Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CONSTANTIN EPURE: „Agricultura românească este supra-împrumutată”

Publicat: 20 februarie 2019 - 22:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucrează de 30 de ani în agricultură, este specialistul societăţii Damila Agro, din judeţul Vâlcea, şi are ambiţia de a schimba mersul lucrurilor în ţara noastră cu ajutorul profesioniştilor. Constantin Epure, preşedintele celei mai noi organizaţii profesionale din sector (Asociaţia Profesioniştilor din Agricultură), şi-a stabilit clar priorităţile.

 

Ferma: Ce reprezintă Asociaţia Profesioniştilor din Agricultură şi de ce era nevoie de o astfel de structură?
Constantin Epure: Aşa cum îi spune şi numele, Asociaţia se doreşte a fi umbrela sub care să se adune profesioniştii din agricultură. Am activat în trecut şi în alte structuri asociative cu impact naţional, inclusiv în LAPAR, şi consider că este nevoie de altceva. Pentru că astăzi agricultura în România se face mai mult pe cunoştinţe. Adică, dacă eu mă cunosc cu un agent de vânzări, el vine şi îmi recomandă un anumit hibrid, care nu trebuie să fie neapărat şi cel mai potrivit, în loc să prezinte argumente solide care să ţină cont de experienţa anterioară din câmp. Din păcate însă, am neglijat complet cercetarea în acest domeniu. Înainte de ’90, în fiecare judeţ de câmpie exista câte o staţiune de cercetări agricole, iar astăzi la grâu am ajuns să avem doar 15 soiuri autohtone, ceea ce este extrem de puţin pentru o suprafaţă atât de mare.

Constantin Epure_b

Ferma: Cine se califică pentru a deveni membru în asociaţia dumneavoastră?
Constantin Epure: Întâi de toate, doresc să precizez că nu ne interesează nivelul studiilor. Cunosc fermieri care au studii medii şi se ridică la nivelul multor profesionişti. Dorim să ni se alăture atât agronomi, cât şi zootehnişti, medici veterinari, ingineri mecanici, jurişti şi chiar cei care scriu proiecte...

Ferma: Jurnalişti?
Constantin Epure: De ce nu? Căci până la urmă cu toţii tragem la aceeaşi căruţă...

Ferma: Ce v-aţi propus să schimbaţi în sector?
Constantin Epure: Activitatea noastră ca asociaţie se va dezvolta pe doi piloni. În primul rând ne dorim să facem lobby pe lângă administraţii - centrale, locale şi aşa mai departe - să schimbăm codul funciar. Să fie parte distinctă a codului civil, dar să ştim ce înseamnă proprietar, proprietate, care sunt drepturile şi obligaţiile. Spre exemplu, zona în care lucrez eu pământul este formată din mii de proprietăţi şi e imposibil să comasezi suprafeţele, să muţi terenurile dintr-o parte în alta şi asta are consecinţe nefaste asupra agriculturii în general. Sunt de părere că cine primeşte subvenţie APIA trebuie obligat să respecte aceleaşi reguli. Adică, să are pe curba de nivel, să respecte măsurile de agromediu. Realitatea este că adevăraţii beneficiari ai Legii 18 majoritatea au decedat şi acum ne aflăm la a doua sau chiar a treia generaţie şi nu mai ştim cum să rezolvăm această problemă, a fragmentării terenurilor. Există această castă a notarilor publici extrem de influentă, care ţine sub control tot acest fenomen şi probabil are un interes să nu rezolve problema asta.
Pe de altă parte, în al doilea rând, ne propunem scoaterea statului din rolul de administrator al unui domeniu eminamente privat, care este agricultura. Scopul nostru ca asociaţie nu e să polemizăm cu ceilalţi, să ne atacăm între noi, ci să ne unim într-o zi cu toţii.

Ferma: Lăudabil demersul, dar credeţi că veţi avea feedback pozitiv din partea unora care poate nu cred cu adevărat în ideea de asociere?
Constantin Epure: Aş fi nedrept să spun că statul ne interzice să ne asociem, e vina noastră în mare parte pentru situaţia actuală, dar nici nu putem spune că stimulează într-un fel asocierea. Iar noi nu reuşim să obţinem ceva concret. Nu există în prezent o asociaţie care să reuşească să rezolve problemele mari cu care ne confruntăm. Noi am distrus tot, fără să punem nimic în loc. Este ca şi cum am trăi într-o colibă şi la un moment dat ne propunem să ne facem o casă, cu credit sau din economiile proprii. Numai că ne apucăm să dărâmăm coliba respectivă în pragul iernii, fără să începem să construim casa cea nouă în care să ne adăpostim. Aşadar, după Revoluţie s-a distrus tot fără să ne asigurăm că avem o continuitate. Iar în prezent, agricultura românească este supra-împrumutată. Dacă de mâine Uniunea Europeană se destramă sau ne pedepseşte pentru că suntem obraznici şi vrem să ducem o politică naţională mai coerentă şi să fim mai competitivi, mă tem că nu va fi bine.

Ferma: Cu ce se diferenţiază asociaţia dumneavoastră faţă de celelalte existente?
Constantin Epure: Noi vrem să construim asociaţia de la bază spre vârf. Taxa de înscriere este modică, de numai 100 de lei, iar cotizaţia lunară de 10 lei. Şi ne dorim ca toţi membrii să fie proactivi. Statutul de membru îi dă dreptul fiecăruia să-şi spună părerea. Asociaţia am înfiinţat-o în speranţa că vom putea atrage toţi agricultorii, să ne unim, să ne promovăm ideile. Alternativa noastră este şi aceea de a ne uni cu alţii.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/223 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 1203 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?