Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cooperativele încă așteaptă facilitățile fiscale

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 20:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Au trecut mai bine de trei luni de când Legea 164/2016 pentru modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 564 din 26.07.2016. Deși aprobată și promulgată, Legea care ar ajuta cooperativele românești din punct de vedere fiscal nu este aplicabilă.

 

La trei luni de la promulgarea Legii, Asociația Cooperativelor Agricole din România (ACAR) trage un semnal de alarmă și trimite o scrisoare deschisă către Ministerul Agriculturii. ACAR reamintește MADR de întâlnirea grupului de lucru din data de 13 iulie a.c., când li s-a promis aplicarea legii cu modificările cerute de fermieri. Însă lucrurile n-au evoluat deloc. “Chiar dacă de la această întâlnire au trecut deja trei luni și jumătate, la interpelările făcute la minister cu privire la continuarea acestei discuții, ni s-a răspuns că din cauza faptului că persoana de la Ministerul de Finanțe cu care s-a ținut legătura pe această temă nu mai lucrează în minister, discuțiile între ministere trebuie reluate”, precizează ACAR în adresa semnată de președintele Dan Țandea. Reprezentanții ACAR se arată îngrijorați de amânarea deciziei guvernanților: “Întrucât până la începutul noului an fiscal mai sunt mai puțin de două luni, considerăm că fără implicarea unor persoane care pot să finalizeze aceste norme în timp util, putem spune că, în continuare, nu există nici un fel de facilitate pentru cei care doresc să se asocieze în cooperative”.

De ce ocolesc comercianții cooperativele?
Timișeanul Gheorghe Mihăescu, șeful Cooperativei agricole „Ovis Lugoj”, este sceptic cu privire la aplicabilitatea legislației existente. “Ca de obicei, se face o Lege și abia apoi văd că nu se poate aplica; nu ar fi prima lege făcută anapoda în țara asta. Sperăm că în al doisprezecelea ceas va funcționa”, ne-a spus din start fermierul.
Mihăescu a mărturisit că în Cooperativa condusă de el lucrurile nu merg așa cum ar trebui, întrucât comercianții evită să le cumpere produsele, tocmai pentru a nu plăti TVA-ul. “Cooperativa noastră funcționează la nivel foarte mic, pentru că nici un mare comerciant nu vrea să facă act de comerț cu cooperativa, ei caută să cumpere fără TVA, fără acte fiscale. În aceste condiții, eu nu mai văd un mare viitor pentru cooperative. În lege trebuie să fie prevăzut obligatoriu, că la noi așa merge, obligatoriu!, asta: mieii să fie vânduți doar prin cooperative, asociații; atunci DA, s-ar obține și un preț bun. Dar așa, cum să-mi plătească mie și TVA-ul la cooperativă, când poate lua miei de la crescători fără TVA? Oamenii încă sunt de părere că se descurcă mai bine singuri, dar eu zic că uniți am fi o forță, am face alt preț, am putea dicta. Anul acesta ne-a mers foarte prost nouă, crescătorilor de oi, prețurile sunt foarte mici”, susține mâhnit crescătorul de ovine.

Abatorizarea - o altă hibă în legile noastre
Reprezentantul unei cooperative agricole care valorifică produsele membrilor cooperatori printr-un punct de desfacere propriu, Gheorghe Mihăescu, mai atrage atenția asupra unui aspect foarte important în funcționarea cooperativelor agricole - abatorizarea. “La noi mai e o problemă: legea abatorizării. Nu-ți poți permite să tai oaie pentru că n-ai abatoare, iar cele care sunt nu prestează servicii. Noi suntem singura cooperativă din țară care are punct de desfacere, dar cu chin, cu vai vindem la magazinul din Lugoj. Si nu pentru că nu ar avea căutare! Dar pun oaia în mașină și o car 70 de kilometri până la un abator și acolo abia le acceptă la tăiere. Când ar trebui ca în fiecare comună să fie amenajate mici centre de sacrificare. Abia atunci am putea spune că ne promovăm produsele spre valorificare și am putea negocia prețuri bune pentru crescători”, ne-a explicat Gheorghe Mihăescu. Cooperativa agricolă „Ovis Lugoj” a fost înființată în vara anului 2014. “Eu m-aș bucura să avem o Lege a cooperației funcțională, să accesăm și noi fonduri ca să ne putem face un abator. Asta ar fi doleanța noastră”, a conchis Mihăescu.

