Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Constantin Epure: Semănatul rapiţei s-a desfăşurat ca la carte!

Publicat: 02 septembrie 2022 - 12:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Inginerul agronom Constantin Epure, de la ferma Damila Agro, din Oveselu, judeţul Vâlcea, s-a arătat din cale afară de mulţumit. Prima etapă la semănatul rapiţei pe o suprafaţă de 120 de hectare s-a desfăşurat ca la carte.

„De când lucrez terenurile vâlcene, niciodată nu s-a întâmplat să se întrunească condiţiile ideale la înfiinţarea culturii de rapiţă. Am semănat într-un pat germinativ cu suficientă rezervă de umiditate, iar după ce am încorporat sămânţa în pământ a mai venit o ploaie de vreo 60 de litri pe mp care a favorizat răsărirea după numai cinci zile”, ne-a declarat bucuros fermierul.    

rapita 2022 01_b 

Hibrizi de rapiţă performanţi de la Corteva şi KWS

 

Ferma exploatează circa 2.000 ha pe raza a mai mulor comune. Conducerea tehnică a hotărât ca o treime din suprafaţă de teren să fie cultivat cu rapiţă.

Noutatea constă în alegerea hibridului PT303 produs de compania Corteva, productiv şi cotat ca având cel mai ridicat nivel de toleranţă la sclerotinia din Europa. La acesta se adaugă Umberto, sămânţa cea mai bine vândută de la KWS.

rapita 2022 03_b 

Lucrări minime de conservare a solului

 

„Am utilizat un sistem de lucrări ale solului apropiat de minimum tillage, în sensul că după treierat am intervenit cu un cultivator de mirişte, urmat mai apoi de discuit şi semănat direct. O cantitate de 250 kg/ha îngrăşământ complex NPK 20: 20: 0 a asigurat fertilizarea de bază”, explică fermierul. 

Ar fi trebuit să se lucreze zi lumină cu două semănători performante pentru a finaliza campania în cel mai scurt timp, însă s-a defectat un tractor.    

Astfel, pe semănătoare lineară convenţională Amazone Cirrus 6003-2 lucrează cu bune rezultate Cozmin Păunescu, un operatorfoarte bun din generaţia tânără care se descurcă cu tehnica nouă.

rapita 2022 02(1)_b 

Tratamente fitosanitare

 

„Sigur că la temperaturile destul de ridicate şi în condiţii de umiditate va trebui să intervenim cu lucrări de erbicidare şi combaterea agenţilor de dăunare; ne aşteptăm la răsărirea buruienilor şi la presiunea insectelor. Deja, ne-am pregătit cu Sultan Top (erbicid cu aplicare preemergentă sau în postemergenţă timpurie - BBCH 10-14 - pentru combaterea buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate anuale, cât şi cu pachetul Sultan Extra (Sultan 50 SC + Kalif 480 EC.

De asemenea, vom aplica insecticidul Inazuma cu activitate complexă, sistemică şi de contact, cu efect de lungă durată”, subliniază Constantin Epure.

 

Sămânţă de grâu produsă în fermă

 

Temerea specialistului este că nu va putea respecta rotaţia culturilor din câmp din cauza condiţiile agrometeo. Mai în fiecare sezon s-a întâmplat aşa. 

În fermă s-a îngrijit să pregătească mare parte din terenul eliberat de recoltă. După 25 septembrie va începe campania de semănat la grâu.

„Vom cultiva şi în acest an Avenue, sămânţă extratimpurie de la LG, pe care am multiplicat-o în fermă. Nu voi cumpăra altceva pentru că nu prea mai am încredere în ce se produce astăzi”, consideră Constantin Epure.

 

Recoltele nu au fost cele aşteptate!

 

Producţiile obţinute la semănăturile de toamnă nu au fost cele aşteptate. Dacă la orz, randamentul a fost de 7 tone la hectar, la grâu de-abia a atins 5 tone/ha. Şi au fost 450 de hectare în cultură. 

La rapiţă nu s-a recoltat niciun gram de pe cele 113 ha! Fermierul e bucuros că a început destul de bine semănatul şi are speranţa într-un sezon de producţie rodnic.

 

Grânele au preţuri joase sub presiunea cerealelor din Ucraina

 costantin epure_b

„Îngrijorător e că au scăzut preţurile, foarte jos, văd că grâul nu se ridică peste 1,5 lei/kg. Şi atâta timp cât va fi presiunea din Ucraina, nu cred că se vor ridica! Mare parte din producţia de obţinută o avem pe stoc. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă pe piaţă cu preţurile! Dar grânele care vin din Ucraina inundă piaţa europeană, menţin la un nivel minim cotaţiile la bursă şi creează un anumit disconfort fermierilor români, lucru constatat şi de ministrul Agriculturii”, susţine fermierul. 

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 923 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?