Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Controlul mecanic al buruienilor, din nou la modă

Publicat: 17 aprilie 2020 - 16:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultima perioadă, se caută tot mai frecvent alternative pentru combaterea buruienilor pe cale "chimică" sau prin utilizarea produselor pentru protecţia plantelor.

Agricultura modernă cunoaşte o revenire la metodele tradiţionale de întreţinere a culturilor, în special în fermele ecologice sau a celor hibride. Se revine astfel la "clasica" distrugere mecanică a buruienilor, la "vechea" praşilă mecanică sau altfel spus la "sapă". Nu, nu la sapa manuală, strămoşească, ci la o praşilă mecanizată, ghidată prin GPS şi camere video.

Controlul mecanic al buruienilorClick pe poza pentru galerie!

În ultimele decenii s-au utilizat pe scară largă erbicidele, o metodă agronomică rapidă şi eficientă pentru combaterea buruienilor. Rezistenţa la substanţele active disponibile în prezent, precum şi continua reducere a numărului de substanţe active şi respectiv produse folosite pentru combaterea buruienilor, în urma noilor reglementări pentru protecţia mediului au făcut ca agronomii şi producătorii de maşini agricole să caute metode alternative.

Combaterea inteligentă a buruienilor

La conferinţa "LAND.TECHNIK für Profis 2020 - Tehnică agricolă pentru profesionişti", care a avut ca temă "Protecţia plantelor", unul dintre cele mai discutate subiecte a fost "Controlul mecanic al buruienilor". La evenimentul organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) am participat la o serie de prezentări şi discuţii care au evidenţiat experienţa practică în protecţia mecanică a culturilor şi combaterea mecanică a buruienilor - tendinţe şi soluţii de ultimă generaţie.
Sistemele de combatere "nechimică" a buruienilor, aşa cum este "praşila" mecanică, au revenit acum la "modă" şi sunt practicate pe scară tot mai largă, mai ales de către cei care fac agricultură în sistem ecologic.
Unul dintre dezavantaje în ceea ce priveşte utilizarea praşilei mecanice a fost timpul crescut de lucru şi costurile aferente care au încetinit considerabil operaţiunea. Sistemele moderne, aşa cum sunt combinaţia dintre praşila mecanică ghidată cu ajutorul camerelor video şi/sau GPS, şi-au dovedit eficienţa în ultimii ani şi acum este posibil să obţinem o foarte bună acoperire a terenului la un preţ competitiv.
De asemenea, combinaţia dintre tehnologia de prăşit mecanic şi fertilizarea lichidă sau prăşit mecanic pe rânduri şi pulverizarea produselor de protecţie numai pe rândul plantelor de cultură, în acelaşi timp (printr-o singură trecere), deschide noi posibilităţi ca praşila mecanică să contribuie la optimizarea tehnologiilor şi la o agricultură sustenabilă.
Pe lângă distrugerea mecanică a buruienilor, praşila mecanică are şi alte aspecte pozitive, ca urmare a prelucrării mecanice a terenului, atât în ceea ce priveşte structura solului, cât şi creşterea rădăcinilor şi mobilizarea nutrienţilor.

Controlul mecanic al buruienilor_b

Marii producători au dat startul

Pe fondul restricţionării treptate a folosirii produselor pentru protecţia plantelor, combaterea mecanică a buruienilor a devenit o preocupare constantă pentru aproape toţi marii jucători din industria de maşini agricole. Aşa cum am remarcat şi în alte articole apărute în Revista Ferma, marii producători de tehnică agricolă din Germania, care sunt şi producători de maşini pentru protecţia plantelor, se implică în dezvoltarea de soluţii alternative, respectiv combaterea mecanică a buruienilor.
Lemken a achiziţionat compania olandeză Machinefabriek Steketee B.V., specializată în producerea de utilaje pentru controlul mecanic al buruienilor. Tehnologia Steketee permite controlul mecanic, cu precizie, asistat de camere video, al buruienilor atât pe rând, cât şi între plante, pe rând. Lemken doreşte să continue dezvoltarea proiectelor Steketee şi să extindă facilităţile companiei pentru a-şi consolida capacităţile de producţie existente.
Grupul Amazone a preluat, anul trecut, gama de produse bazate pe tehnologia de prăşit de la compania Maschinenfabrik Schmotzer GmbH, acesta fiind considerat un pas important pentru dezvoltarea capacităţii de bază a Amazone în protecţia plantelor. De altfel, Amazone consideră că tehnologia de prăşit trece printr-o experienţă de renaştere, mai ales în ţările unde agricultura se face la scară mare. După ce a fost o perioadă în "umbra" agriculturii organice, acum este văzută din nou ca o unealtă importantă în tehnologiile de bază ale culturilor agricole.
Horsch a lansat anul trecut prăşitoarea mecanică Transformer VF (VariableFrame), prima maşină dintr-o nouă gamă de produse. Principalele careacteristici tehnice ale noii prăşitoare mecanice Horsch includ un cadru ajustabil lateral, complet integrat, şi compatibilitatea cu diferite sisteme de camere video controlate ISOBUS. În plus, pe HORSCH Transformer VF pot fi montate o serie variată de unelte, "sape" ghidate prin sistem paralelogram.