Așteptăm să treacă cele șase luni…
Abia peste șase luni va fi posibilă vreo modificare în Codul fiscal, ne-a spus Radu Moldovan, președinte la Cooperativa Bovis Alba Transilvania, înființată în 2012. “Legea care modifică legea 566/2004 nu are norme, este o lege care a fost promulgată, dar nu a fost aplicată până în momentul de față, sub pretextul, cel puțin pe partea de finanțe, respectiv acele facilități fiscale, că nu s-ar putea face mai mult de o modificare la șase luni în Codul fiscal. Noi legea o avem, este promulgată și nu are nevoie de norme de aplicare. Acolo scrie exact cât la sută se impozitează, care sunt facilitățile fiscale, pentru ce categorii, lucruri care ar trebui preluate direct în Codul fiscal. Așadar, de la 1 ianuarie ar trebui să se pună în aplicare legea. Depindem însă de niște demersuri ale Ministerului de Finanțe. Odată cu semnalul tras de domnul Țandea în scrisoarea deschisă trimisă la MADR, eu sper să-și aducă aminte și de cooperative când fac modificările la Codul fiscal”, ne-a declarat Radu Moldovan.

 

Scrisoare Acar_bClick pe poza pentru galerie!

Exemplul propriei “ograde”

Cel mai convingător exemplu este cel personal. Radu Moldovan ne spune cum funcționează cooperativa pe care o conduce. “Noi, la Bovis Alba, am început să vindem laptele prin cooperativă, să facem achiziții de inputuri prin cooperativă, deocamdată șroturi, dar la primăvară vor fi mai multe. Începutul este bun, chiar și fără acele facilități fiscale. Noi trebuie să plătim 3% pe venit pentru că nu putem să optăm din start pe impozit pe profit. Acum ne ia practic 3% din vânzarea de lapte; la cei 9.000 de litri pe zi, e ceva de plătit la stat. Dar ne-am asumat acest risc, îl vindem, plătim cei 3%, iar când vom atinge cifra de 100.000 de euro, trecem la impozit pe profit. Dacă erau de acum în vigoare Legea și facilitățile, intram direct la impozit pe profit, nu mai plăteam la 100.000 de euro - 3000 de euro impozit. Pe de altă parte, multinaționalelor nu le convine să cumpere prin cooperative și aceasta a fost o primă piedică, apoi înregistrarea ca prim-cumpărător de lapte a cooperativei a fost încă o problemă, din cauza schimbărilor de la minister, ba a secretarilor, ba a altora, care odată ajunși acolo, nu știu dacă să semneze sau nu. Pentru cooperative încă mai este de lucru, dar să intre în aplicare facilitățile fiscale și lucrurile se vor mișca încet-încet”, a conchis Radu Moldovan.

 

FACILITĂȚI FISCALE PENTRU COOPERATIVE
• scutirea de la plata impozitului pe profit în primii cinci ani pentru cooperativele agricole care procesează produsele agricole;
• scutirea de la plata impozitului pe profit pentru cinci ani a cooperativelor agricole prevăzute la art. 6 lit. b)-e), care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 2.000.000 euro, echivalent în lei, cu excepția cooperativelor prevăzute la lit. a1);
• scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit în cazul PF, respectiv PF, PFA, ÎI, ÎF, pentru producția valorificată prin/către cooperativă; în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea plătesc impozit pe profit și sunt scutite de la plata impozitului pe venit;
• scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor aferente producției valorificate prin cooperativă;
• scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceștia.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 606 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?