Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cosmin IANCU: În 2019, am doborât recorduri pozitive la producţii şi recorduri negative la preţuri

Publicat: 23 decembrie 2019 - 17:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

2019 îşi închide porţile, lăsând fereastra deschisă pentru cel ce va fi anul 2020. Este vremea bilanţului şi a noilor provocări. Pentru că, aşa cum spunea un fermier, „fiecare an agricol este o provocare”!

Vom publica în fiecare zi câte un mesaj de „rămas bun 2019, bun venit 2020” primit de la fermieri, colaboratori, oameni dragi Revistei FERMA. Cosmin IANCU, mulţumim!

Cosmin IANCU (Comuna Grădiştea, Ilfov): „Acum, la sfârşit de an, odată cu terminarea muncilor câmpului, avem datele necesare pentru a putea face un bilanţ, în vederea cuantificării bunelor şi relelor pe care ni le-a adus acest an agricol. Dacă o luăm cu începutul, aşa cum este şi normal, ne vom reaminti ceva lucruri neplăcute, având în vedere faptul că toate culturile de toamnă au avut un start dezastruos. Însă, dacă pentru cultura de grâu am avut un deznodământ fericit şi am reuşit să obţinem o producţie medie de 7.300kg/ha, cultura de rapiţă s-a dovedit a fi pierzătoare, astfel că cele 300 de hectare înfiinţate în toamna 2018 au fost întoarse.

Cosmin-IANCU_b

Culturile de prăşitoare au arătat o evoluţie frumoasă, în sensul că am avut un an bogat din punct de vedere pluviometric în lunile aprilie, mai, iunie, iulie, lucru care ne-a asigurat producţii peste media fermei noastre din ultimii ani. Dar, bineînţeles, la noi când este bine în câmp, trebuie să nu fie bine altfel, având în vedere contextul valorificării recoltei, în special la floarea-soarelui, unde nu am avut semnat un contract future, preţul fiind de doar 1180 lei/tonă. Aşadar, în 2019 am doborât recorduri pozitive la producţii şi recorduri negative la preţuri. În principiu, a fost un an agricol bun, un an agricol în care ne-am atins o parte din obiective, dar, sigur, şi un an agricol în care se putea mai bine.

Totodată, închei cu speranţa în suflet că anul ce urmează va fi unul şi mai bun, în care toţi fermierii să doboare recorduri, dar nu recorduri negative, într-un context în care partenerii şi, mai ales, guvernanţii noştri să lucreze alături de şi pentru fermieri”.

Sărbători Binecuvântate!

Vizualizat: 2167 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!