Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COSMIN POPESCU: „Cercetarea agricolă trebuie să abordeze problemele reale ale fermierilor”

Publicat: 17 iulie 2018 - 20:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Creşterea populaţiei, schimbările climatice, diminuarea resurselor naturale şi a apei, precum şi necesitatea de a asigura securitatea alimentară sunt probleme stringente în economia mondială actuală. De aceea, „cercetarea agricolă trebuie să abordeze teme legate direct de problemele reale ale fermierilor”. Afirmaţia îi aparţine lui Cosmin Popescu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara, care a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu.

Ferma: Poate nu este o întâmplare faptul că aproape peste tot pe unde am umblat prin ţară am întâlnit specialişti sau fermieri care au un trecut legat de această instituţie. Cum explicaţi acest lucru?
Cosmin Popescu: Înfiinţată în anul 1945, USAMVBT s-a afirmat de-a lungul timpului atât prin profesionalizarea la parametri de calitate şi eficienţă a resursei umane, cât şi prin progresele înregistrate la nivelul cercetării ştiinţifice. De asemenea, în mediul nostru academic a existat şi s-a extins deschiderea către învăţământul european şi mondial, efectuându-se schimburi frecvente de studenţi şi cadre didactice, care au sporit internaţionalizarea domeniului şi a instituţiei. Universitatea noastră a pus în slujba studenţilor toate resursele sale umane, materiale şi financiare pentru a asigura formarea profesională a specialiştilor. În acest context, este firesc ca la nivel naţional şi internaţional să întâlnim frecvent foşti studenţi, actuali profesionişti care aduc plus valoare în organizaţiile publice sau private unde profesează. Spre exemplu, unii dintre absolvenţii noştri îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiilor publice centrale şi locale de profil - ministere, agenţii, direcţii, consilii judeţene, primării, administraţii. De asemenea, există o categorie de absolvenţi care excelează şi în zona privată, ocupând poziţii de top management sau de execuţie în companii multinaţionale şi naţionale de succes.

Cosmin Popescu_b

Ferma: Care este profilul studentului în ziua de azi? Cât de mult este interesat el să înveţe practic o meserie sau să obţină doar acea diplomă care îi dă un oarecare statut în societate?
Cosmin Popescu: Esenţa învăţământului postmodern centrat pe student şi pe activitatea de învăţare este abordarea diferenţiată. Nu există un tipar al studentului contemporan. Există însă modalităţi prin care dascălii pot valorifica maximal potenţialul fiecărui student. Dascălii sunt cei care aprind flacăra, prin descoperirea aptitudinilor, intereselor şi nevoilor de învăţare ale fiecărui student, asistându-i în procesul complex de profesionalizare, care să le asigure ulterior autonomia, împlinirea prin muncă, dar şi posibilitatea de a contribui la progresul societăţii.

Ferma: În unele universităţi apare acest fenomen al abandonului înainte de finalizarea studiilor. Care este rata de absolvire în USAMVB Timişoara?
Cosmin Popescu: În universitatea noastră rata de abandon a studiilor din anii terminali este foarte mică - sub 2%. Cea mai mare rată de abandon se înregistrează în cazul studenţilor înscrişi în anul întâi, respectiv 15-20%, în funcţie de programele de studiu.

Ferma: Aveţi în vedere înfiinţarea de noi facultăţi sau vă rezumaţi la cele existente în prezent?
Cosmin Popescu: Nu se urmăreşte creşterea numărului de facultăţi, ci creşterea ofertei educaţionale prin crearea de noi programe de studii - licenţă şi master - sau diversificarea celor existente din punct de vedere al limbii de predare sau a formei de învăţământ.

