Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Constantin Epure: Media la orz e ca anul trecut, grâul va fi sub aşteptări

Publicat: 06 iulie 2021 - 11:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ferma Damila Agro din Măciuca, judeţul Vâlcea, campania de recoltat păioase a debutat deja. E momentul pentru un prim bilanţ al producţiilor din acest sezon.

Constantin Epure, În ferma Damila Agro din Măciuca, judeţul Vâlcea_b

"Primăvara capricioasă, foarte rece şi umedă va afecta semnificativ producţia de grâu din acest an. Nici porumbul nu stă foarte bine, mai ales că acum s-a instalat seceta atmosferică. Tratamentele nu au fost eficace iar fenofazele tuturor culturilor sunt întârziate cu aproximativ o lună", spune inginerul agronom Constantin Epure, şef de fermă la societatea Damila Agro.

Cele două sute de hectare cu păioase şi rapiţă au fost afectate de băltiri care au redus suprafaţa cultivată. În total, cele 500 de ha însămânţate cu grâu, 100 cu spelta şi 100 cu orz sunt în plină campanie de recoltare.

"La orz ne închidem la fel ca anul trecut. Deocamdată am înregistrat producţii de 7,7 tone, dar şi parcele cu 3 tone, unde a stat apa. Deci o medie undeva la 5,5 tone la hectar", spune specialistul.

În ceea ce priveşte grâul "stăm binişor. Am avut presiune semnificativă de boli, dar am intervenit la timp şi am redus din efecte. Anul trecut a fost excepţional, am făcut tehnologie şi producţiile au fost pe măsură. În acest an vor fi mult mai reduse", afirmă şeful de fermă. 2020 fiind un an câştigător pentru păioase în câmpurile societăţii vâlcene, tehnologia aplicată în toamnă a fost aceeaşi - arat, discuit, fertilizat, însă nu a putut contracara umiditatea şi temperaturile scăzute din primăvară.

La orz cei de la Damila Agro au optat pentru soiul Jup de la Caussade iar grâul este din mai multe soiuri, printre care Avenue de la Limagrain. Au renunţat la soiurile româneşti, cum ar fi Glosa, întrucât nu au dat randamentul aşteptat. Constantin Epure consideră că este o problemă generală de ameliorare în cazul soiurilor autohtone.

grau În ferma Damila Agro din Măciuca, judeţul Vâlcea_b

Societatea Damila Agro lucrează 2000 de hectare pe raza a şapte comune din judeţul Vâlcea. Constantin Epure se ocupă de agricultură de când a absolvit liceul la Fundulea, în anul 1988. Apoi a urmat cursurile Facultăţii de agricultură, la USAMV Bucureşti. În prezent este stabilit în Stăneşti, judeţul Vâlcea şi angajat la Damila Agro SRL din Oveselu.

Vizualizat: 3617 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?