Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Conservaţi proprietăţile solului!

Publicat: 17 iunie 2017 - 14:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Calitatea solului a fost una dintre temele abordate anul acesta la AgriPlanta - RomAgroTec, iar discuţiile au fost iniţiate şi coordonate de către reprezentanţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în colaborare cu Asociaţia Producătorilor de Porumb din România. 

Laura Paulette

Ne îndreptăm spre o degradare fizico-chimică a terenurilor cultivate şi asta se reflectă foarte mult în producţiile pe care le obţin fermierii români, avertiza Laura Paulette în cadrul expunerii sale de la Fundulea. „Trebuie să părăsim sistemul de agricultură convenţional şi să încercăm să conservăm proprietăţile solului. În general, până să se ajungă la producţiile ridicate pe care le oferă sistemele conservative, trebuie să treacă, însă, o perioadă de tranziţie, în care de fapt producţia este mai scăzută, pentru că şi răspunsul solului va fi în timp. Iar fermierii nu sunt dispuşi să aştepte câţiva ani şi să înregistreze pierderi”, spunea profesorul universitar la USAMV Cluj-Napoca. Recomandarea acesteia pentru fermieri, vizavi de prelucrarea solului, ar fi reducerea numărului de treceri şi pe cât posibil să se lucreze terenul la umiditatea optimă, astfel încât să nu se producă tasări sau apariţia crustelor. „La fel de important este ca aceste metode de prelucrarea solului să fie însoţite de returnarea cantităţii de materie organică pe care o scoate planta în fiecare an. Reducerea conţinutului de humus este o caracteristică a tuturor terenurilor cultivate o perioadă foarte lungă de timp şi nesuplimentate corespunzător. Şi nu doar în România, ci în întreaga Europă. Întâlnim situaţii în care aplicăm foarte multe îngrăşăminte, dar plantele nu utilizează aceste îngrăşăminte, ci folosesc resursele din sol provenite din conţinuturile de humus”, ne-a explicat Laura Paulette.

Lucerna, scarificatorul ideal
Pe de altă parte, constată specialistul, avem probleme şi cu eroziunea, un proces absolut natural, dar şi cu excesul de apă, în anumite cazuri. „Desigur, poluarea solurilor este un alt subiect de actualitate, prin aplicarea de pesticide şi fertilizanţi se schimbă complet compoziţia chimică a solului. Iar seceta pedologică se manifestă din ce în ce mai frecvent la noi în ţară, în diferite grade de intensitate, încă de la sfârşitul lunii martie. Asta arată în mod foarte clar tendinţa schimbărilor climatice, în sensul încălzirii. În ultimii doi ani, deşi am avut zăpadă în timpul iernii în aproape toate regiunile ţării, ne-am confruntat cu îngheţ, iar topirea zăpezii s-a realizat la suprafaţă, prin evaporare şi nu prin intrarea ei în sol. Prin urmare, rezerva de apă a solurilor din România nu a fost refăcută nici în această primăvară”, consideră cadrul universitar.
În opinia sa, lucerna este scarificatorul ideal, pentru că repară foarte repede fenomenul de tasare a solului, aşa-numita „talpă a plugului”. Practic, orice amendare pe care o vom face va repara şi structura solului. Totodată, practicarea asolamentelor cu plante perene, îndeosebi amestecuri de leguminoase şi graminee cu tufă groasă, îmbogăţesc solul în materie organică proaspătă, humus activ, calciu şi azot de origine atmosferică.

Mihai Solomei

Tehnici de prelucrare a solului în Insula Mare a Brăilei
Prezent la acest dialog cu fermierii, Mihai Solomei, director tehnic la Agricost, societatea care administrează cea mai mare exploataţie agricolă din Uniunea Europeană, a vorbit despre conceptul de lucrări minime în Insula Mare a Brăilei. „Intenţia noastră a fost de la bun început să reducem costurile, să minimalizăm pierderile de producţie. Deoarece cantitatea de precipitaţii s-a redus foarte mult, în sensul că am ajuns să avem undeva la 400 mm anual, a trebuit să facem ceva în favoarea conservării apei din sol. Singura noastră soluţie a fost de a încerca să ajungem la un concept de lucrări minime. Am început prin a elimina lucrările de întreţinere mecanică a culturilor. Următoarea etapă a fost ca toată suprafaţa de teren pe care o semănam să o pregătim imediat după recoltarea plantei premergătoare, fără a interveni înainte de semănat cu vreo lucrare mecanică, atât pentru culturile de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară. După care am observat o creştere rapidă a producţiilor”, ne-a mărturisit specialistul.

