Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cornel Stroescu: Producţia de grâu e la jumătate, faţă de anul trecut!

Publicat: 24 iunie 2022 - 12:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Offf, am început treieratul bine, producţia de grâu e la jumătate, faţă de anul trecut! Am evaluat în jur de 4.500 – 5.000 kg la hectar, faţă de 8-9.000 cât am obţinut în vara lui 2021”, ne-a declarat vădit supărat Cornel Stroescu, cunoscut fermier din Gârla Mare, judeţul Mehedinţi. 

Agricultorul are o fermă vegetală de peste 2.000 ha (utilată corespunzător cu mijloace de mecanizare performante şi suficiente spaţii de depozitare) în care grâul ocupă o pondere însemnată în structura de producţie. “Am o suprafaţă de 850 de hectare cultivată cu grâu, trebuie să organizez în cele mai mici detalii activitatea din câmp pentru a aduna recolta bob cu bob şi a o transporta în silozuri. Lucrăm cu o formaţie de şapte combine, merg bine, viteza e bună că nu e producţie. Acum, mă uit după un compresor tractat de mare putere pentru a sufla combinele; dimineaţa pierdem foarte mult timp”, explică mehedinţeanul.  

 stroescu recoltare 01_b

Cornel Stroescu: “Din cauza secetei, am început campania la grâu mai devreme cu aproape două săptămâni, pe 16 iunie a.c., când umiditatea boabelor ajunsese la de 10,4%. În sezon normal, intram cu combinele după data de 1 iulie.”

 

Seceta a înjumătăţit recolta de grâu, comparativ cu 2021!

 

Fermierul a ales să cultive, îndeosebi, genetică străină pentru că - susţine el - răspunde mai bine condiţiilor de mediu şi sol din zona în care are culturile. Anul trecut soiul Avenue de la Limagrain, unul dintre cele mai timpurii şi mai bine vândute în România, a dat şi 10.200 kg la hectar; acum producţia este evaluată la jumătate. Cauza e una singură: seceta! În luna mai, când plantele aveau mare nevoie de apă, lipsa precipitaţiilor a afectat serios creşterea şi dezvoltarea vegetativă. 

grau 2022 01_b

Şi asta se întâmplă peste tot în Mehedinţi, mai ales în Câmpia Blahniţei din sudul judeţului. Fermierii care nu au aplicat cu stricteţe tehnologiile de cultură pot avea surprize neplăcute: producţii de până la 3 tone la hectar, ceea ce înseamnă pierdere.

„La momentul ăsta la care vorbim, în câmp sunt 37 de grade Celsius! Nu ne dorim altceva decât ploaie! Trist este că dacă nu va veni în zilele următoare, se vor duce şi culturile prăşitoare de primăvară, chiar dacă au pornit binişor în vegetaţie”, îşi exprimă tristeţea Cornel Stroescu.

După cum a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în acest an, vremea şi costurile de producţie mai ridicate arată că recolta de cereale a României va fi oarecum mai redusă decât producţia bună înregistrată anul trecut, dar încă asigură excedent suficient pentru exporturi.

În 2021, fermieri români au obţinut 11,3 milioane de tone de grâu. 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 3478 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?