Ferma: Cu siguranţă, activitatea instituţiei pe care o conduceţi nu se rezumă doar la cea didactică. Cât de importantă este cercetarea în acest domeniu şi în ce măsură este sprijinită ea de către politicile naţionale?
Cosmin Popescu: Creşterea populaţiei, schimbările climatice, diminuarea resurselor naturale şi a apei, precum şi necesitatea de a asigura securitatea alimentară sunt probleme stringente în economia mondială actuală. Datorită resurselor sale naturale, România are un potenţial ridicat în agricultură, dar care nu este pe deplin valorificat, iar soluţia este dată de cercetarea ştiinţifică agricolă care poate conduce la obţinerea de recolte ridicate cantitativ si calitativ. Una dintre misiunile asumate ale universităţii este reprezentată de cercetarea ştiinţifică. Înţelegând rolul fundamental al cercetării, inovării şi transferului tehnologic în dezvoltarea instituţională, dar şi în cea economică şi socială, USAMVBT şi-a extins masiv în ultimii ani preocupările ştiinţifice. Astfel, în scopul creşterii calităţii, competitivităţii şi vizibilităţii în cercetare a fost înfiinţat jurnalul „Advanced Research in Life Sciences” (ARLS) în colaborare cu editura de Gruyter. În anul 2017, în ARLS au fost publicate un număr de 18 lucrări, jurnalul fiind indexat în 15 baze de date internaţionale. Datorită calităţii lucrărilor publicate, jurnalul este în lista publicaţiilor ce urmează a fi introduse în Emerging Source Citation Index (ESCI), o nouă secţiune cu reviste din Web of Science Core Collection.
De asemenea, doar în anul 2017, în USAMVBT s-au derulat 18 proiecte de cercetare şi dezvoltare instituţională, care au contribuit la progresul ştiinţei şi tehnologiei, dar şi la dezvoltarea instituţiei în ansamblu, prin perfecţionarea resursei umane implicată în cercetare, dezvoltarea bazei materiale, extinderea activităţii centrelor de cercetare şi de excelenţă, totul în beneficiul pregătirii studenţilor, la cele mai înalte standarde de calitate. Pentru toate aceste activităţi dedicate cercetării ştiinţifice ne bucurăm şi de recunoaştere şi validare la nivelul comunităţii ştiinţifice, prin premiile obţinute la competiţiile naţionale şi internaţionale de către corpul academic al USAMVBT. Activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol şi cele din domeniile conexe au rol determinant în strategia de dezvoltare durabilă a agriculturii şi în generarea şi susţinerea progresului tehnic în domeniul agricol. Prin urmare, consider că cercetarea agricolă trebuie să abordeze teme legate direct de problemele reale ale fermierilor, de crearea de noi soiuri şi hibrizi adaptaţi la schimbările climatice, de reducerea costurilor tehnologice, de reducerea consumului de substanţe chimice, managementul apei şi promovarea practicilor ecologice.

Ferma: Cum vă descurcaţi din punct de vedere financiar? Aveţi suficiente resurse pentru a susţine activitatea unei instituţii cu peste 500 de angajaţi şi 5.000 de studenţi?
Cosmin Popescu: Din punct de vedere financiar, asigurarea funcţionării instituţiei se bazează pe finanţarea de bază şi complementară, de la bugetul statului şi fondul de dezvoltare instituţională, precum şi pe venituri proprii ale instituţiei, cum ar fi taxe de şcolarizare, prestări servicii de consultanţă şi extensii, activităţi de cercetare şi activităţi de producţie.

Ferma: Banat Agralim este în continuare singurul târg de profil din ţară care se desfăşoară într-un campus universitar... Cum vedeţi dezvoltarea acestei platforme, cu impact regional şi chiar internaţional?
Cosmin Popescu: Expoziţia Banat Agralim, eveniment care se va organiza anul acesta în perioada 8-10 iunie, are deja o semnificativă şi bogată tradiţie, această manifestare expoziţională fiind la a 15-a ediţie. Ea s-a dezvoltat de la an la an, iar ediţia 2018 reprezintă un eveniment cu ample şi complexe valenţe economice, sociale şi culturale. Prin varietatea şi diversitatea preocupărilor firmelor/entităţilor participante în calitate de expozanţi, prin aria geografică semnificativă, această expoziţie este reflexia gradului de dezvoltare social-economică şi culturală a Banatului, cu particularităţile sale specifice. Ediţia 2018 îşi propune să evidenţieze progresele realizate la nivel naţional şi internaţional în domeniul agriculturii şi al producerii, procesării şi valorificării produselor agroalimentare. Am convingerea că pe viitor vom identifica noi resurse pentru a ne exprima potenţialul.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Vizualizat: 92 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?