Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Constantin Epure: Media la orz e ca anul trecut, grâul va fi sub aşteptări

Publicat: 06 iulie 2021 - 11:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ferma Damila Agro din Măciuca, judeţul Vâlcea, campania de recoltat păioase a debutat deja. E momentul pentru un prim bilanţ al producţiilor din acest sezon.

Constantin Epure, În ferma Damila Agro din Măciuca, judeţul Vâlcea_b

"Primăvara capricioasă, foarte rece şi umedă va afecta semnificativ producţia de grâu din acest an. Nici porumbul nu stă foarte bine, mai ales că acum s-a instalat seceta atmosferică. Tratamentele nu au fost eficace iar fenofazele tuturor culturilor sunt întârziate cu aproximativ o lună", spune inginerul agronom Constantin Epure, şef de fermă la societatea Damila Agro.

Cele două sute de hectare cu păioase şi rapiţă au fost afectate de băltiri care au redus suprafaţa cultivată. În total, cele 500 de ha însămânţate cu grâu, 100 cu spelta şi 100 cu orz sunt în plină campanie de recoltare.

"La orz ne închidem la fel ca anul trecut. Deocamdată am înregistrat producţii de 7,7 tone, dar şi parcele cu 3 tone, unde a stat apa. Deci o medie undeva la 5,5 tone la hectar", spune specialistul.

În ceea ce priveşte grâul "stăm binişor. Am avut presiune semnificativă de boli, dar am intervenit la timp şi am redus din efecte. Anul trecut a fost excepţional, am făcut tehnologie şi producţiile au fost pe măsură. În acest an vor fi mult mai reduse", afirmă şeful de fermă. 2020 fiind un an câştigător pentru păioase în câmpurile societăţii vâlcene, tehnologia aplicată în toamnă a fost aceeaşi - arat, discuit, fertilizat, însă nu a putut contracara umiditatea şi temperaturile scăzute din primăvară.

La orz cei de la Damila Agro au optat pentru soiul Jup de la Caussade iar grâul este din mai multe soiuri, printre care Avenue de la Limagrain. Au renunţat la soiurile româneşti, cum ar fi Glosa, întrucât nu au dat randamentul aşteptat. Constantin Epure consideră că este o problemă generală de ameliorare în cazul soiurilor autohtone.

grau În ferma Damila Agro din Măciuca, judeţul Vâlcea_b

Societatea Damila Agro lucrează 2000 de hectare pe raza a şapte comune din judeţul Vâlcea. Constantin Epure se ocupă de agricultură de când a absolvit liceul la Fundulea, în anul 1988. Apoi a urmat cursurile Facultăţii de agricultură, la USAMV Bucureşti. În prezent este stabilit în Stăneşti, judeţul Vâlcea şi angajat la Damila Agro SRL din Oveselu.

Vizualizat: 3953 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?