Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Condiţii esenţiale pentru reuşita culturii de floarea soarelui

Publicat: 10 decembrie 2021 - 18:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În condiţii climatice capricioase, se pun în evidenţă atât calităţile hibrizilor, cât şi bunele practici din ferme, inclusiv modul în care fermierii au ştiut să pregătească anul de producţie încă din toamnă. Iată trei condiţii esenţiale pentru reuşita culturii de floarea soarelui!

Rotaţia culturilor. ”Alături de studiul atent al însuşirilor seminţei alese, este deosebit de importantă rotaţia culturilor. De aici trebuie să pornim, încă din toamnă. Zonarea timpurie a culturii de floarea soarelui este primul pas esenţial care face trecerea către pregătirile din câmp ale viitoarei producţii. Rezistenţa diverselor forme de patogeni din sol merge până la 6-7 ani, iar recomandarea este ca rotaţia culturii de floarea soarelui să fie de minimum 4-5 ani. Acest lucru este mai greu de realizat în practică, dar, în mod obligatoriu, intervalul minim de rotaţie nu ar trebui să scadă sub 3-4 ani, pentru a nu ne trezi că apar paraziţi noi, cu forme mult mai virulente. La hibrizii noi, numai crearea liniilor parentale durează aproximativ 10 ani, la care trebuie să adăugăm perioada de creare a hibridului propriu-zis şi de înregistrare a acestuia. Or, nefăcând rotaţia corectă a culturilor, vom permite paraziţilor să fie mult mai rapizi şi să devină mult mai periculoşi, cu consecinţa creşterii necesităţii de a interveni chimic. Dar ştim condiţionalităţile actuale şi ştim limitele, până unde putem interveni cu tratamente”, subliniază Tiberiu Şerbănoiu, reprezentant al Departamentului de Cercetare Ştiinţifică Syngenta România.

Prelucarea solului şi cartarea agrochimică. ”Este important să ştim cât azot există în sol şi, fiind dornici să obţinem producţii mari, să nu administrăm cantităţi în exces de azot care va crea un foliaj excesiv, care, de fapt, va produce o mare evapotranspiraţie şi chiar va atrage boli. (...) Dacă aplici 400 kg azot/ha, nu înseamnă că sporim producţiile, în mod proporţional. Sunt mulţi factori limitativi”, adăuga cercetătorul.

Fertilizarea de toamnă. Unul dintre principiile creşterii sistemului radicular la floarea soarelui este acela al chimiotropiei. ”Perişorii radiculari aduc aportul de elemente nutritive către plante şi, deci, către producţia finală. Dacă masa radiculară profundă nu simte că în adâncimea solului se află acel îngrăşământ, aceasta se va dezvolta doar în orizontul de 20 cm, iar în lunile iunie-iulie, o parte a plantelor se va usca.Totodată, trebuie să fim foarte atenţi la proporţiile şi la efectele fertilizării”, preciza Tiberiu Şerbănoiu.

scarificat pentru floarea soarelui_b

Rezultatele cele mai bune apar atunci când sub arătură se aplică dozele de îngrăşământ calculate după o aşa-numită strategie de fertilizare fracţionată şi, subliniem, în funcţie de rezultatele cartării agrochimice.

 

Vizualizat: 2711 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?