Reducerea costurilor
Între timp, s-a renunţat şi la arătură în totalitate. O lungă perioadă s-a folosit un utilaj complex, prin care se făcea o singură trecere. Se administrau îngrăşămintele şi se pregătea terenul pentru cultura care urma să fie înfiinţată. Dar începând din 2016 s-a trecut la un alt sistem. „Facem doar două lucrări. Prima dată acţionăm într-un strat superficial, imediat după recoltarea culturii, şi facem un amestec de resturi vegetale undeva la 8-10 cm în sol, după care venim cu semănatul. Am putea semăna direct în mirişte, dar preferăm să facem acea lucrare superficială pentru a ajuta resturile vegetale să se descompună mai uşor, punându-le în contact cu solul şi în acelaşi timp lăsând microorganismele să lucreze pentru noi. Făcând aceste lucrări, am constatat că am obţinut o reducere de aproximativ 40 la sută a consumului de combustibil, faţă de acum zece ani. Pe de altă parte, am rezolvat problemele de tasare a solului, lăsând plantele să se dezvolte în condiţii normale, dar şi cele legate de conservarea apei în sol. Această încorporare superficială a resturilor vegetale va conduce în următorii 10-15 ani la formarea unui strat cu un conţinut mai ridicat de humus, ceea ce va ajuta seminţele să se dezvolte mult mai bine”, afirmă reprezentantul Agricost.
În altă ordine de idei, pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor la culturile de câmp, în IMB se foloseşte doar apă dedurizată, iar asta a redus costurile legate de utilizarea produselor chimice cu aproximativ 20 la sută, prin diminuarea dozelor faţă de cele stabilite de producător. Şi, spune Mihai Solomei, deşi s-a redus la toate pesticidele norma de aplicare cu 20 la sută, efectul este acelaşi!

Arnaud Perrein

Irigaţiile, o problemă de legislaţie
La rândul său, Arnaud Perrein, a adus în discuţie cadrul legislativ, care limitează într-o oarecare măsură accesul la irigaţii. „În România nu putem fora mai adânc decât primul strat freatic, adică în general unde nu avem apă. Apa este considerată ca un fel de tezaur naţional, de care nu ar trebui să ne atingem. Rezultatul este că foarte mulţi producători forează fără autorizaţii şi fără control, pentru asigurarea unui debit corespunzător. În Bărăgan există un fluviu subteran care se duce spre mare, e păcat să nu ne folosim de el. Acesta ar fi cel mai bun fond mutual pe care l-am putea avea. Apa este foarte scumpă. Noi ca să cumpărăm apă din Dunăre sau Ialomiţa, trebuie să plătim 3 lei pe mia de metri cubi, ceea ce este nesemnificativ, dar dacă o luăm din subteran ne costă 60 de lei”, se plânge preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România. Acesta cultivă 4.000 de hectare, dintre care 1.500 sunt irigate.

 

EFECTE ALE COMPACTĂRII SOLULUI
• Asupra proprietăţilor solului:
- creşterea rezistenţei mecanice a solului, cu efecte negative asupra consumului de combustibil;
- reducerea porozităţii solului, cu efecte negative asupra regimului de apă/aer;
- creşterea valorilor densităţii aparente;
- degradarea structurii solului;
- creşterea sensibilităţii la eroziune din cauza permeabilităţii mai reduse pentru apă;
• Asupra culturilor (mai vizibile decât asupra solului):
- efecte asupra răsăririi plantelor;
- creşte rezistenţa la pătrunderea rădăcinilor plantelor;
- absorbţia redusă a potasiului;
- scăderea cantitativă a recoltelor.


PREVENIREA/REDUCEREA COMPACTĂRII SOLULUI:
- aplicarea îngrăşămintelor organice sau verzi;
- creşterea conţinutului de materie organică;
- introducerea în asolamente de plante amelioratoare şi neprăşitoare;
- variaţia adâncimii de lucru a solului;
- utilizarea restrictivă a grapelor cu discuri;
- îmbunătăţirea drenajului solului;
- efectuarea lucrărilor solului în condiţii optime de umiditate;
- utilizarea de maşini cu suprafaţă mare de lucru în scopul reducerii numărului de treceri;
- reducerea greutăţii utilajelor;
- executarea unui număr cât mai mare de operaţiuni la o singură trecere a utilajelor;
- utilizarea de maşini agricole cu pneuri de presiune joasă şi cu roţi late;
- tocarea şi încorporarea în sol, prin discuire şi arătură, a miriştii şi a oricăror alte resturi vegetale.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 11 (194) din 15-30 iunie 2017

Vizualizat: 560 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!