Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cooperatorii din Dudescu - Agridudcoop Farm este în plină afirmare

Publicat: 20 ianuarie 2020 - 14:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Înfiinţată în urmă cu doi ani de către cinci fermieri, Cooperativa Agricolă Agridudcoop Farm din satul Dudescu, comuna Zăvoaia, din Bărăganul brăilean, lucrează peste 400 hectare de teren agricol.

Agridudcoop Farm este în plină afirmare_b

Conform situaţiei financiare, Cooperativa a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2.287.191 lei, obţinând un profit net de 19.651 lei.

Agridudcoop Farm s-a aflat pe primul loc în Top Afaceri România 2019, pe localitatea Dudescu, judeţul Brăila, conform bilanţului pe anul 2018.

Dacă-l lucrezi bine, pământul te răsplăteşte

„În momentul acesta lucrăm undeva la peste 400 de hectare. Cooperativa noastră are un număr de cinci membri fondatori - persoane fizice şi juridice -, la care s-a mai adăugat, de curând, un nou membru. Suntem în al doilea an de când funcţionăm şi avem rezultate bune. În zona Zăvoaia-Dudescu terenurile sunt relativ fertile; o problemă avem pe Valea Călămăţuiului, unde solul are o textură nisipoasă! Dar, mulţumită lui Dumnezeu, dacă-l lucrezi bine, te răsplăteşte! Ai şi rezultate, ai şi satisfacţii!”, ne-a declarat Cătălin Mihai, preşedintele Agridudcoop Farm Cooperativa Agricolă, fermier cu o experienţă de peste zece ani în agricultură.

Porumbul, cultura cea mai profitabilă

În acest an, producţiile obţinute de cooperatorii din Dudescu, comuna Zăvoaia, au fost pe măsura efortului depus. Cultura de bază, cea care asigură cel mai bun venit, este porumbul. Acesta a dat o medie la hectar de peste 10 tone de boabe, recoltă care a fost vândută la un preţ mulţumitor. Intenţionează să extindă suprafaţa cultivată cu porumb, pe măsură ce vor aduce în Cooperativă şi alţi membri din zonă, de pe o rază de 20-30 km.

Proiecte pentru accesarea fondurilor europene

Cooperatorii din Dudescu-Zăvoaia beneficiază de sistemul de irigaţii, au o staţie de pompare funcţională, care este prinsă într-un proiect pentru modernizare, în cadrul SubMăsurii 4.3 - Infrastructura de irigaţii, în valoare de un milion de euro.
De asemenea, au depus încă un proiect pentru investiţii cu fonduri nerambursabile pe SubMăsura 9.1 - Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol, pentru că din luna septembrie a.c. cooperativa a primit avizul de recunoaştere din partea Ministerului Agriculturii. Cooperatorii vor să construiască în extravilanul comunei Zăvoaia o secţie de procesare a producţiei agricole obţinute şi să achiziţioneze utilaje agricole.

 

AU ADERAT LA UNCSV

Fermierii membri ai Cooperativei Agricole Agridudcoop Farm s-au înscris în Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, pentru a avea reprezentativitate la nivel naţional în raporturile cu instituţiile naţionale publice, private şi europene.
„Avem în perspectivă să mărim suprafaţa pe cooperativă, dar numai cu membri din zonă, pe o rază de maximum 20-30 km. Pentru că se poate coordona mai uşor activitatea şi se poate lucra mai lesne, ne putem întâlni mult mai rapid ori de câte ori este nevoie. Din punctul nostru de vedere, ăsta-i şi scopul unei cooperative! Nu trebuie să fie împrăştiată în tot judeţul! Aşa am gândit noi cooperativa, să o facem cu membri din jurul nostru! Eu mi-am dorit acest lucru şi membrii fondatori mi-au împărtăşit această idee. Ne-am propus să ne extindem; deja avem discuţii avansate cu câţiva potenţiali membri. Mai avem mici fermieri care nu sunt integraţi în vreo formă asociativă şi chiar vor să vină alături de noi. Dar asta se va întâmpla în timp, uşor-uşor vor face pasul!”, a susţinut liderul cooperativei.

Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

Vizualizat: 147 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?