Înfiinţată în urmă cu doi ani de către cinci fermieri, Cooperativa Agricolă Agridudcoop Farm din satul Dudescu, comuna Zăvoaia, din Bărăganul brăilean, lucrează peste 400 hectare de teren agricol.
Conform situaţiei financiare, Cooperativa a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2.287.191 lei, obţinând un profit net de 19.651 lei.
Agridudcoop Farm s-a aflat pe primul loc în Top Afaceri România 2019, pe localitatea Dudescu, judeţul Brăila, conform bilanţului pe anul 2018.
„În momentul acesta lucrăm undeva la peste 400 de hectare. Cooperativa noastră are un număr de cinci membri fondatori - persoane fizice şi juridice -, la care s-a mai adăugat, de curând, un nou membru. Suntem în al doilea an de când funcţionăm şi avem rezultate bune. În zona Zăvoaia-Dudescu terenurile sunt relativ fertile; o problemă avem pe Valea Călămăţuiului, unde solul are o textură nisipoasă! Dar, mulţumită lui Dumnezeu, dacă-l lucrezi bine, te răsplăteşte! Ai şi rezultate, ai şi satisfacţii!”, ne-a declarat Cătălin Mihai, preşedintele Agridudcoop Farm Cooperativa Agricolă, fermier cu o experienţă de peste zece ani în agricultură.
În acest an, producţiile obţinute de cooperatorii din Dudescu, comuna Zăvoaia, au fost pe măsura efortului depus. Cultura de bază, cea care asigură cel mai bun venit, este porumbul. Acesta a dat o medie la hectar de peste 10 tone de boabe, recoltă care a fost vândută la un preţ mulţumitor. Intenţionează să extindă suprafaţa cultivată cu porumb, pe măsură ce vor aduce în Cooperativă şi alţi membri din zonă, de pe o rază de 20-30 km.
Cooperatorii din Dudescu-Zăvoaia beneficiază de sistemul de irigaţii, au o staţie de pompare funcţională, care este prinsă într-un proiect pentru modernizare, în cadrul SubMăsurii 4.3 - Infrastructura de irigaţii, în valoare de un milion de euro.
De asemenea, au depus încă un proiect pentru investiţii cu fonduri nerambursabile pe SubMăsura 9.1 - Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol, pentru că din luna septembrie a.c. cooperativa a primit avizul de recunoaştere din partea Ministerului Agriculturii. Cooperatorii vor să construiască în extravilanul comunei Zăvoaia o secţie de procesare a producţiei agricole obţinute şi să achiziţioneze utilaje agricole.
Fermierii membri ai Cooperativei Agricole Agridudcoop Farm s-au înscris în Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, pentru a avea reprezentativitate la nivel naţional în raporturile cu instituţiile naţionale publice, private şi europene.
„Avem în perspectivă să mărim suprafaţa pe cooperativă, dar numai cu membri din zonă, pe o rază de maximum 20-30 km. Pentru că se poate coordona mai uşor activitatea şi se poate lucra mai lesne, ne putem întâlni mult mai rapid ori de câte ori este nevoie. Din punctul nostru de vedere, ăsta-i şi scopul unei cooperative! Nu trebuie să fie împrăştiată în tot judeţul! Aşa am gândit noi cooperativa, să o facem cu membri din jurul nostru! Eu mi-am dorit acest lucru şi membrii fondatori mi-au împărtăşit această idee. Ne-am propus să ne extindem; deja avem discuţii avansate cu câţiva potenţiali membri. Mai avem mici fermieri care nu sunt integraţi în vreo formă asociativă şi chiar vor să vină alături de noi. Dar asta se va întâmpla în timp, uşor-uşor vor face pasul!”, a susţinut liderul cooperativei.
Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)