Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Copa-Cogeca ripostează - „legislaţia CE creează blocaje pentru fermieri”

Publicat: 06 martie 2020 - 09:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană ar trebui să dea dovadă de mai multă deschidere şi să permită fermierilor din UE să utilizeze tehnologiile moderne în lupta împotriva schimbărilor climatice, consideră Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca, organizaţia europeană a fermierilor şi a structurilor cooperatiste din agricultură.

Într-un mesaj adresat direct preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Pekka Pesonen a evidenţiat necesitatea vitalizării urgente a întregului model agricol european. „Noile tehnici de ameliorare ar putea îndeplini un rol fundamental în dezvoltarea ecologică a agriculturii europene şi pot oferi soluţii pentru numeroasele provocări cu care aceasta se confruntă, cum ar fi efectele schimbărilor climatice şi competiţia internaţională”, a declarat Pekka Pesonen cu ocazia unei conferinţe desfăşurate recent la Bruxelles. „Aceste tehnici noi de ameliorare a culturilor nu sunt un lux, ci o necesitate urgentă pentru agricultura UE, care urmăreşte o sustenabilitate sporită”, afirmă influentul reprezentant al fermierilor europeni. Pesonen a precizat că agricultorii din Uniunea Europeană se aşteaptă ca noua Comisie să se angajeze în dezvoltarea instrumentelor de combatere a fenomenelor ce au legătură cu schimbările climatice, cauzate în special de utilizarea excesivă a pesticidelor, îngrăşămintelor şi a substanţelor chimice în general. „Destul de des, legislaţia UE este cea care creează blocaje pentru fermieri în ceea ce priveşte utilizarea de tehnologii care s-au dovedit sigure în alte părţi ale lumii. Sperăm sincer că noua Comisie va aborda acest lucru”, a spus secretarul general al Copa-Cogeca.

O decizie care ne-ar putea costa enorm

În scrisoarea sa de misiune adresată polonezului Janusz Wojciechowski, noul comisar al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ursula von der Leyen a subliniat necesitatea concentrării asupra ambiţiei de poluare zero a Europei, asigurându-se că agricultura „contribuie la obiectivele noastre pentru climă, mediu şi biodiversitate, în special prin reducerea utilizării pesticidelor, îngrăşămintelor şi a substanţelor chimice”.
Printre instrumentele inovatoare la care se face referire se numără şi aşa-numitele tehnici noi de editare genetică a plantelor, care au apărut în ultimii ani ca o soluţie ce permite dezvoltarea de noi soiuri şi hibrizi prin modificarea ADN-ului seminţelor şi celulelor plantelor. Numai că, între timp, Comisia Europeană a revizuit modul de reglementare a produselor derivate prin inginerie genetică. Astfel, din iulie 2018, ca urmare a unei decizii a Curţii Europene de Justiţie, se consideră că organismele obţinute utilizând noi tehnici de mutageneză direcţionată (inclusiv cele cunoscute sub denumirea de „tehnici de editare genetică”) sunt organisme modificate genetic (OMG) şi sunt supuse obligaţiilor cuprinse în legislaţia asociată Directivei OMG.

Ecologişti vs. mediul academic

Salutată de către ecologişti, hotărârea de a clasifica culturile editate genetic ca fiind organisme modificate genetic şi de a respecta aceeaşi legislaţie a fost primită însă cu dezamăgire de către comunitatea cercetătorilor şi chiar de către o parte a fermierilor. Reprezentanţii mediului academic sunt de părere că această directivă ar trebui revizuită pentru a reflecta cunoştinţele actuale şi dovezile ştiinţifice.
În condiţiile în care opinia publică solicită din ce în ce mai vehement reducerea utilizării substanţelor chimice în agricultură, se consideră că tehnicile de ameliorare a plantelor ar putea fi soluţia salvatoare pentru combaterea dăunătorilor şi a bolilor din culturile agricole. De aceea, decizia Curţii Europene de Justiţie cu privire la tehnicile de iginerie genetică ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării de noi soiuri şi hibrizi adaptaţi la schimbările climatice, de care toată lumea vorbeşte în ultimii ani.

Pekka Pesonen_b


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 1009 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?