Este o tehnologie foarte veche, dar noi de curând am aflat despre ea. A fost descoperită în 2005 în cadrul Danisco, companie care produce enzime pentru industria alimentară. Procesul nu a fost descris până în 2012, de către cercetătorii din două universităţi din SUA. Pioneer priveşte această descoperire ca pe un instrument prin care poate îmbunătăţi ameliorarea şi poate aduce pe piaţă produse noi, mai performante pentru fermieri”, a declarat Arlo Thompson, director de cercetare pentru Europa în cadrul Pioneer.
Pentru ca procesul să fie eficient este nevoie să se ştie cu precizie locul unde se află gena care deranjează, unde se doresc breşele în ADN. Cas 9 este enzima care taie ADN-ul. „Folosirea CRISPR-Cas este uşoară, problema este identificarea locului exact unde se taie secvenţa de ADN. Putem să tăiem şi să eliminăm acea secvenţă şi apoi să lăsăm planta să activeze procesele de reparare şi refacere a catenelor de ADN. Se pot face modificări, scoate, adăuga segmente, dar mai important este să ştim foarte precis locul în care vrem să facem aceste modificări”, a spus Arlo Thompson.
Având în vedere stadiul actual al cercetărilor, în anul 2020 Pioneer va fi pregătită să comercializeze primul hibrid obţinut prin editarea genomului - porumbul ceros. „DuPont Pioneer va comercializa hibrizi de porumb ceros, aceştia reprezentând primul produs comercial al companiei dezvoltat prin tehnologia CRISPR-Cas. Preconizăm că aceşti hibrizi de ultimă generaţie vor fi disponibili pentru producătorii agricoli în cel mult trei ani, în prezent desfăşurându-se teste de câmp şi evaluări conform procedurilor de reglementare specifice”, a precizat Arlo Thompson.
La baza alegerii porumbului ceros ca prim produs dezvoltat pe baza tehnologiei CRISPR-Cas au stat cel puţin trei motive: este un produs deja existent pe piaţă de câţiva ani, obţinut printr-o mutaţie naturală, se poate face comparaţie privind performanţele şi calităţile cu ceva deja existent, este deja reglementat în SUA ca fiind hibrid nemodificat genetic.

Controversele continuă, dar se alege o nouă cale...
Fiind o tehnologie care aduce produse prin modificarea secvenţelor de ADN sau prin eliminarea acestora, poate fi uşor asemănată cu tehnologia de obţinere a organismelor modificate genetic. „Este foarte diferită din punct de vedere al tehnologiei. CRISPR-Cas este mult mai precisă, mai exactă decât tehnologia prin care se obţin organismele modificate genetic. CRISPR-Cas nu îl privim ca pe o modalitate de a crea organisme modificate genetic, dar poate fi utilizată şi pentru acest scop. Folosim CRISPR Cas pentru ameliorarea caracteristicilor existente în plantă, nu interspecii, ci intraspecii, în aşa fel încât să nu mai poată fi definit ca o modificare genetică. Nu urmărim să creăm un porumb tolerant la erbicid, spre exemplu”, a explicat Arlo Thompson.
În SUA, pentru reglementarea tehnicii ca nefiind modificată genetic, a contat produsul final şi nu procesul prin care se obţine. În Uniunea Europeană contează încă procesul prin care se obţin hibrizii, fapt care ridică semne de întrebare dacă CRISPR-Cas este sau nu tehnică de modificare genetică. „În Europa nu este o decizie deocamdată şi tocmai de aceea lucrăm cu autorităţile pentru a-i ajuta să înţeleagă procesul, cum lucrează această tehnologie şi cum o putem folosi într-un mod cât mai eficient. În acest moment, UE se concentrează pe tehnică şi poate considera CRISPR-Cas drept o tehnică de modificare genetică. Discuţia se poartă pe mai multe nivele, în mai multe grupuri. De această dată am abordat o nouă tehnică de comunicare. Vrem să procedăm diferit decât în cazul organismelor modificate genetic. Deşi sunt sigure, au fost înţelese greşit din cauza percepţiei presei şi a publicului. Credem că nu am explicat suficient şi din acest motiv acum încercăm să luăm o altă cărare. Explicăm presei, apoi mesajul ajunge la publicul larg, apoi vorbim cu oamenii de ştiinţă, cu academiile, lucrăm cu universităţile, cu IMM-urile. Este un proces de colaborare mult mai intens şi mult mai larg”, a declarat Arlo Thompson.


CERCETARE ŞI AMELIORARE PIONEER ÎN ROMÂNIA
Despre „Programul de ameliorare pentru hibrizii de porumb şi cei de floarea soarelui” a vorbit Cristina Dobre, cercetător ştiinţific DuPont Pioneer: „Programul de ameliorare pentru hibrizii de porumb are ca obiectiv crearea de linii şi hibrizi de porumb de tipul Optimum AQUAmax adaptaţi la zonele aride de cultură din Europa Centrală şi de Est şi este integrat în reţeaua de cercetare europeană şi globală. Producţia, toleranţa la secetă şi arşiţă şi toleranţa la fuzarioză sunt principalele însuşiri urmărite. Doar plantele cu cea mai bună genetică sunt testate în câmp, astfel se câştigă timp, resurse şi se accelerează viteza cu care un produs ajunge pe piaţă.
Programul de ameliorare pentru floarea soarelui are ca obiectiv crearea de linii consangvinizate şi hibrizi cu o adaptabilitate mare la condiţiile de cultură din România, Bulgaria, Rusia, Ucraina şi Moldova. Potenţialul mare de producţie şi stabilitatea producţiei, conţinutul ridicat în ulei, maturitatea semitimpurie, toleranţa la secetă, rezistenţa la noile rase de mană (710, 714), toleranţă la principalele boli din regiune (Phomopsis, Sclerotinia, Alternaria, Verticilium), toleranţă la lupoaie - rasele EÂ sunt principalele însuşiri urmărite de acest program.
Înainte de avansarea noilor hibrizi experimentali spre comercializare, aceştia trec prin stagii de testare intensivă a capacităţii de producţie. În fiecare astfel de stagiu urmărim producţiile mari şi stabile, toleranţa la diverşi factori de stres precum şi alte caracteristici importante pentru fermieri. Locaţiile unde se testează aceşti hibrizi sunt răspândite în sudul, estul şi vestul României, precum şi în zonele de cultură cele mai reprezentative din Bulgaria”.

 Arlo Thompson_b

Arlo Thompson, director de cercetare pentru Europa în cadrul Pioneer: „Dacă vrem să facem planta rezistentă la secetă, acest proces durează 5-8 ani. Dar dacă ştim de ce nu are rezistenţă la secetă, putem utiliza CRISPR-Cas şi în două cicluri, adică în 6 sau 12 luni, putem să facem acelaşi lucru şi mult mai precis. Putem să introducem gena care utilizează mai bine apa. Este acest lucru o modificare genetică?”


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/194 (ediţia 15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 305 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?