Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Conferința Națională a Cartofului” dă startul campaniei 2016

Publicat: 28 martie 2016 - 18:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Inițiativa de anul trecut a Federației Naționale "Cartoful" din România (FNCR) de a organiza anual în perioada de precampanie o Conferință Națională a Cartofului a prins rădăcini. A doua ediție s-a desfășurat anul acesta la Poiana Brașov, în ziua de 25 februarie, Conferința fiind susținută de fimele Agricover, Bayer CropScience, Timac Agro și Intermag, companii care și-au expus ultimele noutăți legate de tehnologia cartofului.

Click pe poza pentru galerie!

Împreună cu Centrul de Comunicare al Fermierilor din România (CCFR) și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ), Federația cartofarilor s-a bucurat de prezența a peste 150 de participanți: fermieri, specialiști în domeniul tehnologiei, prelucrării și marketingului cartofului, cercetători, oameni de afaceri, jurnaliști. Mai puțin oameni politici sau din aparatul Ministerului Agriculturii. Surprinzător sau mai degrabă trist!

Provocări noi, tehnologii și soluții inovative în cultura cartofului
Compania Agricover a fost reprezentată de Robert Rekkers - director general al Departamentului de credit IFN, care, într-o limbă română aproape fluentă, a expus sistemul de creditare a fermierilor, cu trimiteri speciale pentru cultivatorii de cartofi.
Roel Wanningen - manager în dezvoltarea marketingului cartofului la compania Bayer - a fost apreciat de asistență datorită incursiunii acestuia în problemele de esență ale protecției cartofului. Expunerea lui Wanningen a fost sobră, pragmatică.
Timac Agro România, companie mereu inovativă în fertilizarea culturilor agricole, a prezentat, prin managerul de produs, Janos Albert, soluții științifice și calcule economice asupra eficienței rețetelor de fertilizare a cartofului, clar fundamentate.
Dr. Grzegorz Cieslinski, specialist în nutriția plantelor de la compania Intermag din Polonia, a prezentat rolul biostimulatorilor în producția de cartof. Cea mai interesantă parte a expunerii a fost cea referitoare la rolul a două elemente mai puțin vizate în practica tradițională: titaniul și siliciul.
Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm prestația deosebit de elegantă, de înaltă ținută științifică, practic fundamentată, a specialistului Carmen Liliana Bădărău, de la INCDCSZ Brașov, completată pertinent de directorul Institutului, Sorin Chiru. Tematica abordată a fost noua amenințare pentru producătorii de cartof din România, reprezentată de tulpinile necrotice ale virusului Y (PVY).
Intervențiile oportune ale președintelui FNCR, Gheorghe Boțoman, de-a lungul Conferinței, au invitat la dialog fermierii prezenți, pentru ca apoi, în final, prim-vicepreședintele FNCR, Romulus Oprea, să prezinte un bilanț al diverselor întâlniri revendicative dintre Federație și MADR.
Una peste alta, Conferința a fost un succes, numai că față de anul trecut participarea a fost mai puțin consistentă din partea fermierilor și deloc onorată de Ministerul de profil. Să fie oare ieftinirea grâului, care dă prima pâine a țării, cauza neglijării celei de-a doua pâini, cartoful?
 “ZIUA VERDE A CARTOFULUI”, ÎN MOLDOVA
Federația Națională "Cartoful" din România, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) și Asociația Cultivatorilor de Cartof Moldova "A.M.A. Berindei M." organizează, pe 7 iulie a.c., a XXXIX-a ediție a simpozionului național “Ziua verde a cartofului”.
Tema ediției de anul acesta va fi: ”Experiența județului Neamț în controlul bolilor și dăunătorilor de carantină la cultura cartofului (soiuri și secvențe tehnologice noi)”. Gazdele evenimentului - la care sunt invitați fermieri, specialiști, cercetători, universitari, furnizori de inputuri, reprezentanți ai ASAS, ai MADR și ai mass-media - vor fi Business Agro Consulting SRL Piatra Neamț, TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamț și T&S Impex SRL Zănești - Neamț. Fermele gazdă pregătesc deja câmpurile demonstrative, unde, în ziua simpozionului, firmele furnizoare de inputuri vor prezenta soiuri, tehnologii și alte inputuri specifice pentru cultura cartofului.Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 - 31 martie 2016

Vizualizat: 820 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?