Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cosmin IANCU: În 2019, am doborât recorduri pozitive la producţii şi recorduri negative la preţuri

Publicat: 23 decembrie 2019 - 17:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

2019 îşi închide porţile, lăsând fereastra deschisă pentru cel ce va fi anul 2020. Este vremea bilanţului şi a noilor provocări. Pentru că, aşa cum spunea un fermier, „fiecare an agricol este o provocare”!

Vom publica în fiecare zi câte un mesaj de „rămas bun 2019, bun venit 2020” primit de la fermieri, colaboratori, oameni dragi Revistei FERMA. Cosmin IANCU, mulţumim!

Cosmin IANCU (Comuna Grădiştea, Ilfov): „Acum, la sfârşit de an, odată cu terminarea muncilor câmpului, avem datele necesare pentru a putea face un bilanţ, în vederea cuantificării bunelor şi relelor pe care ni le-a adus acest an agricol. Dacă o luăm cu începutul, aşa cum este şi normal, ne vom reaminti ceva lucruri neplăcute, având în vedere faptul că toate culturile de toamnă au avut un start dezastruos. Însă, dacă pentru cultura de grâu am avut un deznodământ fericit şi am reuşit să obţinem o producţie medie de 7.300kg/ha, cultura de rapiţă s-a dovedit a fi pierzătoare, astfel că cele 300 de hectare înfiinţate în toamna 2018 au fost întoarse.

Cosmin-IANCU_b

Culturile de prăşitoare au arătat o evoluţie frumoasă, în sensul că am avut un an bogat din punct de vedere pluviometric în lunile aprilie, mai, iunie, iulie, lucru care ne-a asigurat producţii peste media fermei noastre din ultimii ani. Dar, bineînţeles, la noi când este bine în câmp, trebuie să nu fie bine altfel, având în vedere contextul valorificării recoltei, în special la floarea-soarelui, unde nu am avut semnat un contract future, preţul fiind de doar 1180 lei/tonă. Aşadar, în 2019 am doborât recorduri pozitive la producţii şi recorduri negative la preţuri. În principiu, a fost un an agricol bun, un an agricol în care ne-am atins o parte din obiective, dar, sigur, şi un an agricol în care se putea mai bine.

Totodată, închei cu speranţa în suflet că anul ce urmează va fi unul şi mai bun, în care toţi fermierii să doboare recorduri, dar nu recorduri negative, într-un context în care partenerii şi, mai ales, guvernanţii noştri să lucreze alături de şi pentru fermieri”.

Sărbători Binecuvântate!

Vizualizat: 2600 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?