Controlul mecanic al buruienilor_b

Ghidajul cu ajutorul camerelor video şi GPS creşte productivitatea

Prelucrarea superficială a solului este des folosită pentru a distruge buruienile şi pentru a combate apariţia acestora premergător semănatului. Practic, printr-o simplă trecere cu un utilaj de prelucrare superficială a solului se pot distruge buruienile care au răsărit sau seminţele acestora care au pornit în germinaţie.
Sisteme independente de rânduri, aşa cum sunt grapele (clasice) cu sape pe rânduri sau grape cu role (sistem Annaburger), pot fi utilizate în perioada pre şi post-emergenţă, "agresivitatea" acţiunii asupra solului putând fi reglată în funcţie de adâncimea depozitului de seminţe de buruieni şi/sau de stadiul de dezvoltare al acestora. În general, aceste grape acţionează prin sisteme de tăiere plană, ghidate printr-o construcţie paralelogram. Eficienţa lucrării depinde de stadiul de vegetaţie al buruienilor şi poate fi de până la 70-80%. Un efect suplimentar se poate obţine prin "scoaterea" şi "pieptănarea" buruienilor pe interiorul rândurilor, precum şi mobilizarea solului.
În ceea ce priveşte uneltele active, accentul se pune pe un rezultat precis de lucru şi pe o reglare simplă şi rapidă. Astfel, adâncimea de lucru poate fi ajustată cu uşurinţă fără nici un instrument prin sistem paralelogram.
Lăţimea de lucru se reglează în funcţie de distanţa dintre rânduri şi de dimensiunea plantelor pe rând. Astfel, pentru cultura de porumb, în cazul distanţei dintre rânduri de 75 cm, lăţimea de lucru a sapelor poate fi de maxim 60 cm, pentru a se asigura protecţia plantelor.
Zona "de protecţie" pentru plante, spre exemplu, la porumb se calculează la cel puţin 8-10 cm, la sfeclă la 15-20 cm etc. Chiar şi în cazul utilizării sistemelor cu ghidare RTK, cu precizie de 2,5 cm, este de preferat păstrarea unei zone de siguranţă pentru protecţia plantelor.
Foarte important este ecartamentul tractorului şi lăţimea de lucru a utilajelor, iar viteza de lucru poate fi de 2-4 km/h până la aproximativ 6-10 km/h.
Este necesară o precizie tot mai mare în toate etapele de procesare a informaţiilor, pentru că sistemele video "recunosc" culturile (plantele) şi buruienile în fiecare etapă şi controlează instrumentele de lucru.

Controlul mecanic al buruienilor_b


CE AVANTAJE ÎŢI OFERĂ PRAŞILA MECANICĂ?

Sistemele de combatere mecanică a buruienilor trebuie să răspundă unei serii de cerinţe specifice: tipul de cultură, distanţa dintre rânduri, distanţa dintre plante pe rând, alte sisteme operaţionale (protecţia culturilor; fertilizare minerală/organică etc.), dacă plantaţia este sau nu irigată etc.
Desigur, culturile "de câmp prăşitoare", cu distanţe mari între rânduri şi pentru care există posibilitatea de a "mobiliza" solul dintre rânduri, precum şi culturile legumicole sunt cele mai pretabile pentru praşila mecanică.
Scopul praşilei mecanice se concentrează pe mai multe obiective esenţiale/importante, dar cu o pondere diferită, în funcţie de tipul culturii:
- eliminarea buruienilor nedorite pentru protejarea culturii principale (în special în culturile ecologice şi cu buruieni rezistente);
- spargerea crustei şi ventilarea solului superior, cu un efect mineralizant suplimentar al substanţelor nutritive din stratul superior de sol;
- distrugerea capilarităţii, pentru a preveni evaporarea apei şi ,totodată, a permite pătrunderea apei în sol;
- încorporarea imediată a îngrăşămintelor organice sau chimice.


TREI LUCRURI IMPORTANTE DE REŢINUT

• Controlul mecanic al buruienilor în agricultura convenţională, dar mai ales în cea organică, funcţionează doar în combinaţie cu toate celelalte măsuri agronomice (rotaţia culturilor, pregătirea corectă a patului geminativ, semănatul optim, nutriţia plantelor etc);
• Controlul mecanic al buruienilor necesită precizie "milimetrică" - sistemul RTK este cheia succesului în acest caz;
• Managementul corect al tuturor lucrărilor agrochimice şi multitudinea condiţiilor naturale sunt esenţiale.


Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 1496 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?