Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CONSERVAŢI proprietăţile SOLULUI! Ce SOLUŢII TEHNOLOGICE propun specialiştii?

Publicat: 20 iunie 2017 - 10:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM PROTEJĂM SOLUL? Ne îndreptăm spre o degradare fizico-chimică a terenurilor cultivate şi asta se reflectă foarte mult în producţiile pe care le obţin fermierii români, avertiza Laura Paulette în cadrul expunerii sale de la Fundulea, Călăraşi, cu prilejul expoziţiei AgriPlanta-RomAgroTec.

Laura_Paulette

„Trebuie să părăsim sistemul de agricultură convenţional şi să încercăm să conservăm proprietăţile solului. În general, până să se ajungă la producţiile ridicate pe care le oferă sistemele conservative, trebuie să treacă, însă, o perioadă de tranziţie, în care de fapt producţia este mai scăzută, pentru că şi răspunsul solului va fi în timp. Iar fermierii nu sunt dispuşi să aştepte câţiva ani şi să înregistreze pierderi”, spunea profesorul universitar la USAMV Cluj-Napoca. Recomandarea acesteia pentru fermieri, vizavi de prelucrarea solului, ar fi reducerea numărului de treceri şi pe cât posibil să se lucreze terenul la umiditatea optimă, astfel încât să nu se producă tasări sau apariţia crustelor.

Lucerna, scarificatorul ideal
Pe de altă parte, constată specialistul, avem probleme şi cu eroziunea, un proces absolut natural, dar şi cu excesul de apă, în anumite cazuri. (…) În opinia sa, lucerna este scarificatorul ideal, pentru că repară foarte repede fenomenul de tasare a solului, aşa-numita „talpă a plugului”. Practic, orice amendare pe care o vom face va repara şi structura solului.

Soluţii tehnologice pentru prevenirea/reducerea compactării solului:
- aplicarea îngrăşămintelor organice sau verzi;
- creşterea conţinutului de materie organică;
- introducerea în asolamente de plante amelioratoare şi neprăşitoare;
- variaţia adâncimii de lucru a solului;
- utilizarea restrictivă a grapelor cu discuri;
- îmbunătăţirea drenajului solului;
- efectuarea lucrărilor solului în condiţii optime de umiditate;
- utilizarea de maşini cu suprafaţă mare de lucru în scopul reducerii numărului de treceri;
- reducerea greutăţii utilajelor;
- executarea unui număr cât mai mare de operaţiuni la o singură trecere a utilajelor;
- utilizarea de maşini agricole cu pneuri de presiune joasă şi cu roţi late;
- tocarea şi încorporarea în sol, prin discuire şi arătură, a miriştii şi a oricăror alte resturi vegetale.

Ce tehnici de prelucrare a solului se practică în Insula Mare a Brăilei şi cum procedează specialiştii pentru reducerea costurilor, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 3285 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!