Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Conservarea şanselor şi alocarea resurselor

Publicat: 16 ianuarie 2020 - 11:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Orice am face şi oricum am fi, ne situăm undeva la mijloc. Pentru că întotdeauna mai sunt alţii şi înaintea şi în urma noastră. Orice lucru sau sistem complex este alcătuit din componente mai mici, fiecare cu rolul şi importanţa ei şi fără de care sistemul mare funcţionează deficitar sau îşi opreşte funcţionarea. Regula se aplică şi în tehnologia agricolă, teoretică şi practică.

 

Spre exemplu, cartea de agrotehnică ne învaţă corect că cele mai bune premergătoare pentru grâu sunt leguminoasele. Acesta este un avantaj teoretic care va trebui valorificat, dacă este posibil. Despre conservarea şanselor şi valorificarea avantajelor teoretice ale plantei premergătoare este vorba în fotografiile de la 1 la 7. Vă rugăm să observaţi cu atenţie situaţiile prezentate, pentru că prea multe comentarii sunt de prisos.

Foto 1 - Soiul 1 de grâu după rapiţă, semănat la 10 noiembrieClick pe poza pentru galerie!

Avantajul teoretic nu a putut fi valorificat
În zona în care am făcut fotografiile în toamna anului 2019 a fost secetă. Se poate observa că, după premergătoare diferite şi semănat la date diferite, grâul se află aproximativ în aceeaşi fenofază. Seceta şi solul uscat au afectat negativ calitatea pregătirii pentru semănat tocmai după premergătoare care au eliberat terenul devreme şi care, după manual, sunt potrivite înaintea culturii de grâu. Însă este un exemplu în care avantajul teoretic nu a putut fi valorificat. O parte din contribuţia negativă o are şi speranţa. În primul rând, lucrarea de bază a solului a fost făcută un pic prea adânc în speranţa că va ploua şi se va putea pregăti bine. În al doilea rând, se spera că discurile de la semănătoare vor mai sparge din bulgări. Însă contribuţia lor a fost în unele cazuri insuficientă.
Pentru culturile de toamnă şi pentru starea de secetă din momentul lucrării solului, calitatea trebuie să primeze în faţa adâncimii. Adâncimea lucrării de bază trebuie să fie aceea la care nu se scot bulgări. Şi prima trecere pentru pregătirea patului germinativ se face imediat după lucrarea de bază. Sigur că pot fi invocate o mie de motive pentru care nu s-a putut face o lucrare de calitate. Însă indiferent de motiv, există consecinţe, iar unele vor avea impact economic!

Foto 2 - Soiul 1 după soia, semănat la 2 octombrie_b

Reacţia plantelor la adâncimea de semănat
Ceva ploi în cantităţi de circa 10 litri/mp au început să cadă în decada a treia a lunii septembrie şi au mai fost vreo două-trei ploi şi în octombrie. Însă, pe fondul scăderii temperaturilor, aceste ploi au fost suficiente pentru această fază de vegetaţie. Şi aceste ploi au dat posibilitatea executării unor lucrări de calitate mai bună ale solului. Observaţi ce puţin pământ a rămas pe rădăcinile plantelor, în luna decembrie! Aşa s-a ajuns la situaţii în care grâul semănat la 22 octombrie după sorg (foto 4) să aibă o starea comparabilă cu cel semănat la 2 octombrie după soia (foto 2). Sau grâul semănat la 10 noiembrie după rapiţă (foto 1) să arate mai bine decât grâul semănat la 2 octombrie după soia (foto 2).
Acolo unde calitatea lucrărilor solului a fost bună, plantele au răspuns şi starea de vegetaţie este cea normală pentru momentul de semănat şi pentru data calendaristică (foto 7 comparativ cu foto 6). În foto 7 se poate observa şi detaliul cu reacţia plantelor la adâncimea de semănat.
Cel puţin în zona patului germinativ solul trebuie să aibă grade diferite de mărunţire, de la foarte fin, la bulgăraşi (foto 8). Aceste fracţii diferite au fiecare rolul lor: cele fine să reţină apa, cele grosiere să asigure aeraţia. Acolo unde lipseşte fracţia fină, se simte lipsa de apă în perioadele deficitare (foto 8, dreapta), chiar dacă bulgării de pământ nu sunt mari. Acolo unde lipseşte fracţia grosieră, creşte riscul de formare a crustei.
Revenim cu detaliile de reglaj ale semănătorii din articolul precedent. Situaţia din foto 9 este din parcele vecine: avem soiul 1după rapiţă, semănat în zile succesive, la aceeaşi densitate de semănat. În stânga, organele de acoperire au ridicat o moviliţă deasupra rândului, în dreapta, nu. Şi în stânga densitatea plantelor este suficientă. În dreapta este chiar un pic prea mare (nu este necesară, dar nu deranjează).
Rapiţa reacţionează şi mai puternic la neuniformităţile din calitatea lucrărilor solului (foto 10).
Asta este situaţia la începutul vegetaţiei. Ce este de făcut mai departe? Legea alocării resurselor este clară: o resursă se alocă cu prioritate acolo unde sunt cele mai mari şanse de răspuns. Deci îndemnul „Hai să ajutăm cu ceva suplimentar parcele slabe” trebuie făcut cu mare ponderaţie. Pentru că ajutorul suplimentar este un cost suplimentar adăugat peste elemente tehnologice oricum obligatoriu de executat şi în situaţii evident nefavorabile, dar care va trebui să fie profitabile. Oare ce ajutor suplimetar va face cultura din foto 6 ca să ne dea aceleaşi speranţe de producţie ca şi cultura din foto 7?
Vă dorim vreme şi vremuri bune.

Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER
Tel. 0744 327217


Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1331 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?