Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Conflict la păscut pe păşunea din Iernut

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 01:18
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

„Mai degrabă îşi schimbă Mureşul cursul, decât să se liniştească apele păstoritului”

De ceva timp, în oraşul Iernut, din judeţul Mureş, există o situaţie conflictuală între Vasile Biriş, crescător de ovine, pe de o parte, conducerea Primăriei şi un alt fermier, vecin de imaş cu primul crescător, pe de altă parte. Motivul nu este unul nou, ci-i de când lumea oieritului: păşunatul!

Vasile Biriş are 1.300 de oi ale sale, dar se îngrijeşte să păstorească şi cele 2.350 capete ale sătenilor din localităţile învecinate: Cipău, Sf. Gheorghe şi Oarba de Mureş. Pentru asta, avea nevoie de o suprafaţă suficient de mare de păşunat.

Pasune_b

Păşunea licitată, rămasă nemăsurată!
„În vara anului trecut, am participat la o licitaţie pentru o suprafaţă de păşune de 11,72 hectare, organizată de Primăria Iernut. Am câştigat, fiind singurul competitor, şi în data de 3 august 2016 am semnat contractul pentru păşune. Taxa este de 450 lei/ha/an. O primă constatare: suma mi se pare destul de mare. În fine, imediat după perfectarea actelor, cei de la Primărie ar fi trebuit să mă pună în posesie. Nu au făcut-o! Am depus nenumărate cereri, însă nu am primit nici un răspuns din partea conducerii Primăriei”, ne-a declarat crescătorul de ovine mureşean.
În primăvara 2017 au făcut, în cele din urmă, şi măsurătoarea locului de păşunat. Cum şi ce s-a întâmplat mai departe, ne-a relatat fermierul Vasile Biriş, partea „vătămată”: „De la Primărie a venit viceprimarul, însoţit de cineva, probabil un topometrist, şi mi-a spus: «De aici încolo e păşunea ta. Punct!» Mi-a măsurat păşunea în aşa fel încât mi-a blocat accesul la apă, de nu mai pot intra cu animalele la adăpat. O parte a păşunii a dat-o la cineva care a arat-o şi a pus porumb! Or, aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată aici!”

Drumul spre apă prin păşunea alăturată
Crescătorul de ovine din Iernut spune că „nu-i bai că mi-a măsurat mai puţină suprafaţă decât cea licitată de 11,72 ha. Baiul e că vecinul de păşune nu-mi dă voie să trec cu animalele pe bucata lui, concesionată. Acum trebuie ca băieţii mei să meargă la apă pe marginea unui drum ocolitor de vreo 200 m”. Se înţelege că turma de ovine a trecut pe păşunea vecinului de mai multe ori, spre nemulţumirea acestuia din urmă, care a reclamat poliţiei acest lucru. Dar Vasile Biriş se întreabă pe bună dreptate: „Nu ştiu ce să fac cu animalele, cum să le adap?! Probabil, mi-a blocat ca să renunţ la păşune, altfel nu pot să-mi explic!”

O licitaţie în pripă
De partea cealaltă, Vasile Teofil Mărginean, viceprimarul din Iernut, a recunoscut că s-a întârziat cu măsurarea terenului şi punerea în posesie a crescătorului de animale. Primăria nu s-a organizat şi pentru acest… “detaliu”. “A venit iarna şi nu s-a mai putut merge la măsurători. În primăvară ne-a venit un topometrist şi atunci am mers să măsurăm terenul. Vasile Biriş a fost personal la măsurat şi la semnarea procesului-verbal!”, ne-a declarat oficialul Primăriei Iernut.

Acces cu exces!
Aşa o fi fost, dar a rămas problema accesului la sursa de apă de pe păşune. Despre acest lucru, Vasile Teofil Marginean a precizat următoarele: “Calea de acces la apă pentru animalele sale e pe un drum care traversează păşunea vecinului. Şi de acolo o venit conflictul. Imediat după aceasta, a intervenit un scandal cu plângeri la adresa Primăriei, a primarului, a vicelui. Şi nu ştim de ce!? Noi chiar ne-am făcut datoria!”
Viceprimarul a simţit nevoia să sublinieze faptul că “nu are nimeni nimic cu dânsul (Vasile Biriş - n.n.); i-am dat N variante; le-a refuzat pe toate! Singura problemă a fost cu apa. În contractul de concesiune a păşunii scrie destul de clar că noi nu trebuie să-i asigurăm lui apa. Fiecare om îşi face fântână în vârful dealului să aibă apă. Noi, ca Primărie, nu puteam să-i asigurăm accesul la apă, că nu este prevăzut în contract. Soluţii sunt; era foarte simplu să se ducă să taluzeze malul Mureşului, căci râul curge prin apropiere, şi să amenajeze un loc pentru adăparea oilor sale. Aşa nu mai avea conflicte cu vecinul! Dacă nu a vrut, să se ducă pe drum cu animalele, e vorba de o sută de metri de mers!”

La Iernut, pacea s-a aşternut!
La Iernut, potrivit spuselor viceprimarului, pacea s-a aşternut: “Acum, situaţia e foarte calmă, nimeni nu l-a mai deranjat pe Vasile Biriş”. Dar până când? Nu se ştie! Cineva îmi spunea că mai degrabă îşi schimbă apa Mureşului cursul, decât să se rezolve problemele din oierit.


INCIDENT DE... PLATĂ
Şi-ar mai fi o problemă la fel de importantă, tot legată de păşunat. Potrivit declaraţiilor lui Vasile Biriş, crescătorul de animale nu ar fi beneficiat de păşune în cursul anului precedent. Iată ce susţine el: „Acum, mie îmi cere Primăria Iernut să plătesc concesiunea pe tot anul trecut, dar şi pe anul în curs; dar eu nu am păşunat cu oile pe imaş. Potrivit somaţiilor de plată, ar trebui să achit mai bine de 8.000 lei. Am depus cereri la Primărie, la Consiliul Local din Iernut, pentru a fi luată în discuţie modificarea printr-un act adiţional la contractul de concesiune a păşunii. Să nu mai plătesc degeaba 5.400 de lei pe an, că nu am beneficiat de suprafaţa respectivă. Dar nu am primit nici un rezultat; ori că e lae, ori bălaie!”, a susţinut crescătorul de ovine mureşean.

Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Vizualizat: 1146 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Matei Gabriel
|
03. 12, 2019. Tuesday 06:58
Buna ziua, datorita faptului ca la licitatie a-ti fost singurul competitor aveti drept la toata pasunea chiar si la terenul arat si semanat cu porumb cu atat mai mult la apa. Aveti drept la despagubiri morale si fizice de cel putin jumatate de milion de euro, dati-l in judecata direct pe primar si faceti va rog o cerere la DNA Bucuresti pentru investigare deoarece primaria Iernut este de mult in atentia noastra datorita investitilor inexistente fizic , proiecte finalizate doar pe hartie in localitatea Cipau, tervergisarea punerii in posesie ...etc
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?