În judeţul Vâlcea cu toate că a plouat vreo 200 litri pe mp, seceta încă se manifestă din plin.
„Intrăm în iarnă cu un deficit major de apă, deşi au fost precipitaţii, nici nu se cunoaşte în profilul superficial de sol”, ne-a declarat inginerul agronom Constantin Epure, tehnologul fermei Damila Agro din Oveselu.
Din această cauză nu mică este îngrijorarea fermierului vizavi de stadiul de dezvoltare a însămânţărilor de toamnă. „Culturile de păioase nu se află în condiţii vegetative optime. Doar 40 de hectare din 200 sunt răsărite şi parcurg stadiul fenofazic, potrivit cu data din calendar. Plantele sunt la începutul formării aparatului foliar – la primele frunze -, cu menţiunea că sunt stresate în lipsa umidităţii din sol. Restul culturii este în pământ. De asemenea, nici grâul nu este răsărit decât în proporţie de 10 la sută, din cele 450 de hectare semănate!”, a precizat specialistul.
Ceva mai bine se prezintă la această dată cultura de rapiţă; dar în câmp se poate lesne observa stresul hidric. „Rapiţa a pornit bine în vegetaţie, dar se află într-un stres hidric foarte accentuat. De asemenea, au fost atacuri masive de insecte şi am fost nevoit să fac tratament cu Imazuma (insecticid sistemic şi de contact), dar şi cu Stabilan (regulator de creştere) că o luase razna.
Cultura va avea mult de suferit, dacă nu va ploua sau dacă vor veni gerurile iernii să o găsească fără un strat protector de zăpadă”, a explicat agronomul.
Constantin Epure a întârziat cu arăturile de toamnă pentru că terenul nu se poate lucra; a încercat fără reuşită pentru că „se rup în două tractoarele” dacă se va încăpăţâna să continue!
„Anul acesta am făcut o fertilizare cu o cantitate de îngrăşământ ceva mai redusă; astfel am administrat 200 kg pe hectar în loc de 250, iar, în primăvară, cu uree nu vom mai da cu siguranţă 200 kg/ha; ci numai 150, pentru că la preţurile astea mai mult nu ne permitem! În plus, am crescut arenda cu 100 de kilograme, la 800 kg/ha/an, atâta ne permitem, asta e zona, iar preţul arendei a ajuns la 1 leu kilogramul de grâu!”, a susţinut specialistul.
Inginerul Constantin Epure a ţinut să sublinieze faptul că au crescut cheltuielile pe inputuri cu până la 40 la sută; şi vor creşte şi în continuare. „Să ilustrez printr-un exemplu: dacă anul acesta am luat sacul de sămânţă de floarea soarelui cu 1.000 de lei, la anul voi lua cu 1.400 - 1.500 lei. Toţi au crescut preţurile, pe lanţul de aprovizionare”.
Potrivit fermierului vâlcean, „anul acesta am supravieţuit”. „Eu m-am închis cu o medie de 5 tone/ha la porumb, 5 tone la grâu, cu 6 tone la orz şi cu 2,7 tone de floarea soarelui la hectar. Dar gândiţi-vă că noi suntem dintre cei fericiţi! Sunt fermieri în Moldova sau Bihor care au obţinut, în medie, doar câteva sute de kilograme la hectar”, susţine Constantin Epure. Şi concluzionează: „Pentru noi, agricultorii, fiecare an este ca o luptă pentru supravieţuire!”
Marian Muşat