Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Constantin Epure: În agricultură, fiecare an este ca o luptă pentru supravieţuire!

Publicat: 11 noiembrie 2022 - 19:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În judeţul Vâlcea cu toate că a plouat vreo 200 litri pe mp, seceta încă se manifestă din plin.

„Intrăm în iarnă cu un deficit major de apă, deşi au fost precipitaţii, nici nu se cunoaşte în profilul superficial de sol”, ne-a declarat inginerul agronom Constantin Epure, tehnologul fermei Damila Agro din Oveselu. 

 

Culturile de păioase întârziate din cauza secetei

 

Din această cauză nu mică este îngrijorarea fermierului vizavi de stadiul de dezvoltare a însămânţărilor de toamnă. „Culturile de păioase nu se află în condiţii vegetative optime. Doar 40 de hectare din 200 sunt răsărite şi parcurg stadiul fenofazic, potrivit cu data din calendar. Plantele sunt la începutul formării aparatului foliar – la primele frunze -, cu menţiunea că sunt stresate în lipsa umidităţii din sol. Restul culturii este în pământ. De asemenea, nici grâul nu este răsărit decât în proporţie de 10 la sută, din cele 450 de hectare semănate!”, a precizat specialistul.   

Constantin Epure_b 

Rapiţa în stres hidric

 

Ceva mai bine se prezintă la această dată cultura de rapiţă; dar în câmp se poate lesne observa stresul hidric. „Rapiţa a pornit bine în vegetaţie, dar se află într-un stres hidric foarte accentuat. De asemenea, au fost atacuri masive de insecte şi am fost nevoit să fac tratament cu Imazuma (insecticid sistemic şi de contact), dar şi cu Stabilan (regulator de creştere) că o luase razna.

Cultura va avea mult de suferit, dacă nu va ploua sau dacă vor veni gerurile iernii să o găsească fără un strat protector de zăpadă”, a explicat agronomul.   

 

Îngrăşăminte mai puţine, arendă mai mare

 

Constantin Epure a întârziat cu arăturile de toamnă pentru că terenul nu se poate lucra; a încercat fără reuşită pentru că „se rup în două tractoarele” dacă se va încăpăţâna să continue! 

„Anul acesta am făcut o fertilizare cu o cantitate de îngrăşământ ceva mai redusă; astfel am administrat 200 kg pe hectar în loc de 250, iar, în primăvară, cu uree nu vom mai da cu siguranţă 200 kg/ha; ci numai 150, pentru că la preţurile astea mai mult nu ne permitem! În plus, am crescut arenda cu 100 de kilograme, la 800 kg/ha/an, atâta ne permitem, asta e zona, iar preţul arendei a ajuns la 1 leu kilogramul de grâu!”, a susţinut specialistul.   

 

Costuri crescute

 

Inginerul Constantin Epure a ţinut să sublinieze faptul că au crescut cheltuielile pe inputuri cu până la 40 la sută; şi vor creşte şi în continuare. „Să ilustrez printr-un exemplu: dacă anul acesta am luat sacul de sămânţă de floarea soarelui cu 1.000 de lei, la anul voi lua cu 1.400 - 1.500 lei. Toţi au crescut preţurile, pe lanţul de aprovizionare”. 

 

Agricultura - o luptă pentru supravieţuire!

 

Potrivit fermierului vâlcean, „anul acesta am supravieţuit”. „Eu m-am închis cu o medie de 5 tone/ha la porumb, 5 tone la grâu, cu 6 tone la orz şi cu 2,7 tone de floarea soarelui la hectar. Dar gândiţi-vă că noi suntem dintre cei fericiţi! Sunt fermieri în Moldova sau Bihor care au obţinut, în medie, doar câteva sute de kilograme la hectar”, susţine Constantin Epure. Şi concluzionează: „Pentru noi, agricultorii, fiecare an este ca o luptă pentru supravieţuire!” 

Marian Muşat

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 1089 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?